Από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου 2014, και για 6η συνεχή χρονιά, πραγματοποιήθηκε στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή εκπαιδευτικά συνέδρια στον κόσμο, το W.I.S.E. (World Innovation Summit for Education)*, με θέμα: «Φαντασία – Δημιουργία – Μάθηση: Η δημιουργικότητα στην καρδιά της εκπαίδευσης».

Σκοπός του συνεδρίου, το οποίο αποτέλεσε σημείο συνάντησης άνω των 1500 νεωτεριστών, διανοουμένων, δασκάλων, καθηγητών, κυβερνητικών εκπροσώπων, εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιχειρηματιών από 100 χώρες του κόσμου, ήταν η ανάδειξη του ρόλου της δημιουργικότητας στη μάθηση και οι τρόποι ανάπτυξής της, καθώς σήμερα, στον 21ο αιώνα, η δημιουργικότητα θεωρείται η πιο σημαντική δεξιότητα.

Με το σκεπτικό ότι τροφοδοτώντας τους μαθητές με τα κατάλληλα εργαλεία για την καλλιέργεια των ταλέντων τους, της κριτικής τους σκέψης και της αυτοπεποίθησης τους στην επίλυση προβλημάτων, μπορούμε να τους ενδυναμώσουμε ώστε να οδηγηθούν σε καινοτόμες λύσεις για τη ζωή τους και για τις κοινότητές τους, οι σύνεδροι διερεύνησαν νέους τρόπους για την ανάπτυξη του δυναμικού που διαθέτουν στην καινοτομία και τη δημιουργικότητα δάσκαλοι και μαθητές.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε η Sheikha Moza bint Nasser, Πρόεδρος του Qatar Foundation και ιδρύτρια του W.I.S.E., με σύντομη ομιλία της κατά την οποία αναφέρθηκε στους σκοπούς του Qatar Foundation και του W.I.S.E. και αναφερόμενη στη σημασία του βραβείου που απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν πρωτοπόρο στον τομέα της εκπαίδευσης επεσήμανε: «Πιστεύουμε ότι αναγνωρίζοντας την αφοσίωση των ανθρώπων που πιστεύουν και δραστηριοποιούνται στον τομέα της ουσιαστικής εκπαίδευσης, και αναδεικνύοντας τις καινοτομίες τους, τους κάνουμε παράδειγμα προς μίμηση για τα όσα μπορεί να επιτύχει η θέληση και η επιμονή του ανθρώπου. Στόχος μας, επιβραβεύοντας τα επιτεύγματά τους, είναι να εμπνεύσουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους που υπερασπίζονται το δικαίωμα στην εκπαίδευση και καινοτομούν στους τομείς εφαρμογής της».

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του W.I.S.E, Sheikh Abdullah bin Ali Al Thani, κατά την ομιλία του: «Οφείλουμε να ανακαλύψουμε νέες πηγές, νέες μεθόδους, νέους τρόπους εκπαίδευσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ταχύτατα εξελισσόμενες προκλήσεις στα μαθησιακά συστήματα που επικρατούν στα διάφορα μέρη του κόσμου. Και ο μόνος τρόπος να το πετύχουμε είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητας , καθώς απ’ αυτήν, έχουν αντλήσει οι λαοί την πρόοδο των κοινωνιών τους, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ιστορικής τους διαδρομής».

Πώς διδάσκεται η δημιουργικότητα σε κάθε ηλικία; Πώς μετριέται και με τι μπορεί να συγκριθεί; Πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική και ουσιαστική η μάθηση; Ποιο είναι το μέλλον της μάθησης;

Αυτά ήταν τα βασικά ερωτήματα που ετέθησαν κατά τη διάρκεια του W.I.S.E. 2014, και οι σύνεδροι εστιάζοντας στο πώς θα κάνουν την εκπαίδευση πιο δημιουργική, προσέγγισαν ξεχωριστά κάθε τομέα μάθησης και σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, από την προσχολική έως την μετά-πανεπιστημιακή, έδωσαν καίριες απαντήσεις, και διατύπωσαν καινοτόμες ιδέες και προτάσεις.

Το σημαντικό μήνυμα που έστειλε το Συνέδριο προς κάθε κατεύθυνση ήταν η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και η ανανέωση των εκπαιδευτικών συστημάτων, έτσι ώστε η μάθηση να συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων και στην ευημερία των κοινωνιών. Ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου, κατέληξαν οι σύνεδροι, είναι η ανάδειξη του πνεύματος της καινοτομίας και η άντληση από το δυναμικό της δημιουργικότητας που διαθέτουν, όχι μόνο τα παιδιά και οι νέοι, αλλά και οι ενήλικες.

Από την Ελλάδα επίσημη προσκεκλημένη των διοργανωτών ήταν η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που διατηρεί δεσμούς φιλίας και έχει στενή συνεργασία με την Sheikha Moza bint Nasser, η οποία, εκτός των άλλων, κατέχει και τη θέση της Ειδικής Απεσταλμένης της UNESCO σε θέματα Βασικής και Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου, οι δύο κυρίες είχαν ιδιαίτερη συνάντηση, κατά την οποία συζήτησαν την επικείμενη διοργάνωση εκπαιδευτικού συνεδρίου στην Ελλάδα μέσα στο 2015, όπου θα παρουσιαστούν τα πορίσματα του W.I.S.E..

 

Η κυρία Βαρδινογιάννη είχε επίσης συνάντηση με τον Dr. Mohammad Fathy Saoud, Αντιπρόεδρο Δ.Σ. του Επιστημονικού και Ιατρικού Κέντρου SIDRA, το οποίο θα εγκαινιαστεί μέσα στο 2015 στο Κατάρ και σύντομα θα αδελφοποιηθεί με την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ».

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου απονεμήθηκε το Βραβείο WISE 2014 – καθιερώθηκε το 2011, με έπαθλο 500.000 δολλάρια και με σκοπό την ενίσχυση του θεσμού της εκπαίδευσης και την αναβάθμιση του κύρους της εκπαίδευσης στο επίπεδο άλλων τομέων στους οποίους απονέμονται διεθνή βραβεία, όπως η λογοτεχνία, η ειρήνη και η οικονομία. Φέτος νικήτρια του Βραβείου ήταν η Ann Cotton, ιδρύτρια και πρόεδρος του Camfed (Campaign for Female Education), μιας πολύ δραστήριας οργάνωσης, η οποία από το 1993 μέχρι σήμερα, εφαρμόζοντας καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, κατάφερε να εκπαιδεύσει πάνω από 3.000.000 κορίτσια και νέες γυναίκες, που ζουν στις φτωχότερες περιοχές του Μαλάουϊ, της Γκάνα, της Τανζανίας, της Ζάμπιας και της Ζιμπάμπουε, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της υγείας και ευημερίας ολόκληρου του έθνους τους.

 

* Το W.I.S.E. ιδρύθηκε από το Qatar Foundation το 2009 με πρωτοβουλία της Sheikha Moza bint Nasser, Ειδικής Απεσταλμένης της UNESCO για την Βασική και Ανώτερη Εκπαίδευση. Αποτελεί μια διεθνή πολύπλευρη πλατφόρμα για δημιουργική σκέψη, διάλογο και δράση με σκοπό να χτίσει το μέλλον της Εκπαίδευσης μέσα από καινοτομίες. Προωθεί τη διεθνή συνεργασία στο χτίσιμο της εκπαίδευσης του μέλλοντος μέσα από τα συνέδρια που διοργανώνει και τα προγράμματα που έχει θέσει σε εφαρμογή. Φιλοδοξία των ιδρυτών του είναι να ενθαρρύνει τη σύναψη συμμαχιών για την αναζήτηση καινοτόμων μεθόδων , να διευκολύνει την πρόσβαση στη γνώση και τη πληροφορία που σχετίζονται με την εκπαίδευση και, τέλος, να ενδυναμώσει και να επεκτείνει τη μετάδοση των μηνυμάτων της κοινότητάς του. Το WISE έχει θέσει σε εφαρμογή και μια σειρά προγραμμάτων που αντανακλούν τη δέσμευσή του να ενθαρρύνει την καινοτομία με ποικίλους τρόπους: την Εκστρατεία “Educate A Child” που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με πρωτοβουλία της Sheikha Moza bint Nasser, τα Έπαθλα W.I.S.E. για την αναγνώριση των ανθρώπων που εφαρμόζουν τις καλύτερες εκπαιδευτικές μεθόδους, το Πρόγραμμα «Η φωνή των μαθητευόμενων», την έκδοση βιβλίων και το ετήσιο Βραβείο WISE για την Εκπαίδευση.