Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, παρουσίασε στους Πρέσβεις τα προγράμματα και τους στόχους της UNESCO για το 2015, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση:
1. Στη Διακήρυξη «Education 2030 Τowards inclusive and equitable quality education and lifelong learning for all», όπως αυτή διατυπώθηκε στο Διεθνές Φόρουμ για την Παιδεία που πραγματοποιήθηκε στην Incheon της Κορέας, μια από τις σημαντικότερες διασκέψεις για την Παιδεία, όπου εμπειρογνώμονες απ΄όλο τον κόσμο συμφώνησαν ότι η παιδεία του μέλλοντος πρέπει να δίνει ευκαιρίες σε όλους, να βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και διατύπωσαν τις βασικές αρχές και τους άξονες που πρέπει να διέπουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.
- 2. Στη Διεθνή Εκστρατεία «UNITE 4 HERITAGE», μια πρωτοβουλία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, εστιασμένη κυρίως στον αραβικό κόσμο, όπου πρόσφατα προκλήθηκαν ανεπανόρθωτες καταστροφές σε μνημεία διαφορετικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η συμμετοχή στην εκστρατεία μπορεί να γίνει με αναρτήσεις στις προσωπικές ιστοσελίδες, ηχογραφώντας και μεταδίδοντας το μήνυμα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και διαδίδοντας την ύπαρξη της εκστρατείας.
- 3. Στη συμμετοχή της UNESCO στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Ακολούθησε η παρουσίαση της δράσης των Πρέσβεων μέσα στην προηγούμενη χρονιά και η ανταλλαγή απόψεων πάνω στα τρέχοντα σημαντικά θέματα της UNESCO, και η κυρία Bokova, κλείνοντας τη συνεδρίαση, ευχαρίστησε τους Πρέσβεις που με τη δράση τους συμβάλλουν στην εξάπλωση των ιδεωδών της UNESCO και τη διάδοση των προγραμμάτων της σε τομείς όπως η Παιδεία, ο Πολιτισμός, η Επιστήμη, η Επικοινωνία και η Πληροφόρηση, ενώ συνεχάρη την κυρία Βαρδινογιάννη ενώπιον όλων των Πρέσβεων, για την πολύτιμη συμβολή της στο έργο της UNESCO.
Η κυρία Βαρδινογιάννη μίλησε για τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της μέσα στη χρονιά που πέρασε, σε τομείς όπως η υγεία των παιδιών, η παιδεία και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα τόνισε τον ηγετικό ρόλο και την τεράστια συμβολή της κυρίας Bokova στο έργο και τις παρεμβάσεις της UNESCO σε όλα τα σοβαρά ζητήματα της εποχής μας. Ενώ για τη Συνάντηση των Πρέσβεων είπε συγκεκριμένα: «H UNESCO μέσα από το σημαντικό της έργο χτίζει καθημερινά γέφυρες ειρήνης και κατανόησης ανάμεσα στους λαούς. Όλοι οι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως στρατευόμαστε στο πλευρό της και μέσα από την ετήσια συνάντησή μας θέτουμε στόχους που προάγουν την παιδεία για όλους και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο τον κόσμο σε μια περίοδο που η ανθρωπότητα το έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ».
Η κυρία Bokova, αφού ολοκληρώθηκε η Συνάντηση των Πρέσβεων δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη είναι μαζί μας. Υποστήριξε πολλές πρωτοβουλίες της UNESCO. Ξεκινώντας απο την έναρξη της 70ης επετείου απο την ίδρυση του Οργανισμού και την ημέρα Νέλσον Μαντέλα που ήταν εξαιρετικές εκδηλώσεις. Μίλησε είς το όνομα όλων των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO συγχαίροντας την διοργάνωση. Μετά ήταν οι οικογενειακοί εορτασμοί με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ κύριο Μπαν Κιν Μουν και τους επικεφαλής των άλλων οργανισμών. Επίσης όλοι οι Πρέσβεις ενδιαφέρονται για τη δράση της. Για την υγεία των Παιδιών, για το νοσοκομείο που εγκαινίασε μας ενημέρωσε και επίσης για την έρευνα πάνω στον παιδικό καρκίνο με άλλους επιστημονικούς οργανισμούς που για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικοί».
Φέτος, εκτός από την κυρία Βαρδινογιάννη, στη Συνάντηση συμμετείχαν η Μεγάλη Δούκισα του Λουξεμβούργου Μαρία Τερέζα, η Πριγκίπισσα Firyal της Ιορδανίας, η Κοντέσσα Setsuko Klossowska de Rola, η κυρία Bahia Hariri, ο κύριος Metin Arditi, ο κύριος Pierre Bergé, η ηθοποιός Claudia Cardinale, ο ζωγράφος Alain Husson-Dumoutier, ο μουσικοσυνθέτης Jean Michel Jarre, ο πιανίστας Cyprien Katsaris, ο καθηγητής Jean Malaurie, ο καλλιτέχνης Ali Mahdi Nouri, ο κύριος Zurab Tsereteli, η γλύπτρια Hedva Ser, η κυρία Ute Henriette Ohoven, o πιανίστας Angel Estrella και πολλοί άλλοι.