Το ανώτατο βραβείο της Αλβανικής Δημοκρατίας, το Μετάλλιο «Μητέρα Τερέζα», απένειμε ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, κύριος Bujar Nishani στην Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη, στις 14 Μαΐου 2015.

Η τελετή απονομής τους Μεταλίου «Μητέρα Τερέζα» στην κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Αλβανίας, στα Τίρανα, σε μια σεμνή και συγκινητική τελετή.

Ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, της το απένειμε αναγνωρίζοντας το σημαντικό κοινωνικό έργο της, χάρη στο οποίο έχουν σωθεί πολλά παιδιά από την Αλβανία που πάσχουν από καρκίνο, ανάμεσα τους και ο Τζάνι, το άρρωστο μόλις 4 μηνών βρέφος, που τον περασμένο Φεβρουάριο μεταφέρθηκε επειγόντως από την Αλβανία για να νοσηλευτεί στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ».

Η μεταφορά του παιδιού έγινε χάρη στην άμεση κινητοποίηση της Πρώτης κυρίας της Αλβανίας, Odeta Nishani, και την άμεση ανταπόκριση της Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, που δημιούργησαν έτσι μια γέφυρα αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς ανάμεσα στον ελληνικό και τον αλβανικό λαό.

Μετά από την επίσημη πρόσκληση του Προεδρικού ζεύγους της Αλβανίας, η κυρία Βαρδινογιάννη μετέβη στα Τίρανα, όπου στο αεροδρόμιο την υποδέχτηκαν η Πρώτη κυρία της Αλβανίας, Odeta Nishani, ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία, κύριος Λεωνίδας Ροκανάς και η σύζυγός του, κυρία Ελένη Ροκανά, που εν συνεχεία την συνόδευσαν καθόλη τη διάρκεια της παραμονής της στα Τίρανα.

Από το αεροδρόμιο μετέβησαν στο Υπουργείο Υγείας της Αλβανίας, όπου τους υποδέχτηκε ο Υπουργός Υγείας, κύριος Ilir Beqja, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε θερμά την κυρία Βαρδινογιάννη για την επίσκεψή της και την συνεχάρη για το έργο της, την ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του, στον τομέα της Υγείας: «Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι δύσκολο να είσαι Υπουργός Υγείας ή Οικονομικών. Όμως για μένα αυτό αποτελεί πρόκληση.Ο λαός μας είναι μεγάλος σε ηλικία και ο αριθμός των γεννήσεων μειώνεται συνεχώς. Αυτό που ελπίζουμε να γίνει τουλάχιστον είναι πρόοδος όσον αφορά τη μείωση της θνησιμότητας… Τα δύο κύρια αίτια θνησιμότητας είναι οι καρδιοπάθειες και οι ογκολογικές ασθένειες. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα τις ανακαλύπτουμε όταν είναι πια αργά, ενώ παρατηρείται και η τάση να εμφανίζονται σε νεώτερες ηλικίες. Η δέσμευσή μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά της Αλβανίας βελτιώνοντας τις υποδομές στον τομέα Υγείας. Ως κυβέρνηση θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην αντιμετώπιση των ογκολογικών περιστατικών, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για φάρμακα και χημειοθεραπείες και παράλληλα προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά και τις ελλείψεις στον διαγνωστικό τομέα και στο ανθρώπινο δυναμικό. Δυστυχώς οι περισσότεροι νέοι και νέες γιατροί φεύγουν από την Αλβανία. Είναι σημαντικό λοιπόν που έχουμε καλές σχέσεις με την γειτονική μας Ελλάδα, στην οποία, παρά τις δυσκολίες της, βρίσκουν λύση σε προβλήματα υγείας πολλοί Αλβανοί… Θα ήθελα να σας προτείνω να διευρύνουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας. Η τηλεϊατρική βοηθάει πολύ ώστε να έχουμε μια δεύτερη διάγνωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις θεραπείες. Αποτελεί μεγάλη τύχη για εμάς και τα παιδιά μας και τους γιατρούς μας να γίνουμε μέρος αυτού του υπέροχου δικτύου που έχετε δημιουργήσει ανάμεσα στο Νοσοκομείο σας και τα μεγάλα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο».

Η κυρία Βαρδινογιάννη τον ευχαρίστησε για την ενημέρωση που της έκανε και τον διαβεβαίωσε ότι ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ» θα συνεχίσει να βοηθάει τα άρρωστα παιδιά από την Αλβανία και να τα φιλοξενεί στον Ξενώνα του και να τα περιθάλπει στο Νοσοκομείο του. Επίσης τον διαβεβαίωσε ότι μέσα από το πρόγραμμα των αδελφοποιήσεων η «ΕΛΠΙΔΑ» θα βοηθήσει στη μετάδοση εμπειρίας και τεχνογνωσίας σε Αλβανούς γιατρούς.

Ακολούθησε η επίσκεψη της κυρίας Βαρδινογιάννη στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Tirana University Hospital Center» όπου την υποδέχτηκε και την ξενάγησε η Γενική Διευθύντρια του Νοσοκομείου, κυρία Ogerta Manastirliu. Εκεί η κυρία Βαρδινογιάννη συνάντησε μητέρες των παιδιών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο, τις ενθάρρυνε και τους υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για καθε μάνα και κάθε πατέρα που αγωνίζεται για τη ζωή του παιδιού του. Η κυρία Βαρδινογιάννη επισκέφτηκε πολλά άρρωστα παιδιά στα δωμάτιά τους, τους πρόσφερε δώρα και τους μετέφερε το μήνυμα αισιοδοξίας,πίστης και δύναμης που στέλνουν τα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ».

Αμέσως μετά η κυρία Βαρδινογιάννη, η Πρώτη κυρία της Αλβανίας, ο Έλληνας Πρέσβυς και η σύζυγός του, μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας κύριος Bujar Nishani, απένειμε στην κυρία Βαρδινογιάννη το Μετάλλιο «ΜητέραΤερέζα», το οποίο απονέμεται σε προσωπικότητες που διακρίνονται για το ανθρωπιστικό τους έργο.

Κατά την τελετή απονομής του Μεταλλίου η Πρώτη κυρία της Αλβανίας αναφέρθηκε στην ιστορία του μικρού Τζάνι και στο πόσο τη συγκίνησε η άμεση ανταπόκριση της κυρίας Βαρδινογιάννη, και εξέφρασε το θαυμασμό της για το έργο που επιτελείται στην «Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ». Συγκινημένη η κυρία Νishani πρόσθεσε: «Παρακαλώ φανταστείτε τον φόβο μιας μητέρας ή μιας γιαγιάς που προσπαθούν με επιμονή να κάνουν το αδύνατο δυνατό για το άρρωστο παιδί τους, όταν ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά τους η ελπίδα να σωθεί το παιδί τους. Αυτή η ελπίδα ακούει στο όνομα Μαριάννα Βαρδινογιάννη! Όταν πήγα στην Αθήνα για να δω τον μικρό Τζάνι δεν γνώριζα ότι μετά από το υπέροχο αυτό προσωπικό θα συναντούσα εκεί μια φιλάνθρωπη κυρία, η οποία με την γενναιόδωρη ψυχή της κατέστησε δυνατό ο Τζάνι να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και μετά από μια εγχείρηση η κατάσταση της υγείας του να βελτιωθεί. Ευχαριστώ Μαριάννα για τη βοήθεια! Είσαι πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους και σε μια γειτονική χώρα, όπως η Αλβανία!».

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, απονέμοντας το Μετάλλιο στη κυρία Βαρδινογιάννη, την ευχαρίστησε πρώτα ως πατέρας και ύστερα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας για όλα όσα προσφέρει στα παιδιά, στα Ελληνόπουλα αλλά και στα παιδιά της χώρας του καθώς και των άλλων χωρών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της «ΕΛΠΙΔΑΣ», και υπογράμμισε: «Η αποστολή σας είναι ανθρωπιστική και θα χτίσει ιστορία και μεταξύ των δυο λαών αλλά και στη χώρα σας, την Ελλάδα… Οι γιατροί στο νοσοκομείο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι πολύ τυχεροί γιατί έχουν τόση στήριξη στο έργο τους και από τον Σύλλογό σας και από την Πολιτεία…Η περίπτωση του μικρού Τζάνι είναι συχνή και συμβαίνει σε πολλές οικογένειες. Η ανθρωπιστική προσφορά της οικογένειάς σας αποτελεί λύτρωση για πολλές από αυτές. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να σώσουν ζωές παίρνουν άλλη αξία, όταν γύρω μας επικρατεί τόση βία και τόσοι πόλεμοι… Για μας είναι σημαντική η εμπειρία που ζήσαμε χάρη στον μικρό Τζάνι, και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση… Όταν η σύζυγός μου επέστρεψε από την Αθήνα, ήταν πολύ συγκινημένη για τον Τζάνι, αλλά και ενθουσιασμένη από την επίσκεψή της στο Νοσοκομείο σας…. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης του Αλβανικού λαού σας απονέμω το μετάλλιο της «Μητέρας Τερέζας» που μας κάνει υπερήφανους, καθώς η Μητέρα Τερέζα, που κατάγεται από τη χώρα μας, αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο ταπεινότητας και προσφοράς στον άνθρωπο».

Η κυρία Βαρδινογιάννη, συγκινημένη παρέλαβε το Μετάλλιο «Μητέρα Τερέζα», και στη σύντομη ομιλία της, είπε μεταξύ άλλων: «Με αισθήματα συγκίνησης και μεγάλης τιμής δέχομαι την υψηλή αυτή διάκριση εκ μέρους της Αλβανικής Δημοκρατίας. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για την ξεχωριστή αναγνώριση του έργου του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και του αγώνα μου κοντά στα παιδιά με καρκίνο. Όταν ξεκίνησα το έργο μου πριν 25 χρόνια, ακολουθούσα ένα όραμα: το κτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά. Σήμερα νιώθω μεγάλη συγκίνηση γιατί το όραμα αυτό με οδήγησε κοντά σας και, συγκεκριμένα, η γέφυρα σωτηρίας ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα που δημιουργήθηκε για να σωθεί ο μικρός Τζάνι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις στιγμές εκείνες όταν η κυρία Οdeta Νishani ήρθε στην Αθήνα για να αγκαλιάσει τον Τζάνι και να συμπαρασταθεί στους γονείς του . Ήταν η μοναδική φορά που συνέβη σε εμάς, μια Πρώτη Κυρία ν’ αγωνίζεται για ένα παιδί και να έρχεται να το δει αυτοπροσώπως στο Νοσοκομείο μας. Εκείνη την ημέρα γνώρισα στο πρόσωπό της μια νέα πολύτιμη φίλη και μία αξιοθαύμαστη γυναίκα με ευγένεια και μεγαλείο ψυχής. Η συνεργασία μας είναι για μένα ανεκτίμητη και προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στους μακροχρόνιους δεσμούς ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας. Εκ μέρους των παιδιών του Νοσοκομείου μας, θα ήθελα να μεταφέρω ένα μήνυμα ελπίδας στον Αλβανικό λαό, αφιερώνοντας το βραβείο αυτό σε κάθε μητέρα και σε κάθε πατέρα που αγωνίζεται για να σωθεί το παιδί του. Αυτοί μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε και θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω πως ολόκληρη η οικογένεια της «ΕΛΠΙΔΑΣ» βρίσκεται στο πλευρό τους».

Το Μετάλλιο συνοδευόταν από τιμητικό δίπλωμα κι ένα αγαλματίδιο της Μητέρας Τερέζας.

Στην τιμητική εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων: Ο Υπουργός Υγείας της Αλβανίας, κύριος Ilir Beqja, ο Έλληνας Πρέσβυς στην Αλβανία, κύριος Λεωνίδας Ροκανάς και η σύζυγός του, Ελένη, η κυρία Liri Berisha, σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού της Αλβανίας, ο κύριος Περικλής Δρούγκας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων της Αλβανίας, ο κύριος Αδαμάντιος Φραντζής, Διευθυντής του Ελληνο-Αλβανικού Κολλεγίου «Αρσάκειο», κ.ά.