H ετήσια συνάντηση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαϊου 2009, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού στο Παρίσι.
Τις εργασίες της Συνάντησης των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως άνοιξε με την ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO, κος Koichiro Matsuura, ο οποίος έκανε πρώτα τον απολογισμό των πεπραγμένων της UNESCO κατά τη διάρκεια του 2008, και εν συνεχεία αναφέρθηκε διεξοδικά στα προγράμματα που τίθενται σε εφαρμογή μέσα στη νέα χρονιά.
Όπως επεσήμανε ο κος Matsuura, μέσα στο 2009 η UNESCO δίνει ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα:
Σε προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που έχουν πληγεί από εμπόλεμες συγκρούσεις, και
Αναπτύσσει έντονη δράση για την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στους αλληλοσυγκρουόμενους λαούς, με σκοπό τη συμφιλίωση και την αποκατάσταση της ειρήνης ανάμεσα τους.
Στη συνέχεια οι Πρέσβεις παρουσίασαν το έργο τους για τη χρονιά που πέρασε και τα μελλοντικά τους προγράμματα καθώς και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση των θεμάτων που ετέθησαν ως προτεραιότητα.
Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, παρουσιάζοντας τη δράση της κατά της διάρκεια του 2008-2009 αναφέρθηκε στη προσπάθεια της να συνδυάσει τις προτεραιότητες της UNESCO με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε σχετικά με τα ιδρύματα στα οποία προεδρεύει , το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» και τον «Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ», καθώς και με τις δραστηριότητες διεθνών μη κυβερνητικών οργανισμών, ως μέλος των διοικητικών συμβουλίων τους.
«Πιστεύω, είπε , μεταξύ άλλων, ότι το κλειδί για να αντιμετωπιστούν παγκόσμια προβλήματα, όπως το trafficking, οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, η προστασία των παιδιών από τη παιδοφιλία στο internet και τη σεξουαλική κακοποίηση, η φτώχεια και η ανεργία που πλήττει τους νέους, η προστασία των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κ.ά., είναι η διεθνής συνεργασία και ο συντονισμός της δράσης των ανθρωπιστικών δικτύων και οργανώσεων που δρουν σε κάθε χώρα».
Εν συνεχεία η κυρία Βαρδινογιάννη αναφέρθηκε στα σημαντικά συνέδρια που συμμετείχε, όπως το Διεθνές «Φόρουμ της Βιέννης ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων», την «Έκκληση για τις Κλιματικές Αλλαγές» που απηύθυνε το Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ από τη Γενεύη, το «4ο Διεθνές Συνέδριο για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας των νέων» που διοργάνωσε το δίκτυο YES στο Μπακού, υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας του Αζερμπαϊτζαν και Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, Mehriban Aliyeva, το διεθνές σεμινάριο για τη «διαχείριση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές που απειλούν τα μνημεία», που διοργανώθηκε με δική της πρωτοβουλία στην Αρχαία Ολυμπία, τη Διάσκεψη του Καϊρου με θέμα «Ξεπερνώντας τα σύνορα για την προστασία των παιδιών του κόσμου» που διοργάνωσε το ICMEC, το Διεθνές συνέδριο του Μπαχρέιν με θέμα «Η εμπορία των ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής-Δύσης», που διοργάνωσε η «Διεθνής Κίνηση Γυναικών για την Ειρήνη-Suzanne Mubarak» υπό την αιγίδα της βασίλισσας Shaikha Sabeeka του Μπαχρέιν, κ.ά.
Η κυρία Βαρδινογιάννη ενημέρωσε επίσης το σώμα των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO, για το Διεθνές συνέδριο που διοργανώνει τον Ιούνιο στην Αθήνα με θέμα «Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές», υπό την αιγίδα της UNESCO και με τη συνεργασία του Προέδρου της «Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή», νομπελίστα και Γενικού Διευθυντή του «The Energy and Resources Institute» (TERI), Δρ Rajendra Pachauri, για την πορεία της ανέγερσης του Ογκολογικού Νοσοκομείου για Παιδιά στην Αθήνα, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2010, για την ανοικοδόμηση της Μακίστου που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές του 2007, για την ίδρυση του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, που πραγματοποιήθηκε χάρη στη πρωτοβουλία και χορηγία του Βαρδινογιάννειου Ιδρύματος και του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», για την ανάληψη εκ μέρους της, της Προεδρίας της Οργανωτικής Επιτροπής των «Summer Deaflympics 2013» που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, καθώς και για τα επίσημα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου. Δεν παρέλειψε μάλιστα να επισημάνει για άλλη μια φορά «την αναγκαιότητα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, ως αναπόσπαστο κομμάτι του μεγαλειώδους αυτού μνημείου, που αποτελεί σύμβολο της παγκόσμιας κληρονομιάς».
Kλείνοντας τις εργασίες της Συνάντησης των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO, ο κος Koichiro Matsuura, του οποίου η θητεία ως Γενικού Διευθυντή της UNESCO λήγει τον ερχόμενο Νοέμβριο, ευχαρίστησε όλους τους Πρέσβεις μαζί και καθένα ξεχωριστά για τη δημιουργική τους συμβολή στο έργο του Διεθνούς Οργανισμού και απένειμε τιμητικό δίπλωμα της UNESCO, στον Σεΐχη Ghassan I. Shaker, τον κο. Miguel Angel Estrella και τον καθ. Ikuo Hirayama, καθώς συμπλήρωσαν 20 χρόνια θητείας ως Πρέσβεις Καλής Θελήσεως.
Απευθυνόμενος στη κυρία Βαρδινογιάννη, την ευχαρίστησε για όλα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα και τη συνεχάρη ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία της να διοργανώσει το διεθνές συνέδριο για τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής στην Αθήνα, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτό είναι ένα από τα πιο καίρια προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η παγκόσμια κοινότητα».
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κου Matsuura, η πριγκίπισσα Firyal ως έκφραση της εκτίμησής των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως για το έργο του κου Matsuura, του πρόσφερε αναμνηστικό συμβολικό δώρο, έναν ασημένιο δίσκο με τις υπογραφές όλων των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως.