Προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο έδωσαν το παρών στην 12η Ετήσια Συνάντηση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στις 16 Οκτωβρίου 2012, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Φέτος για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν όχι μόνο οι «Πρέσβεις Καλής Θελήσεως» αλλά και «Καλλιτέχνες για την Ειρήνη», «Πρωταθλητές για τον Αθλητισμό» και «Ειδικοί Αντιπρόσωποι για την Παιδεία» δηλαδή όλες οι κατηγορίες αγγελιοφόρων της UNESCO. Μεταξύ αυτών ήταν και η Eλληνίδα Πρέσβης κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Τις εργασίες της Συνάντησης άνοιξε με την ομιλία της, η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Irina Bokova, η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά στα προγράμματα που θα θέσει σε εφαρμογή ο διεθνής οργανισμός μέσα στη νέα χρονιά. Όπως επεσήμανε η κα Bokova μέσα στο 2013 η UNESCO θα δώσει προτεραιότητα σε προγράμματα προώθησης του Πολιτισμού Ειρήνης, της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Εκπαίδευσης για Όλους.
Οι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως παρουσίασαν τη δράση τους για τη χρονιά που πέρασε. Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αναφέρθηκε στο έργο που υλοποίησε ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ» και το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια», στο νέο μεγάλο όραμα της ΕΛΠΙΔΑΣ τη δημιουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών η οποία θα εγκαινιαστεί μέσα στο 2013, επίσης αναφέρθηκε στις συνεργασίες που είχε αυτή τη χρονιά καθώς και στο ανθρωπιστικό της έργο για την ανακούφιση ευπαθών ομάδων και τη στήριξη σχολείων στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια Πρέσβεις από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση έκαναν δραματική έκκληση για την παύση των συγκρούσεων και για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και των πεποιθήσεων.
Όλοι οι Πρέσβεις έθεσαν ως βασική προτεραιότητα να βοηθήσουν την UNESCO και τα κράτη-μέλη της ώστε να επενδύσουν στην εκπαίδευση των νέων και στις δεξιότητές τους που αποτελούν προϋπόθεση για μια καλύτερη ζωή. Μια προσπάθεια που θα συμβάλει, όπως επισημάνθηκε, στην καταπολέμηση της φτώχειας, της ανεργίας και στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων που διογκώνονται εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης.
Οι αποφάσεις των πρέσβεων βασίστηκαν στην Ετήσια Παγκόσμια Έκθεση της UNESCO για το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση για όλους» (Education For All- Global Monitoring Report 2012) που παρουσιάστηκε πριν τη σύνοδο. Βασικός ομιλητής της παρουσίασης ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την παγκόσμια εκπαίδευση Γκόρντον Μπράουν. Στην παρουσίαση επίσης συμμετείχαν οι υπουργοί παιδείας της Γαλλίας και της Νοτίου Αφρικής, ειδικοί επιστήμονες και νέοι –εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Όπως υπογραμμίστηκε 61 εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο δεν πηγαίνουν σχολείο, ενώ 200 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι χρειάζονται μια δεύτερη ευκαιρία εκπαίδευσης. Εντύπωση προκάλεσε ο υπολογισμός των ειδικών πως κάθε 1 δολλάριο που επενδύεται στην παιδεία και στις δεξιότητες των νέων στις αναπτυσσόμενες χώρες, αποφέρει 10-15 δολλάρια οικονομικής ανάπτυξης. Περίπου 171 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να βγουν από τη φτώχεια αν όλοι οι μαθητές στις φτωχές χώρες είχαν βασικές γνώσης διαβάσματος.
Η Έκθεση καλεί δωρητές να στηρίξουν την παιδεία για να διασφαλιστεί η προετοιμασία των νέων ανθρώπων για να δουλέψουν. Υπολογίζει ότι θα κόστιζε 8 δισεκατομμύρια δολλάρια – λιγότερο από το μισό του κόστους των μεγάλων διεθνών αθλητικών συναντήσεων- το να σταλούν όλοι οι νέοι άνθρωποι στο γυμνάσιο στις φτωχές χώρες ώστε να μάθουν βασικές δεξιότητες για να εργαστούν.
Μετά το πέρας της Συνάντησης η κυρία Βαρδινογιάννη δήλωσε : «…Είναι βασικό μέλημα της UNESCO, όσο πλησιάζουμε προς το 2015, δηλαδή στη λήξη της προθεσμίας των Αναπτυξιακών Στόχων του ΟΗΕ για τη Χιλιετία, να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να πάνε όσο γίνεται περισσότερα παιδιά στο σχολείο. Αυτές οι προσπάθειες αφορούν όλες τις χώρες καθώς η παγκόσμια κρίση πλήττει πολλά από τα ανθρωπιστικά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Σε αυτό που καταλήξαμε όλοι είναι ότι χωρίς σχολεία δεν υπάρχει ελπίδα. Και γι’αυτό θα αγωνιστούμε για την ελπίδα, για το μέλλον των παιδιών».
Στο περιθώριο της συνόδου πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακήρυξης ενός νέου μέλους στο Σώμα των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως, του συλλέκτη έργων Ισλαμικής τέχνης κυρίου Nasser D. Khalili.
Μερικοί από τους Πρέσβεις που παρευρέθησαν στη σύνοδο είναι: η Πρώτη Κυρία του Αζερμπαϊτζάν Mehriban Aliyeva, η πρώην Πρόεδρος της Ισλανδίας Vigdís Finnbogadottir, η Πριγκίπισσα Firyal της Ιορδανίας, η ηθοποιός Claudia Cardinale, o Γάλλος συνθέτης Jean-Michel Jarre, ο Τούρκος συνθέτης Zulfu Livaneli, η ζωγράφος Comtesse Setsuko Klossowska de Rola, o Βραζιλιάνος επιχειρηματίας Πρόεδρος της Grupo ABC Nizan Guanaes, o πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε το πόδι του στον Βόρειο Πόλο Καθηγητής Jean Μalaurie, και άλλοι.