* 115 περίπου εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται σήμερα εκτός σχολείου.
* 100 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε βασική εκπαίδευση.
* 862 εκατομμύρια ενήλικοι δεν έχουν καμιά μόρφωση.
Κατά την έναρξη της Συνάντησης ο κ. Koichiro Matsuura συνεχάρη τους Πρέσβεις για τη δράση τους, ανακοίνωσε την επιστροφή των ΗΠΑ στους κόλπους της UNESCO, μετά από απουσία 20 χρόνων, έκανε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της UNESCO μέσα στη χρονιά που πέρασε,
και παρουσίασε τα θέματα και τα προγράμματα στα οποία θα δώσει έμφαση η UNESCO μέσα στο 2003:
* Το πρόγραμμα «Εκπαίδευση για όλους» και η Διεθνής Δεκαετία 2003-2012, για τη μόρφωση.
* Το Διεθνές Έτος 2003 για τη διάσωση του πόσιμου νερού.
* Τη προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς –υλικής και άϋλης.
Μεταξύ των άλλων βασικών στόχων της UNESCO, τόνισε ο κ. Koichiro Matsuura στην εναρκτήρια ομιλία του, είναι να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2015 η διάδοση της βασικής μόρφωσης παγκοσμίως, καθώς και η βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου των ενηλίκων κατά 50%.
«Η μόρφωση για όλους και η εκπαίδευση για όλους, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Matsuura, είναι καταλυτικοί και ζωτικοί παράγοντες για την απελευθέρωση των ανθρώπων από την άγνοια, και ενισχύει τις δυνατότητές τους, ώστε να καλυτερεύσουν την ποιότητα της ζωής τους».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Matsuura υπογράμμισε: «Είναι θέμα τεράστιας σημασίας να θέσουμε την προάσπιση της Ειρήνης στο νου των ανθρώπων και εσείς όλοι, οι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO, δεν είστε απλώς οι φορείς των ιδανικών μας, αλλά αποτελείτε τον δυναμικό κρίκο που συνδέει τα ιδανικά αυτά με την εφαρμογή τους στην καθημερινή πραγματικότητα».
Επίσης ο κ. Matsuura , δεν παρέλειψε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, να αναφερθεί στη συμβολή καθενός Πρέσβυ ξεχωριστά και να ευχαριστήσει ιδιαίτερα την Πριγκίπισα Firyal, την κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και τον νομπελίστα Wole Soyinka, για την υποστήριξη και τη συμμετοχή τους στην Παγκόσμια Διάσκεψη της Βενετίας με θέμα την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Μετά την ομιλία του κ. Matsuura, έλαβαν τον λόγο ο ένας μετά τον άλλον, οι παρευρισκόμενοι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως, και παρουσίασαν στη Γενική Συνέλευση την πορεία των δραστηριοτήτων τους μέσα στη χρονιά που πέρασε.
Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες κι εκδηλώσεις που πραγματοποίησε στο πλαίσιο των εξής τομέων της δράσης της:
Α. Προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων [Υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας]
Β.Πολιτισμός Ειρήνης και Διάλογος ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς. [Διεθνές Συνέδριο «Σύγχρονες Κοινωνίες-Πολυπολιτισμική συνύπαρξη-Η θέση του παιδιού»]
Γ. Εκπαίδευση [Μεσολάβηση στον Οικουμενικό Πατριάρχη για ενίσχυση του προγράμματος της UNESCO «Εκπαίδευση στα παιδιά της Αφρικής», δημιουργία του «Πολυ-πολιτιστικού Κέντρου για παιδιά» στο Βελιγράδι, ανέγερση του «Κέντρου εκπαίδευσης και απασχόλησης παιδιών» στη Βηθλεέμ]
Δ. Πολιτισμός [Συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, διοργάνωση ημερίδας για τη Βιβλιοθήκη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης]
Ε. Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά [Διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου της UNESCO στη Βενετία]
ΣΤ. Υγεία του παιδιού- Φιλανθρωπική βοήθεια [Ιδρυση του Α Ογκολογικού Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην Αθήνα]
Ζ. Διεθνείς Ημέρες [Απονομή βραβείων και οικονομική ενίσχυση μητέρων στον Πειραιά]
Μετά το τέλος των ομιλιών, οι παρευρισκόμενοι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO [Patrick Baudry, Pierre Berge, Pierre Cardin, Marin Constantin, Cheick Modibo Diarra, Miguel Angel Estrella, Princess Firyal, Ivry Gitlis, Ikuo Hirayama, Jean-Michel Jarre, Princess Lalla Meryem of Morocco, Kitin Munoz, Ömer Zülfü Livaneli, Ute-Henriette Ohoven, Kim Phuc Phan Thi, Madanjeet Singh, Zurab Tsereteli, Giancarlo Elia Valori, και Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη] υπέγραψαν Έκκληση κατά του πολέμου στο Ιράκ.
Το διήμερο της Συνάντησης των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO, έκλεισε πανηγυρικά, με το φιλανθρωπικό γκαλά που διοργάνωσε η Σχολή Purcell , όπου φοιτούν νέα μουσικά ταλέντα απ` όλο τον κόσμο.
Στο γκαλά τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας, στον οποίον ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO, απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο «Μότσαρτ», για την υποστήριξή του στη Σχολή και στους νέους μουσικούς, από το 1985 μέχρι σήμερα. Ο Πρίγκιπας Κάρολος με τη σειρά του, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την τιμή που του έκαναν, και ιδιαίτερα τον κ. Matsuura και την κ. Βαρδινογιάννη για τη συμβολή της στη διοργάνωση της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης.
Τα έσοδα από το γκαλά της Σχολής Purcell, θα διατεθούν για τη προώθηση της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και Δημιουργίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική παιδεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρίγκιπας Κάρολος, επισκέφτηκε για πρώτη φορά την UNESCO, και αντάλλαξε με τον Γενικό Διευθυντή της απόψεις σχετικά με τα εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά προγράμματα του Διεθνούς Οργανισμού.