ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ

Το “Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” είναι κοινωφελές ίδρυμα, ανθρωπιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, που υπάγεται στο Ιδιωτικό Δίκαιο.
Είναι Mη Kυβερνητικός Oργανισμός [ Μ.Κ.Ο.] με Ειδικό Συμβουλευτικό Καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών [ECOSOC].
Iδρύθηκε το 1997 από την Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και μέχρι το 2012 ονομαζόταν “ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια”.
Η έδρα του βρίσκεται στην Αθήνα.

Σκοπός του Ιδρύματος

Σκοπός του “Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” είναι η προώθηση θεμάτων που αφορούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ειδικότερα του παιδιού, καθώς και η βελτίωση των συνθηκών ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους.
Μέσα από την πολυδιάστατη δράση του που επικεντρώνεται στην παιδεία, την ειρήνη, την υγεία, την ασφάλεια, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ανθρωπιστική προσφορά και τον πολιτισμό, επιδιώκει να φωτίσει κάθε πτυχή της ζωής των παιδιών, ευαισθητοποιώντας και ενημερώνοντας την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη, επισημαίνοντας αδυναμίες και παραλείψεις και συμβάλλοντας στη λύση προβλημάτων και στην κάλυψη αναγκών.
Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος εστιάζονται σε 7 βασικούς στόχους:
1. Στη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
2. Στο χτίσιμο της Ειρήνης.
3. Στην ενδυνάμωση του Διαλόγου, της Ανεκτικότητας και της Κατανόησης ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς.
4. Στη προστασία των παιδιών από την κακοποίηση και την εκμετάλλευση.
5. Στην ανάπτυξη και ενίσχυση των οικογενειακών και κοινωνικών θεσμών ώστε να διασφαλίζονται οι όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για την ευημερία των παιδιών.
6. Στην αύξηση των ευκαιριών για πολύπλευρη ανάπτυξη των νέων εν όψει των προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου.
7. Στην προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Το “Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” συμμετέχει στους διεθνείς αγώνες κατά της βίας, της φτώχειας, των διακρίσεων, με έμφαση στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η εμπορική εκμετάλλευση των παιδιών, η κακοποίηση των παιδιών, σεξουαλική και άλλη, η παιδοφιλία στο internet, η εμπορία των ανθρώπων, η χρήση παιδιών ως στρατιώτες, τα παιδιά θύματα πολέμου, τα παιδιά του δρόμου, κ.ά.
Μέσα από ημερίδες, συνέδρια, διεθνή φόρα και ειδικές εκστρατείες προβάλλει θέματα όπως ο σεβασμός και η τήρηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η ανάγκη της προστασίας της αθωότητας σε κίνδυνο, ο Πολιτισμός Ειρήνης, οι Αναπτυξιακοί Στόχοι των Ηνωμένων Εθνών για τη Χιλιετία, κ.ά.
Παράλληλα το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» ενθαρρύνει και επιβραβεύει την έρευνα, τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες που υπηρετούν τα ανθρώπινα ιδεώδη και δίνουν παραδείγματα κοινωνικής αλληλεγγύης.

ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΗΣ

Το Ίδρυμα αγωνίζεται για…

Τα δικαιώματα του παιδιού

Το σεβασμό στα δικαιώματα του παιδιού
Την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας
Τη στήριξη παιδιών σε πληγείσες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Την ασφάλεια
Την καταπολέμηση του trafficking (εμπορία των ανθρώπων)
Την προστασία της αθωότητας σε κίνδυνο
Την προστασία του άμαχου πληθυσμού

Την υγεία
Την προστασία της υγείας του παιδιού
Την πρόληψη των ναρκωτικών στους νέους

Την ειρήνη
Τη διάδοση του Πολιτισμού Ειρήνης
Την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς

Τον πολιτισμό και την παιδεία
Την προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς (πολιτιστικής και φυσικής)
Τη διάδοση της γνώσης
Την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού

Το μέλλον
Την αειφόρο ανάπτυξη
Την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων του ΟΗΕ για τη Χιλιετία
Την κλιματική δικαιοσύνη
Την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας των νέων

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Οι 10 βασικές αρχές της Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού είναι μια έκδοση που απευθύνεται όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους. Οι όμορφες εικόνες που κοσμούν το βιβλίο είναι του ζωγράφου Μανώλη Χάρου.

Η έκδοση περιλαμβάνει τα πρακτικά του ευρωπαϊκού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1999 με πρωτοβουλία του “Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” και με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από χώρες της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης και από τη Βόρειο Αμερική.

Το πολύ τρυφερό αυτό βιβλίο, γραμμένο από τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη περιλαμβάνει μερικές σκέψεις και παρατηρήσεις που έχει κάνει η ίδια ως μητέρα πέντε παιδιών, γύρω από το τόσο ευαίσθητο θέμα, το παιδί, τις σχέσεις του με τους γονείς και το περιβάλλον.

Η έκδοση περιλαμβάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τον πανάρχαιο μύθο της αρπαγής της Ευρώπης. Πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1997 στην Αθήνα με πρωτοβουλία της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, που είχε ανακηρυχθεί Γυναίκα της Ευρώπης για τη χρονιά εκείνη. Στη συζήτηση συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι ομιλητές με συντονίστρια την κυρία Ελένη Γλυκατζη Αρβελέρ.

Το βιβλίο αποτελεί έργο ζωής της Kerry Kennedy Cuomo, και περιλαμβάνει τα δυναμικά πορτρέτα πενήντα αγωνιστών και τις συγκλονιστικές ιστορίες τους.

Η έκδοση περιλαμβάνει τα γλυπτά και τα πορτρέτα από το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου που παρουσιάστηκαν στην έκθεση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Παρουσίαση της έκθεσης του Jordan River Foundation με παραδοσιακά και σύγχρονα χειροτεχνήματα της Ιορδανίας, μοναδικά και αντιπροσωπευτικά δείγματα υφαντουργικής τέχνης και χειροτεχνίας-χαλιά, ταπισερί, τραπεζομάντηλα, ριχτάρια, κ.α.- που καθρεφτίζουν την κληρονομιά ενός από τους αρχαιότερους πολιτισμούς της Ανατολής, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΗΜΕΡΙΔΕΣ – ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Ένα από τα πρώτα προγράμματα που εφάρμοσε το « Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» είναι το Πρόγραμμα «Στήριξης Σχολείων», το οποίο προσφέρει βιβλία, ρουχισμό, υλικο- τεχνικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, κ.ά., σε σχολεία σ’ ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με σκοπό να καλύψει ελλείψεις που παρουσιάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης.

Για τον ίδιο λόγο, δηλαδή την οικονομική κρίση, το Ίδρυμα δημιούργησε και το Πρόγραμμα «Στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων», μέσα από το οποίο προσφέρονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες που ζουν σε φτωχές περιοχές σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτού του Προγράμματος το Ίδρυμα συνεργάζεται με τους εκπροσώπους των ενοριών και δημοτικών αρχών της κάθε περιοχής ώστε η προώθηση της βοήθειας να γίνεται άμεσα και δίκαια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε οικογένειες που ζουν στις ακριτικές περιοχές της χώρας.

Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης τα παιδιά των φυλακισμένων γυναικών προμηθεύοντάς τους ρούχα, βιβλία και παιχνίδια.

Το 2013 το Ίδρυμα υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με το “Robert F. Kennedy Human Rights” και ανέλαβε την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τίτλο: “Λέμε την αλήθεια στην εξουσία”. Το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται στα ελληνικά σχολεία ως προαιρετικό μάθημα από το σχολικό έτος 2016-2017.

Τον Ιούνιο του 2014 το Ίδρυμα ανέλαβε τη διεθνή εκστρατεία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το 2015 , με το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, το Ίδρυμα δημιούργησε το Πρόγραμμα “WE CARE” για παροχή ιατρικής βοήθειας και εμβολιασμών σε παιδιά προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα. Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων», με το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και τη φιλανθρωπική οργάνωση «Αποστολή».

Το 2016 σε συνεργασία με την UNESCO και την ευρωπαϊκή συμμαχία των πόλεων κατά του ρατσισμού, το Ίδρυμα δημιουργεί το Πρόγραμμα “Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες” με σκοπό να συμβάλει στο δύσκολο έργο των τοπικών αρχών στις πόλεις άφιξης, διέλευσης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ώστε η προσωρινή ή η μόνιμη ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό των πόλεων να πραγματοποιηθεί, αφενός με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους, και αφετέρου χωρίς να διαταραχθεί η καθημερινή ζωή των μόνιμων κατοίκων των πόλεων.

Επίσης από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα το « Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» έχει διοργανώσει συναντήσεις, ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις πάνω σε θέματα σχετικά με την εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη προστασία των παιδιών, τον πολιτισμό Ειρήνης, τον διάλογο ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς, τη κακοποίηση των παιδιών, την παιδοφιλία στο Internet, τη βία, την κλιματική αλλαγή, κ.ά.

Μερικές από τις πιο σημαντικές είναι οι εξής:

  • Ευρωπαϊκή Συνάντηση με θέμα “Προτεραιότητα στην Αξιοπρέπεια και την Ασφάλεια των παιδιών της Ευρώπης” σε συνεργασία με το “Ευρωπαϊκό Γραφείο για Χαμένα και Κακοποιημένα Παιδιά” (Αθήνα, 1997 ).
  • Ημερίδα με θέμα: “Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης” με την συμμετοχή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Αθήνα, 1997).
  • Ενίσχυση ακριτικών περιοχών της Ελλάδος: Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού ενισχύθηκαν τρία χωριά στη Θράκη, η Μύκη, η Διομήδεια και η Γενισέα, καθώς και το νησί Φούρνοι Ικαρίας. Δημιουργήθηκαν και εξοπλίστηκαν βιβλιοθήκες στο Τρίγωνο Πρεσπών και στο σχολείο των Φούρνων Ικαρίας (Ξάνθη, 1997).
  • Ευρωπαϊκό Φόρουμ με θέμα “ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ – 21ος ΑΙΩΝΑΣ: Όραμα και Θεσμοί”, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Daniel Tarchys, της UNESCO, και είχε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (Αθήνα, 1998).
  • Ημερίδα “Οικογένεια και ΜΜΕ” στο Ζάππειο Μέγαρο. Στην Ημερίδα συμμετείχαν γνωστοί Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι (Αθήνα, 1998).
  • Διεθνές Συνέδριο για το “Παιδί και την Οικογένεια στον 21ο αιώνα”, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ευρώπης. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Jacques Chirac (Παρίσι, 1999).
  • Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την “Σεξουαλική Εκμετάλλευση των Παιδιών και την Παιδοφιλία στο Internet” υπό την αιγίδα της UNESCO (Αθήνα, 1999).
  • Εκδήλωση για τη Γιορτή της Μητέρας κατά την οποία τιμήθηκαν «Μητέρες –Σύμβολα» από την Ελλάδα και το εξωτερικό. (Αθήνα, 1999)
  • “Συνάντηση Αθηνών – Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη”, υπό την αιγίδα της UNESCO, στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους για τον Πολιτισμό Ειρήνης. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, με τη συνεργασία διεθνών προσωπικοτήτων στον τομέα της Ειρήνης συντάχθηκε η “Διακήρυξη των Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη” (Αθήνα, Δελφοί, 2000).
  • Εκδήλωση με θέμα: “Παιδί-Σύμβολο Ελπίδας, Θέλησης και Θάρρους”, με σκοπό τη βράβευση και τη στήριξη παιδιών που πάλεψαν για τα οράματά τους και ξεπέρασαν φυσικές ή οικονομικές δυσκολίες. Η εκδήλωση οργανώθηκε επ’ ευκαιρία της επετείου της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Αθήνα, 2000).
  • Διεθνές Συνέδριο με θέμα “Το Παιδί: Θύμα του Πολέμου και Αγγελιοφόρος της Ειρήνης”, στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της UNESCO, στo πλαίσιo της Διεθνούς Δεκαετίας (2001-2010) για τον Πολιτισμό Ειρήνης και την Καταπολέμηση της Βίας για τα Παιδιά του Κόσμου (Αθήνα, 2001).
  • Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Σύγχρονες Κοινωνίες-Πολυπολιτισμική Συνύπαρξη-Ο ρόλος του Παιδιού» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της UNESCO (Θεσσαλονίκη, 2002).
  • 2η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νομικών υπευθύνων σε θέματα ανηλίκων πάνω στα ζητήματα της παιδικής πορνογραφίας στο Internet και της εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων. Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και με την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος GROTIUS II της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως συνέχεια της πρώτης συνάντησης που έγινε στο Παρίσι με πρωτοβουλία του «Ιδρύματος για την Παιδική Ηλικία» στη Γαλλία. Δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπροσωπήθηκαν από αντιπροσωπείες τριών ατόμων, δικαστών, εισαγγελέων και κυβερνητικών εκπροσώπων (Αθήνα, 2003).
  • Έκθεση με θέμα “Παραδοσιακά και σύγχρονα χειροτεχνήματα της Ιορδανίας” σε συνεργασία με το Jordan River Foundation, υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Rania Al Abdullah της Ιορδανίας και της UNESCO. Σκοπός της έκθεσης ήταν η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, της κατανόησης και του σεβασμού ανάμεσα στους λαούς μέσα από την τέχνη και την κοινωνική αλληλεγγύη (Αθήνα, 2004).
  • Σύνταξη της Διακήρυξης για τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ για την Χιλιετία σε συνεργασία με 22 ελληνικούς Μη Κυβερνητικούς Φορείς. Η Διακήρυξη υποβλήθηκε στο ECOSOC εν όψει του High Level Segment (Ιούνιος 2005) και της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ (Αθήνα, 2005).
  • Στρογγυλό Τραπέζι “Η Επιχειρηματική Κοινότητα ενάντια στην Εμπορία των Ανθρώπων” υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και με τη χορηγία της Motor Oil (Ηellas). Το Στρογγυλό Τραπέζι που διοργανώθηκε στην Αθήνα, σήμανε την έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας “End Human Trafficking Now”. Σκοπός του ήταν η ευαισθητοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας και η δέσμευσή της σε έναν ηθικό κώδικα δεοντολογίας, με το όνομα “Athens Principles”, η τήρηση του οποίου θα συμβάλλει ουσιαστικά στη καταστολή του φαινομένου της Εμπορίας των Ανθρώπων. Εν συνεχεία τα “Athens Principles” παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Davos. Για την ενίσχυση της εκστρατείας διοργανώθηκε φιλανθρωπικό δείπνο στο οποίο παρευρέθησαν εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, τον πνευματικό, τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο ( Αθήνα, 2006).
  • Διεθνές συνέδριο με τίτλο «Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές» υπό την αιγίδα της UNESCO και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της «Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή» και Γενικό Διευθυντή του «The Energy and Resources Institute» (TERI), Δρ Rajendra Pachauri κατά τη διάρκεια του οποίου συντάχθηκε η «Διακήρυξη των Αθηνών για τα ευάλωτα παιδιά και την κλιματική αλλαγή» (Aθήνα, 2009).
  • Εκδήλωση για την προώθηση της διεθνούς εκστρατείας “1 Goal –Εκπαίδευση για όλους” (Athens, 2010).
  • Ημερίδα για τον ρόλο του δασκάλου στην εκπαίδευση της νέας γενιάς στη προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Περιβάλλοντος από την Κλιματική Αλλαγή (Athens, 2011).
  • Διάλεξη του καθηγητή Jan Driessen για την προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς (Athens, 2013).
  • Έναρξη της διεθνούς εκστρατείας “REturn-REstore-REstart” για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (Αθήνα, 2014).
  • Συνάντηση των μελών του Διεθνούς Κέντρου «Nizami Ganjavi» στην Αθήνα με θέμα: Προετοιμάζοντας το μέλλον με ανοιχτές και συμμετοχικές κοινωνίες (Αθήνα, 2014).
  • Διάλεξη της Kerry Kennedy’s για τα ανθρώπινα δικαιώματα (Αθήνα, 2015).
  • Συνάντηση των Αθηνών «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες» (Αθήνα, 2016).