Ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO, κ. Koichiro Matsuura, και οι 18 Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO συναντήθηκαν στις 27 Ιουλίου 2000 στην έδρα του Οργανισμού, για να συζητήσουν την συνεισφορά των Πρέσβεων και τις μελλοντικές προτεραιότητες του Οργανισμού.

Οι Πρέσβεις που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν : Jose Antonio Abreu, Patrick Baudry, Pierre Cardin, Claudia Cardinale, Marin Constantin, Cheick Modibo Diarra, Miguel Angel Estrella, Vigdis Finnbogadottir, Princess Firyal, Jean Michel Jarre, Omer Zulfu Livaneli, Kitin Munuz, Kim Phuc, Susana Rinaldi, Sheikh Ghassan I. Shaker, Zurab Tsereteli, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και Julio Werthein.

Ο κύριος Matsuura δήλωσε στους Πρέσβεις : «Δεχτήκατε να χρησιμοποιήσετε το ταλέντο και τη διασημότητά σας για να διαδώσετε τα ιδανικά της UNESCO. Ο ρόλος σας από αυτήν την άποψη είναι ανεκτίμητος .[…] Από το ενδιαφέρον που δείχνετε δημόσια στα μεγάλα θέματα που υπερασπίζεται η UNESCO, λόγω της προβολής σας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διαμέσου της καριέρας και της φήμης σας βοηθάτε να συσπειρωθεί το γενικό κοινό, ώστε να αποτελέσει μέρος της συλλογικής προσπάθειας για να έχουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο. […] Τα ευγενή ιδανικά της UNESCO είναι λίγο γνωστά και συχνά εκτιμώνται λίγο από το κοινό.» Εξήγησε ότι αυτό δε συνέβη, επειδή αυτά τα ιδανικά δεν ήταν σχετικά ή επίκαιρα αλλά εξαιτίας της εστίασης τους στην πρόληψη : «Πώς θα δώσουμε ορατότητα σε μία σύγκρουση που μπορεί να έχει ξεσπάσει αλλά απεφεύχθη χάρη στην εκπαίδευση για όλους, έναν ανεξάρτητο Τύπο ή την ελεύθερη διακίνηση της επιστημονικής γνώσης.» Ο Γενικός Διευθυντής πρόσθεσε : «Πρέπει να βοηθήσετε την UNESCO να γίνει καλύτερα γνωστή. Τέλος, ο ίδιος πρέπει να βοηθήσω στο να γίνει καλύτερα γνωστή η UNESCO.»

Οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η UNESCO αναζητώντας να δώσει ένα ανθρώπινο πρόσωπο στην παγκοσμιοποίηση προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, κυρίως η απειλή απέναντι στις αξίες, στους πόρους και την διαφορετικότητα, βιολογική και πολιτιστική. Ειδική βαρύτητα δόθηκε στο ρόλο της UNESCO για την προστασία των παγκόσμιων δικαιωμάτων και αξιών, καλύπτοντας μία ευρεία κλίμακα : πρόσβαση στο φρέσκο νερό, διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, περιλαμβάνοντας την άυλη κληρονομιά και την διαφορετικότητα. Κάθε Πρέσβυς προσκλήθηκε για να επικεντρωθεί ειδικά σε έναν τομέα της δραστηριότητας της UNESCO.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αρκετοί ομιλητές, συμπεριλαμβανομένου και του Γενικού Διευθυντή, έδωσαν βαρύτητα στη σπουδαιότητα των σχέσεων ανάμεσα στην UNESCO και στο σώμα των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως αλλά και μεταξύ των ίδιων των Πρέσβεων. Επίσης επισημάνθηκαν οι συμπληρωματικές συνεισφορές που θα μπορούσαν να προσφερθούν από τους Πρέσβεις, σχεδιασμένες με βάση την πολιτιστική τους διαφορετικότητα και την ευρεία κλίμακα των επαγγελματικών τους εμπειριών.

Μερικά προγράμματα που έχουν δρομολογηθεί, συζητήθηκαν από τους Πρέσβεις κυρίως η δημιουργία Κέντρων Απασχόλησης Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας στη Βηθλεέμ και στο Κόσοβο, που προτάθηκε από την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, και η συγκρότηση μίας παγκόσμιας ορχήστρας νέων και παιδιών, που προτάθηκε από τον Miguel Angel Estrella. Επίσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η UNESCO ανακοίνωσε ότι σύντομα θα παρουσιάσει ειδική σελίδα στο Ίντερνετ για τους Πρέσβεις Καλής Θελήσεως, η οποία θα παρουσιάζει πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές τους .