Βασικοί σκοποί του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η μέριμνα για το παιδί, η εκπαίδευση, η προώθηση του Πολιτισμού Ειρήνης, η ενδυνάμωση του διαλόγου, της ανεκτικότητας και της κατανόησης ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς και γενικότερα η ευαισθητοποίηση της Κοινής Γνώμης για τα θέματα κακοποίησης, εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων και ιδιαίτερα των παιδιών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα, με πρωτοβουλία της Προέδρου του και Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, συνεργάζεται με το Κέντρο «Robert F. Kennedy Human Rights» για την εφαρμογή του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία», το οποίο αποτελεί παγκόσμια αποκλειστικότητα του «Robert F. Kennedy Human Rights» και έχει διδαχτεί σε εκατομμύρια μαθητές όλων των βαθμίδων στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, δείχνοντάς τους ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον παγκόσμιο αγώνα για τη δικαιοσύνη.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» βασίζεται στο βιβλίο με τίτλο «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία: Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που Αλλάζουν τον Κόσμο μας» της διεθνούς ακτιβίστριας και πολυβραβευμένης συγγραφέως Kerry Kennedy, Προέδρου του «Robert F. Kennedy Human Rights» και κόρης του αείμνηστου Robert F. Kennedy.

Το βιβλίο της Kerry Kennedy εκδόθηκε το 2000, και από τότε έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Περιλαμβάνει πάνω από 50 συνεντεύξεις υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών και βραβευμένων με Βραβείο Νόμπελ, και αποτελεί έναν ύμνο στο αδάμαστο ανθρώπινο πνεύμα. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Νέλσον Μαντέλα για το βιβλίο: «Οι ζωές των απλών γυναικών και ανδρών, σ’ αυτό το βιβλίο, ζωές ηρώων, εμπνέουν όλους όσους πιστεύουν στην ελευθερία και τη δικαιοσύνη».

Οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου «Robert F. Kennedy Human Rights» βασισμένοι στο βιβλίο της Kerry Kennedy δημιούργησαν εν συνεχεία ένα εκπαιδευτικό βιβλίο για τη διδασκαλία του προγράμματος «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» στα σχολεία.

Στόχος του είναι η ενδυνάμωση των μαθητών ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Καθώς οι μαθητές αρχίζουν να αυτοπροσδιορίζονται ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στο έργο της δημιουργίας ενός πιο δίκαιου και ειρηνικού κόσμου. Αυτό που κάνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» να ξεχωρίζει είναι η δύναμή του να εμπνεύσει δράση. Επιτρέποντας στους μαθητές να δουν τους εαυτούς τους ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενεργοποιεί μέσα τους και τη δύναμη να τα υπερασπίζονται στην καθημερινότητά τους.

Το Πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» ενθαρρύνει την εκπαιδευτική κοινότητα, τις κυβερνήσεις, τις ΜΚΟ, τα μεγάλα ιδρύματα και τους ιδιώτες να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι στις συνεχιζόμενες καταχρήσεις. Όμως η πιο βαθιά επίδραση που επιφέρει αυτό το πρόγραμμα είναι η πίστη στην ικανότητα του κάθε ανθρώπου να δημιουργήσει την αλλαγή.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και τους προσφέρει το υλικό στο οποίο μπορούν να βασιστούν για να προγραμματίσουν δράσεις εντός και εκτός της σχολικής κοινότητας, καλώντας τους μαθητές τους να συμμετέχουν ενεργά στην κατανόηση και κατ’ επέκταση στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» αποτελείται από περισσότερα από 50 σχέδια μαθήματος και μέσα από τις ιστορίες των γενναίων αγωνιστών από όλο τον κόσμο διδάσκει στους μαθητές ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Η ανθρώπινη ιστορία πλάθεται από αμέτρητες διαφορετικές πράξεις θάρρους και πίστης. Κάθε φορά που κάποιος υπερασπίζεται ένα ιδανικό ή ενεργεί για να βελτιώσει τη μοίρα των άλλων ή ξεσπαθώνει κατά της αδικίας, στέλνει ένα μικρό κυματάκι ελπίδας και, καθώς αυτά τα κυματάκια συναντιώνται από εκατομμύρια διαφορετικά κέντρα ενέργειας και τόλμης, φτιάχνουν ένα ρεύμα που μπορεί να γκρεμίσει τα ανθεκτικότερα τείχη καταπίεσης και αντίστασης»
Robert F. Kennedy

Η εφαρμογή του Προγράμματος στην Ελλάδα

Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» συνεργάζεται επίσημα με το «Robert F. Kennedy Human Rights» από το 2013, ενώ στηρίζει το έργο του από το 2002.

Το Ίδρυμα ανέλαβε να φέρει στην Ελλάδα το Πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» και την έκδοση του ελληνικού βιβλίου που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και περιλαμβάνει σημαντικά κείμενα και ασκήσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα από κάθε μάθημα.

Το Ελληνικό Πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

Η Τιμητική Επιτροπή του Ελληνικού Προγράμματος αποτελείται από επιφανείς Ακαδημαϊκούς και Καθηγητές (αλφαβητικά):

• Πρύτανη Ελένη Αρβελέρ – Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

• Καθηγητή Αθανάσιο-Μελέτιο Δημόπουλο – Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

• Κική Δημουλά – Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

• Καθηγητή Χρήστο Ζερεφό – Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

• Καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη – Πρώην Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

• Καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή – Πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, με το οποίο συνεργάστηκε το Ίδρυμα τα τελευταία χρόνια, το Πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2017 να εφαρμόζεται πιλοτικά σε Γενικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, της Αττικής. Το ακαδημαϊκό έτος 2018, με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, εφαρμόζεται σε Λύκεια και Γυμνάσια όλης της χώρας, ενώ μακροπρόθεσμος στόχος του Ιδρύματος είναι να προχωρήσει στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και για το Δημοτικό Σχολείο.

Το βιβλίο του Προγράμματος αποτελεί ένα εργαλείο για κάθε εκπαιδευτικό, ανεξάρτητα από το μάθημα που διδάσκει. Δεν αποτελεί επιπρόσθετη ύλη για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές αλλά ένα μέσον που μπορεί να φέρει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στις σχολικές αίθουσες και να τα κάνει συνείδηση στους μαθητές. Περιλαμβάνει συνοπτικά την ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξαιρετικά κείμενα υπερμάχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ασκήσεις που μπορούν να εμπνεύσουν τους μαθητές και να οδηγήσουν σε ποικίλες δράσεις μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Στην ελληνική αυτή έκδοση περιλαμβάνονται οι εξής υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων:

Frederic Willem De Klerk
Shirin Ebadi
Mohamed El Baradei
Jose Ramos-Horta
Oscar Arias Sanchez
Barack Obama
Muhammad Yunus
Malala Yousafzai

Με εισήγηση του Ιδρύματος προστέθηκε ένα επιπλέον κεφάλαιο αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα Νομπελίστα ποιητή Γεώργιο Σεφέρη.

Τα κεφάλαια της ελληνικής έκδοσης επελέγησαν από το «Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» του Υπουργείου Παιδείας ανάμεσα από τα κεφάλαια του πλούσιου πρωτογενούς υλικού που παρείχε το Kέντρο «Robert F. Kennedy Human Rights» στο Ίδρυμά μας. Την επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβαν οι Εκδόσεις Καλέντη.

Παράλληλα, το Ίδρυμα διοργανώνει δύο Επιμορφωτικά Σεμινάρια τον χρόνο για εκπαιδευτικούς, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με το πρόγραμμα αλλά και τη συνεργασία μαζί τους για τη διαρκή προσαρμογή του προγράμματος στα νέα δεδομένα και τον εμπλουτισμό του. Κατά τη διάρκεια των Σεμιναρίων οι εκπαιδευτικοί παρουσιάζουν τις εργασίες που έχουν εκπονήσει με τους μαθητές τους και ανταλλάσσουν απόψεις και προτάσεις για την υλοποίηση του Προγράμματος μέσα στις σχολικές τάξεις.

Μέχρι σήμερα στο Εκπαιδευτικό αυτό Πρόγραμμα έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότερα από 150 ιδιωτικά και δημόσια σχολεία σε Αθήνα και Περιφέρεια και ο αριθμός των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών διαρκώς αυξάνεται. Μέχρι στιγμής το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» συνεργάζεται με περισσότερους από 400 καθηγητές και δασκάλους από τη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση.

Στόχος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» μέσα από το Πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» είναι να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές να ενημερωθούν σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εφαρμογή και την υπεράσπισή τους, να διδαχθούν από τη σοφία ιστορικών προσώπων και υπερασπιστών της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας, να ευαισθητοποιηθούν και να εφαρμόσουν τα διδάγματα αυτά στην καθημερινότητά τους.

Ευχή της Προέδρου του Ιδρύματος, κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, είναι το εκπαιδευτικό βιβλίο «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» να αγγίξει με τα μηνύματά του όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές και να τους εμπνεύσει τις πανανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά που αποπνέει για να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο.
Πληροφορίες:
Τηλ. 210.8094483 - 210.8094419
email: [email protected]