Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τον Οκτώβριο του 2003 στο ξενοδοχείο Ν. J. V. Athens Plaza η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του διεθνούς Ιδρύματος Mentor, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, παρουσίασε στους δημοσιογράφους τους σκοπούς και το έργο του Ιδρύματος και ανακοίνωσε τη βράβευση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ( ΚΕ.Θ.Ε.Α.) με το πρώτο βραβείο του Mentor, το Mentor Prevention Achievement Award (Βραβείο Κατορθώματος αποτελεσματικού προγράμματος πρόληψης).

Πρόκειται για ένα βραβείο το οποίο απέσπασε το ΚΕ.Θ.Ε.Α. ανάμεσα σε 150 υποψηφιότητες από 49 χώρες, για το πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης που εφάρμοσε για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών από το Σεπτέμβριο του 2000 μέχρι τον Ιούνιο του 2002.

Στόχος του προγράμματος ήταν η πρόληψη της χρήσης ουσιών αλλά και η γενικότερη προαγωγή της ψυχοσωματικής υγείας των μαθητών, με την ενεργητική συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονέων. Κατά τη διάρκεια της διετίας το πρόγραμμα παρακολούθησαν συνολικά 217 μαθητές, 19 εκπαιδευτικοί και 85 γονείς.

Η απονομή του βραβείου, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 100.000 ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη των προγραμμάτων πρόληψης του ΚΕ.Θ.Ε.Α., έγινε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου στη Ζυρίχη. Η επιτροπή ειδικών επιστημόνων στους τομείς της αντιμετώπισης της τοξικό-εξάρτησης και της αγωγής υγείας, που αξιολόγησε το πρόγραμμα, αναφέρει στο σκεπτικό της βράβευσης ότι η παρέμβαση του ΚΕ.Θ.Ε.Α. ξεχώρισε για την υψηλή αποτελεσματικότητά της ως προς την προσωπική ανάπτυξη των παιδιών, τη βελτίωση της ψυχοσωματικής τους υγείας αλλά και την υποστήριξη των γονιών, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες του ρόλου τους.

Η κυρία Βαρδινογιάννη στη σύντομη ομιλία της εξέφρασε την ικανοποίηση και την υπερηφάνεια που αισθάνθηκε ως Ελληνίδα για την τιμητική διάκριση του ΚΕΘΕΑ, αλλά και γιατί αυτή η διάκριση «αποδεικνύει, όπως είπε χαρακτηριστικά, πως το ανθρώπινο στοιχείο, οι άνθρωποι και τα οράματά τους, είναι τελικά εκείνα που δίνουν στη χώρα τους τη δύναμη και την προοπτική».

Εν συνεχεία η κυρία Βαρδινογιάννη επεσήμανε ότι το Ίδρυμα Mentor αποτελεί τη μόνη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση στον κόσμο που δραστηριοποιείται, εδώ και 10 χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο για την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στα παιδιά και στους νέους, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Διεθνή Έλεγχο των Ναρκωτικών, κυβερνήσεις και ανεξάρτητες οργανώσεις.

«Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, είπε η κυρία Βαρδινογιάννη, στο οποίο συμμετέχουμε συνολικά 22 μέλη από διάφορες χώρες, με πρόεδρο τη Βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας, είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι το κλειδί για την επίτευξη του σκοπού μας βρίσκεται στην πρόληψη. Πιστεύουμε πως το μεγάλο όπλο κατά των ναρκωτικών βρίσκεται στη δύναμη αντίστασης που έχει ο καθένας από εμάς, και ειδικά τα παιδιά και οι νέοι, στις πιέσεις της ζωής, στις πιέσεις της κοινωνίας. Στα ΟΧΙ που μπορεί να πει ο νέος άνθρωπος: Όχι στην ανασφάλεια / Όχι στην ευκολία / Όχι στη μαζικοποίηση / Όχι στην αλλοτρίωση / Όχι στα ναρκωτικά. Γι’ αυτό τα προγράμματα του Ιδρύματος Mentor κύριο στόχο έχουν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών, των νέων, των γονέων και των εκπαιδευτικών σε τέτοιο βαθμό που να είναι σε θέση να πουν «Όχι» – όχι στην ομαδική πίεση, όχι στα ναρκωτικά.

»Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, το Ίδρυμα Mentor έχει ενισχύσει ομάδες εργασίας για την πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών και προγράμματα εκπαίδευσης σε τέσσερις ηπείρους και έχει επενδύσει πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να οργανωθεί και να ενισχυθεί παγκοσμίως η πρόληψη των ναρκωτικών. Στην προσπάθειά του αυτή το Ίδρυμα Mentor χρηματοδοτείται τόσο από ιδιώτες όσο κι από επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

»Για να γίνουν αυτές οι πρωτοβουλίες πιο γνωστές, το Ίδρυμα καθιέρωσε τα Διεθνή Βραβεία Mentor τα οποία περιλαμβάνουν: ένα Βραβείο Κατορθώματος για προγράμματα που έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη των ναρκωτικών και ένα Βραβείο Καινοτομίας σε προγράμματα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή και υπόσχονται πολλά. Επιπλέον το Ίδρυμα Mentor τιμά ιδιώτες και οργανισμούς, που προτείνουν καινούργιους και ασυνήθιστους δρόμους στον χώρο της πρόληψης των ναρκωτικών με Βραβείο Τιμής Ένεκεν».

Εν συνεχεία έλαβε τον λόγο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕ.Θ.Ε.Α., καθηγητής Νικόλαος Παρασκευόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό και στη σκοπιμότητα υποβολής της υποψηφιότητας του προγράμματος στο Μentor Foundation, καθώς και στην ώθηση που θα δώσει στις δραστηριότητες πρόληψης του ΚΕ.Θ.Ε.Α. η διεθνής αναγνώριση και το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο.

O διευθυντής του ΚΕ.Θ.Ε.Α., δρ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ολοκληρωμένων και συστηματικών παρεμβάσεων πρόληψης που απευθύνονται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς και ενισχύουν τους παράγοντες που προστατεύουν από τη χρήση ουσιών, χωρίς να περιορίζονται στην απλή ενημέρωση ή να ενισχύουν τάσεις πανικού γύρω από το φαινόμενο των ναρκωτικών.

Τέλος η κυρία Σωτηρία Τσιώτρα, υπεύθυνη των προγραμμάτων πρόληψης του ΚΕ.Θ.Ε.Α. στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, παρουσίασε το βραβευμένο πρόγραμμα, αναφέροντας τα εξής:

«Η αξιολόγηση του προγράμματος έδειξε σημαντικές προσωπικές αλλαγές στους μαθητές, όπως βελτίωση της αυτό-εκτίμησης και της αυτογνωσίας, βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας και διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων, αποδοχή της διαφορετικότητας. Οι δεξιότητες αυτές έχει αποδειχτεί ότι θωρακίζουν τα παιδιά απέναντι στη χρήση ουσιών και άλλες βλαπτικές μορφές συμπεριφοράς.

Βελτιώθηκε, επίσης, σημαντικά το σχολικό περιβάλλον, που έχει έντονο διαπολιτισμικό χαρακτήρα, καθώς ενισχύθηκαν οι δεσμοί, η συνεργασία και η αλληλοκατανόηση μεταξύ των μαθητών αλλά και των δικών τους και αμβλύνθηκαν οι προκαταλήψεις και η δυσπιστία. Θετικές αλλαγές σημειώθηκαν στη στάση των μαθητών απέναντι στο σχολείο και στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και στις σχέσεις τους με τους δασκάλους. Επίσης, διαμορφώθηκε σαφής πολιτική του σχολείου σε θέματα υγείας και προστασίας του παιδιού. Οι γονείς και οι δάσκαλοι ανέφεραν επίσης ότι έλαβαν σημαντική υποστήριξη, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις του ρόλου τους».