Η UNESCO γιόρτασε την επέτειο των 65 χρόνων από την υπογραφή του Ιδρυτικού Καταστατικού της, με ένα πολιτιστικό γεγονός: την παρουσίαση του βιβλίου της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, με θέμα “Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία”, που βασίζεται σε μελέτη της κυρίας Βαρδινογιάννη στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών της στην Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield.
Προσωπικότητες που έγραψαν την ιστορία της UNESCO τις τελευταίες δεκαετίες, παρευρέθησαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2010, , τιμώντας με την παρουσία τους την Ελληνίδα Πρέσβυ Καλής Θελήσεως. Ανάμεσά τους ήταν η Γενική Διευθύντρια της UNESCO κ. Irina Bokova, οι τρεις πρώην Γενικοί Διευθυντές του Οργανισμού κύριοι Amadou-Mahtar M’Bow, Federico Mayor και Koichiro Matsuura, πολλοί Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO, αλλά και διεθνείς προσωπικότητες που μίλησαν με θερμά λόγια για το βιβλίο αλλά και για το έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη .
Το βιβλίο έχει ως θέμα τον κοινωνικό ρόλο των γυναικών στη Μινωική Κρήτη από το 4000 ως το 2000 π.Χ. και η συγγραφέας προβάλει ομοιότητες ανάμεσα στις προκλήσεις που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες στην καθημερινή τους ζωή τότε με τις γυναίκες σε άλλες κοινωνίες αλλά και τις γυναίκες του σήμερα. Μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτει κρυφούς συμβολισμούς για τη μητρότητα και την γυναικεία αλληλεγγύη, παρόλο που οι γυναίκες και τα παιδιά, όπως αναφέρει στο βιβλίο της η κα Βαρδινογιάννη, αποτελούσαν για πολλά χρόνια τους «σιωπηλούς» ή τους «αόρατους» ανθρώπους στην προϊστορική εποχή. Μέσα από το βιβλίο της προσπαθεί να το ανατρέψει.
Το βιβλίο προλόγισε η κυρία Irina Bokova: «Το βιβλίο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη είναι ένα πάντρεμα παθών- ενός πάθους για την ιστορία της τέχνης και ενός πάθους για την κατανόηση του ρόλου των γυναικών. Το αποτέλεσμα είναι τόσο πρωτότυπο όσο και το αντικείμενο που εξερευνά. Τα συμπεράσματα είναι συναρπαστικά.Το έργο συνδέεται με μία από τις βασικές προτεραιότητες της UNESCO και με μία δική μου προσωπική δέσμευση. Είμαι πεπεισμένη ότι οι γυναίκες μπορούν να δώσουν λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα. Και όπως σωστά το έθεσες, Μαριάννα, «η κληρονομιά των γυναικών της Μινωϊκής εποχής υπάρχει μαζί μας ακόμα και σήμερα». Το βιβλίο αυτό είναι η συνέχεια της μακροχρόνιας αφοσίωσής σου στα ζητήματα των γυναικών και των παιδιών ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και μέσα από το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». Αυτό είναι μία ακόμα χορδή του τόξου σου, μία ευπαίδευτη χορδή! Σε συγχαίρω και σε ευχαριστώ ξανά για το πάθος σου! Δεν βρεθήκαμε τυχαία αυτή την ημέρα που γιορτάζουμε την 65η Επέτειο του Οργανισμού. Η UNESCO έχει χτιστεί πάνω στην ιδέα ότι η ειρήνη δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη και ότι η ανθρωπότητα πρέπει να ενδυναμώνεται κάθε μέρα, με το να διδάσκεται, να μαθαίνεται, να διατηρείται και να μοιράζεται».
Η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε την κυρία Bokova για τη συμπαράστασή της στην έκδοση αυτού του βιβλίου, για την τιμή που της έκανε να το προλογίσει, αλλά και για την τιμή για την ίδια και τη χώρα της που το βιβλίο της παρουσιάζεται στην έδρα της UNESCO και μάλιστα σε μια ημέρα-σταθμό στην ιστορία του διεθνούς οργανισμού.
Εν συνεχεία η κυρία Βαρδινογιάννη αναφερόμενη στο βιβλίο της είπε μεταξύ άλλων :
«Επέλεξα αυτόν τον τίτλο επειδή πιστεύω ότι εκφράζει τους δεσμούς που συνδέουν τις γυναίκες του παρελθόντος και του παρόντος, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαφορές που τις χωρίζουν… Προσπάθησα σ’ αυτό το βιβλίο να καταδείξω τη γυναικεία ταυτότητα και τη ζωή των γυναικών μέσα από ένα θέμα που για μένα είναι ιδιαίτερα προσφιλές και πανανθρώπινο: τη μητρότητα και την οικογένεια. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής αυτού του βιβλίου προσπάθησα και ελπίζω να κατάφερα να αποδώσω την αλήθεια για την αφοσίωση, την αποφασιστικότητα και τη στοργή που οι γυναίκες αυτές έδειξαν απέναντι στις οικογένειες τους και στο μεγάλωμα των παιδιών τους, αλλά και απέναντι στη κοινωνία και τους συντρόφους με τους οποίους έζησαν. Θεωρώ ότι η ζωή και το έργο τους αποτελεί την κληρονομιά της γυναικείας ταυτότητας, που έρχεται από το μακρινό παρελθόν τροφοδοτεί το παρόν αλλά μπορεί να εμπνεύσει και στο μέλλον, ιδιαίτερα μέσα από ένα έργο σαν αυτό που πραγματοποιεί η UNESCO και οι πρέσβεις της σ’ ολόκληρο τον κόσμο, ένα έργο του οποίου την επέτειο σήμερα γιορτάζουμε εδώ»
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν: Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας κύριος Valery Giscard d’Estaing και η σύζυγός του Anne-Aymone, η Πρώτη Κυρία του Αζερμπαϊτζάν και Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μehriban Aliyeva, η Πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας –ειδική εκπρόσωπος της UNESCO για την παιδεία, o σύζυγος της κυρίας Bokova, κύριος Κalin Mitrev, οι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO Jean Michel Jarre, Bahia Hariri, Claudia Cardinale, Kim Phuc, Σεϊχης Ghassan Shaker, Pierre Berge, Cristina Owen Jones, η πρώην Πρόεδρος της Ισλανδίας κυρία Vigdis Finnbogadottir, και άλλοι. Ήταν επίσης Καλλιτέχνες της UNESCO για την Ειρήνη όπως η Κοντέσσα Setsuko Klossowska de Rola, o ιδρυτής των Gipsy Kings Chiko Bouchikhi, η Μaria de Medeiros, και άλλοι. Παρόντες ήταν επίσης η κυρία Νάνα Μούσχουρη, ο κύριος Louis Giscard d’Estaing και η σύζυγός του Nawal, η κυρία Jacinte Giscard d’Estaing, ο Έλληνας Πρέσβυς στην Γαλλία κύριος Κωνσταντίνος Χαλαστάνης και η σύζυγός του, ο Έλληνας Πρέσβυς στην UNESCO κύριος Θεόδωρος Πασσάς, και άλλοι.