Πάνω από 1200 σύνεδροι, ανάμεσά τους εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, πολιτικοί, διακεκριμένοι καθηγητές διεθνών πανεπιστημίων, στελέχη επιχειρήσεων, καθώς και κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων από 100 χώρες του κόσμου, συμμετείχαν στο Διεθνές Συνέδριο «W.I.S.E.» (World Innovation Summit for Education)* με θέμα «Επινοώντας νέες μεθόδους για τη δια βίου μάθηση», που πραγματοποιήθηκε στο Κατάρ από τις 29 έως τις 31 Οκτωβρίου 2013.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να καταδείξει το τεράστιο χάσμα που υπάρχει και που συνεχώς μεγαλώνει ανάμεσα στη μάθηση που παρέχεται και σ’ εκείνη που χρειαζόμαστε, αλλά και να αναζητήσει λύσεις ώστε η μάθηση να γίνει αρωγός των ανθρώπων ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στις σύγχρονες προκλήσεις.

Τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν, αντάλλαξαν απόψεις και έκαναν προτάσεις οι σύνεδροι ήταν η αναγκαιότητα και οι τρόποι επιμόρφωσης και συμπληρωματικής εκπαίδευσης των ανθρώπων, με στόχο την απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και εφοδίων απαραίτητων για τη βελτίωση της προσωπικής, επαγγελματικής και κοινωνικής τους ζωής.

Tις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε με ομιλία της η Πρόεδρος του Qatar Foundation, Sheikha Moza bint Nasser, η οποία επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο της εκπαίδευσης σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας: «Η εκπαίδευση, είπε, θα πρέπει να ανοίγει το δρόμο προς τις προκλήσεις της ζωής και να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις του ταχύτατα αναπτυσσόμενου κόσμου. Οφείλουμε να καταβάλουμε όλες μας τις προσπάθειες στην εξεύρεση καινοτόμων μεθόδων εκπαίδευσης, γιατί όταν επιτυγχάνουμε καινοτομίες στην εκπαίδευση, επιτυγχάνουμε καινοτομίες σε όλους τους τομείς της ζωής».

«Οφείλουμε, είπε ο Πρόεδρος του WISE, Sheikh Abdullah bin Ali Al Thani, να δώσουμε ζωή στη μάθηση, έτσι ώστε η εκπαίδευση να ενταχθεί σε όλα τα στάδια της ζωής μας. Εκπαίδευση και σύγχρονη ζωή πρέπει να συμβαδίζουν και αποστολή του WISE είναι να συμβάλει στην υλοποίηση αυτής της ανάγκης. Τα προηγούμενα 5 χρόνια τα συνέδρια του WISE κατάφεραν να κερδίσουν την προσοχή και την αναγνώριση διεθνώς, όμως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μένουν ακόμα πάρα πολλά να γίνουν».

Από την Ελλάδα επίσημη προσκεκλημένη των διοργανωτών ήταν η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Η κυρία Βαρδινογιάννη διατηρεί στενή συνεργασία με τη Sheikha Moza σε θέματα παιδείας αλλά και ευρύτερης δράσης για τη στήριξη παιδιών και οικογενειών, με την οποία είχε και ιδιαίτερη συνάντηση στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, ο πρώην Γενικός Διευθυντής της UNESCO κύριος Koichiro Matsuura, η πρώην Πρωθυπουργός της Αυστραλίας κυρία Julia Gillard, η Υπουργός Παιδείας της Νοτίου Αφρικής κυρία Angie Motshekga, η Κύπρια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Παιδεία, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσία και την Νεότητα κυρία Ανδρούλα Βασιλείου, και πολλοί άλλοι.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου απενεμήθη το Βραβείο WISE 2013 το οποίο καθιερώθηκε το 2011, με έπαθλο 500.000 δολάρια και σκοπό την ενίσχυση του θεσμού της εκπαίδευσης δίνοντάς του παρόμοιο κύρος αντίστοιχο με άλλους τομείς για τους οποίους υπάρχουν διεθνή βραβεία, όπως η λογοτεχνία, η ειρήνη και η οικονομία. Φέτος το Βραβείο WISE 2013 έλαβε η κυρία Vicky Colbert, ιδρύτρια του «Fundación Escuela Nueva» στην Κολομβία, για τη δημιουργία του ομώνυμου εκπαιδευτικού μοντέλου, το οποίο έχει βελτιώσει την ποιότητα της βασικής εκπαίδευσης σε μη προνομιούχα σχολεία της Κολομβίας και πέρα από αυτήν. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε παιδαγωγικές μεθόδους οι οποίες εκτός από δασκάλους και μαθητές εμπλέκουν οικογένειες αλλά και ολόκληρες κοινότητες, φέρνοντας έτσι τη μάθηση μέσα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Το εκπαιδευτικό μοντέλο «Escuela Nueva» έχει ενταχθεί στο εθνικό σύστημα παιδείας της Κολομβίας και έχει αναγνωριστεί από την UNESCO αλλά και την Παγκόσμια Τράπεζα ως μια από τις σπουδαιότερες επιμορφωτικές δράσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες διεθνώς.

H Vicky Colbert, λαμβάνοντας το βραβείο από τα χέρια της Sheikha Moza, είπε συγκινημένη «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που λαμβάνω αυτό το βραβείο. Αναγνωρίζει ότι το να φέρεις την εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά και να τα ενδυναμώσεις με τη δυνατότητα να μαθαίνουν σε όλη τους τη ζωή είναι ένα σημαντικό θεμέλιο της ανθρώπινης ανάπτυξης και κάτι που μπορεί να επιτευχθεί όταν δίνονται στους δασκάλους και στους μαθητές τα σωστά εργαλεία που οδηγούν στην αλλαγή».

Ανάμεσα στις ομιλίες, την προσοχή τράβηξε η διάλεξη του διακεκριμένου Γάλλου κοινωνιολόγου και φιλοσόφου Edgar Morin, την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για τους μαθητές να αποκτήσουν δεξιότητες για τη ζωή τους, όχι μόνο να κατακτούν γνώση. Είπε χαρακτηριστικά «…είναι σημαντικό για τους εκπαιδευτικούς να αφήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν τις γνώσεις, όχι απλά να τους μεταδίδουν τις γνώσεις» και τόνισε τη σημασία του να έχει κανείς μεγαλύτερη και σύνθετη εικόνα των πραγμάτων και να διδαχθούν οι νέοι πως να προχωρήσουν μέσα σε έναν κόσμο αβεβαιότητας και λαθών για να βρουν την αλήθεια.

 

* Το WISE ιδρύθηκε από το Qatar Foundation το 2009 με πρωτοβουλία της Sheikha Moza bint Nasser, συζύγου του Εμίρη του Κατάρ και Ειδικής Απεσταλμένης της UNESCO για την Βασική και Ανώτερη Εκπαίδευση. Αποτελεί μια διεθνή πολύπλευρη πλατφόρμα για δημιουργική σκέψη, διάλογο και δράση με σκοπό να χτίσει το μέλλον της Εκπαίδευσης μέσα από καινοτομίες. Προωθεί τη διεθνή συνεργασία στο χτίσιμο της εκπαίδευσης του μέλλοντος μέσα από τα συνέδρια που διοργανώνει και τα προγράμματα που έχει θέσει σε εφαρμογή. Φιλοδοξία των ιδρυτών του είναι να ενθαρρύνει τη σύναψη συμμαχιών για την αναζήτηση καινοτόμων μεθόδων , να διευκολύνει την πρόσβαση στη γνώση και τη πληροφορία που σχετίζονται με την εκπαίδευση και, τέλος, να ενδυναμώσει και να επεκτείνει τη μετάδοση των μηνυμάτων της κοινότητάς του. Το WISE έχει θέσει σε εφαρμογή και μια σειρά προγραμμάτων που αντανακλούν τη δέσμευσή του να ενθαρρύνει την καινοτομία με ποικίλους τρόπους: την Εκστρατεία “Educate A Child” που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με πρωτοβουλία της Sheikha Moza bint Nasser, τα Έπαθλα WISE για την αναγνώριση των ανθρώπων που εφαρμόζουν τις καλύτερες εκπαιδευτικές μεθόδους, το Πρόγραμμα «Η φωνή των μαθητευόμενων», την έκδοση βιβλίων και το ετήσιο Βραβείο WISE για την Εκπαίδευση.