Διακεκριμένες προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο, και ανάμεσά τους η Ελληνίδα Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, συγκεντρώθηκαν στις 10 Μαΐου 2016 στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, για να συμμετάσχουν στην καθιερωμένη Ετήσια Συνάντηση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO, καθώς και των «Καλλιτεχνών για την Ειρήνη».

Η Συνάντηση άρχισε με την ομιλία της Γενικής Διευθύντριας της Οργανισμού, κυρίας Irina Bokova, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε στους Πρέσβεις εκτενώς τα προγράμματα και τους στόχους της UNESCO για το 2016, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση:

  • Στους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. (Sustainable Development Goals) και τις απαιτούμενες δράσεις της UNESCO για την εκπλήρωσή τους.
  • Στις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει η UNESCO για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη της Τρομοκρατίας.
  • Στις δράσεις της UNESCO με βάση τη Μελέτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη των Υδάτινων Πόρων.

Πιο αναλυτικά για τους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης και τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την υλοποίησή τους μίλησαν στους Πρέσβεις Καλής Θελήσεως ο Βοηθός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στον τομέα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, κύριος Thomas Gass και ο Διευθυντής του Γραφείου Σχεδιασμού Στρατηγικής της UNESCO, κύριος Jean-Yves Le Saux.

Παρών στη Συνάντηση ήταν και ο συντονιστής του Προγράμματος του Ο.Η.Ε. για αξιολόγηση των Υδάτινων Πόρων, κύριος Stefan Uhlenbrook, ο οποίος παρουσίασε τα στοιχεία που έφερε στο φως η σχετική Μελέτη του Ο.Η.Ε.

Εν συνεχεία οι Πρέσβεις έθεσαν ερωτήματα και ζήτησαν διευκρινήσεις για τα θέματα που ετέθησαν εκφράζοντας παράλληλα τις απόψεις τους και κάνοντας σχετικές προτάσεις.

Ως πολύ ενδιαφέρουσα αξιολογήθηκε η πρόταση της κυρίας Βαρδινογιάννη, που παίρνοντας τον λόγο είπε τα εξής: «Οι 17 Αναπτυξιακοί Στόχοι του Ο.Η.Ε. αποτελούν για όλους εμάς μια μεγάλη πρόκληση. Πιστεύω ότι ο καθένας από μας μπορεί να εστιάσει τη δράση του σε έναν ή περισσότερους από αυτούς τους στόχους, ώστε να συμβάλλει στην εκπλήρωσή τους. Θα μπορούσαμε να σχηματίσουμε 17 ομάδες Πρέσβεων για τους 17 Στόχους αντίστοιχα και να διερευνήσουμε τους τρόπους και τα μέσα, με τα οποία θα τους επικοινωνήσουμε στις δικές μας κοινωνίες και στο δικό μας πεδίο δράσης. Ίσως ο κύριος Eric Falt, θα μπορούσε να υποδείξει εκείνους τους στόχους που σχετίζονται περισσότερο με την αποστολή της UNESCO, ώστε να εργαστούμε πιο δημιουργικά και αποτελεσματικά, επικεντρωνόμενοι σε αυτούς».

Στο δεύτερο μέρος της Συνάντησης των Πρέσβεων ο επικεφαλής του Τομέα της UNESCO για την Πρόληψη της Τρομοκρατίας, κύριος Soo Hyang Choi, παρουσίασε λεπτομερώς το σχέδιο δράσεων της UNESCO που θα συμβάλλει στην υλοποίηση του αντίστοιχου σχεδίου του Ο.Η.Ε.

Η κυρία Bokova, κλείνοντας τη συνεδρίαση, ευχαρίστησε τους Πρέσβεις που με τη δράση τους συμβάλλουν στην εξάπλωση των ιδεωδών της UNESCO και τη διάδοση των προγραμμάτων της σε τομείς όπως η Παιδεία, ο Πολιτισμός, η Επιστήμη, η Επικοινωνία και η Πληροφόρηση.

Στο τέλος της Συνάντησης η κυρία Βαρδινογιάννη δήλωσε: «Στη διάρκεια της καθιερωμένης Ετήσιας Συνάντησης των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO, συζητήσαμε για τις προκλήσεις με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπη η ανθρωπότητα ως το 2030. Οι νέοι Αναπτυξιακοί Στόχοι του Ο.Η.Ε. θα αποτελέσουν το πλαίσιο δράσεών μας στο εξής, με την ελπίδα να προσεγγίσουμε όσο γίνεται περισσότερο το όραμα για ένα καλύτερο αύριο».

Στη φετινή Ετήσια Συνάντηση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO, εκτός από την κυρία Βαρδινογιάννη, συμμετείχαν: ο κύριος Metin Arditi, ο κύριος Pierre Bergé, ο ζωγράφος Alain Husson-Dumoutier, ο μουσικοσυνθέτης Jean Michel Jarre, ο πιανίστας Cyprien Katsaris, ο καλλιτέχνης Ali Mahdi Nouri, ο κύριος Zurab Tsereteli, η γλύπτρια Hedva Ser, η κυρία Ute Henriette Ohoven, η κυρία Maha El-Khalil Chalabi, o καθηγητής Nasser D. Khalili, η Λαίδη Christina Owen-Jones, o κύριος Zurab Tsereteli, ο κύριος Marc Ladreit de Lacharriere και πολλοί άλλοι.