Αφιερωμένη στους ήρωες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση για την απονομή των Βραβείων «Ripple of Hope 2014» που διοργάνωσε το «Robert F. Kennedy Center for Justice & Human Rights» στη Νέα Υόρκη.
Τα Βραβεία «Ripple of Hope» απονέμονται κάθε χρόνο σε προσωπικότητες από τον πολιτικό, τον επιχειρηματικό και τον καλλιτεχνικό κόσμο, που με τη δράση τους συμβάλλουν στην αλλαγή της κοινωνίας προς το καλύτερο.
Φέτος οι προσωπικότητες που τιμήθηκαν με τα βραβεία «Ripple of Hope» ήταν η πρώην Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α., Hillary Rodham Clinton, για ολόκληρο το κοινωνικό της έργο και την βαθιά της αφοσίωση στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι καλλιτέχνες Robert De Niro και Tony Bennett, για το φιλανθρωπικό τους έργο και ο γιατρός Donato Tramuto, ένας από τους ιδρυτές της οργάνωσης «Physicians Interactive Holdings» (PIH), που συνέβαλε στην αναβάθμιση της ιατρικής περίθαλψης και της πρόσβασής σε αυτήν, σε μερικές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Στην εναρκτήρια ομιλία της η Πρόεδρος του «Robert F. Kennedy Center for Justice & Human Rights», Kerry Kennedy, κόρη του αείμνηστου Robert F. Kennedy και διεθνής ακτιβίστρια, είπε μεταξύ άλλων: «Είμαστε πολύ τυχεροί που σήμερα τιμάμε τόσο μεγάλες προσωπικότητες .Δεν υπάρχει, για μας καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη μνήμη του πατέρα μας και την κληρονομιά που μας άφησε, από το να τιμάμε πρόσωπα όπως η Hillary Clinton, που αφιέρωσε τη ζωή της στην υπηρεσία της κοινωνίας, τον Robert De Niro που με τη δράση του έδωσε ξανά ζωή στο νότιο Μανχάταν, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, και με τον οποίο συνεργαζόμαστε στον μαθητικό διαγωνισμό ταινιών με θέμα “SPEAK TRUTH TO POWER”, τον Tony Bennett που εδώ και πενήντα χρόνια αγωνίζεται για την κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς και τον Donato Tramuto, που εργάζεται συνεχώς και ακούραστα για τη βελτίωση της πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη και με τον οποίον συνεργαζόμαστε στα Ηealth eVillages». Στην ομιλία της η Κerry Kennedy αναφέρθηκε επίσης στην στήριξη της Οικογένειας Βαρδή Βαρδινογιάννη όλα αυτά τα χρόνια στο Ίδρυμα Κennedy.
Αποδεχόμενη το βραβείο της, η Hillary Clinton, καθήλωσε με την ομιλία της τους παρευρισκόμενους κι έκανε τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις της σχετικά με την πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Αντικατασκοπείας της Γερουσίας σχετικά με την εκτεταμένη χρήση βίας από τη CIA, υπογραμμίζοντας ότι οι Η.Π.Α. δεν πρέπει ποτέ να αναμειχθούν σε περιστατικά που σχετίζονται με βασανιστήρια σε οποιαδήποτε γωνιά της Γης, και ότι η ίδια νιώθει υπερήφανη που αποτελεί μέρος μιας διοίκησης που είναι αντίθετη με κάθε παράνομη κράτηση ή βάναυση ανάκριση. Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη σημασία που έχει για κάθε έθνος η απόφασή του να δρα με βάση τις αξίες του, τις οποίες για κανένα λόγο δεν πρέπει να παραβαίνει. Αναφερόμενη μάλιστα στα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα του Πακιστάν και της Αυστραλίας, είπε ότι πρέπει να μας κάνουν πιο δυνατούς στο να υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας, καθώς αυτές είναι που μας διαφοροποιούν από τους αντιπάλους μας. «Ο Kennedy, είπε η κυρία Clinton, που δολοφονήθηκε το 1968, θα συμφωνούσε οτι είναι δυνατόν να διασφαλιστούμε από την τρομοκρατία και να καταπολεμήσουμε την εγκληματικότητα και τη βία, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε βάναυσες μεθόδους ή περιττή βία.». Συγκινητική ήταν η αναφορά της στους ήρωες που αγωνίστηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα στον Νέλσον Μαντέλα: «Μετά την απελευθέρωσή του, είπε η κυρία Clinton, και κατά την πανηγυρική του ομιλία όταν ανακηρύχτηκε Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής ο Μαντέλα είπε κάτι που με σόκαρε από την κορυφή ως τα νύχια. Αφού χαιρέτησε όλους τους επισήμους που παρευρίσκονταν εκεί, είπε: «Για μένα ανάμεσά σε όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εδώ, τρεις είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι: οι δεσμοφύλακές μου κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας μου, που παρόλα όσα μας χώριζαν με αντιμετώπισαν σαν μια ανθρώπινη ύπαρξη, και μου συμπεριφέρθηκαν με σεβασμό και αξιοπρέπεια». Αργότερα, συνέχισε η κυρία Clinton, ο Μαντέλα μου εξήγησε ότι βγαίνοντας από τη φυλακή είχε να κάνει μια επιλογή, είτε να κρατήσει για πάντα μέσα του το μίσος και την πικρία για όσα υπέστη, παραμένοντας έτσι για πάντα συναισθηματικά φυλακισμένος, είτε να ανοίξει την καρδιά του στη συμφιλίωση και να απελευθερωθεί πραγματικά από τα δεσμά του. Και το ίδιο περίπου είχε πει ο Robert F Kennedy, μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κάνοντας έκκληση στον αμερικανικό λαό, να αφήσει στην άκρη το μίσος και τις διακρίσεις και να υποστηρίξει τη κοινωνική δικαιοσύνη, την κατανόηση και την αλληλεγγύη». Και κλείνοντας την ομιλία της, χειροκρότησε το «Robert F. Kennedy Center for Justice & Human Rights» λέγοντας ότι «συνεχίζει να μας κινητοποιεί να δράσουμε υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγχαίρω την ιδρύτρια του Κέντρου, την Ethel Kennedy, και την Πρόεδρό του, Kerry Kennedy, για την ηγετική στάση τους στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Εντυπωσιακή ήταν η αναπαράσταση στιγμών από τη ζωή διασήμων αγωνιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μια μεγάλη ομάδα καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως οι: Lo Bianco, Trevor Donovan , America Ferre, Melanie Griffith , Dennis Haysbert, Cheryl Ruth Hines, Chad Lowe , Diane Neal, Lena Olin, Mandy Patinkin, Sam Waterston, Debra Winger, κ.ά. Οι ηθοποιοί συγκλόνισαν με τις ερμηνείες του υποδυόμενοι ηρωικά θύματα που υπέστησαν τη βία σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως για παράδειγμα τη μικρή Malala που πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Από την οικογένεια Kennedy στην εκδήλωση παρευρέθησαν η σύζυγος του αείμνηστου Robert F. Kennedy, κυρία Ethel Kennedy, η κόρη του, κυρία Kerry Kennedy, ο εγγονός της Ethel και του Robert F. Kennedy, ο Joe Kennedy ΙΙΙ, καθώς και πολλά άλλα μέλη της οικογένειας, παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα, όπως o Robert F. Kennedy Jr.και η σύζυγός του Cheryl Hines, οι Kathleen Kennedy, Max Kennedy, Michael Kennedy Cuomo, Riley Kennedy, Rory Kennedy, κ.ά. που συμμετέχουν ενεργά στο έργο του Ιδρύματος και μίλησαν στην εκδήλωση για την αποστολή τους.
Στην εκδήλωση παρευρέθη η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και μέλος του Leadership Council του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Center for Justice & Human Rights», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία συνδέεται με μακροχρόνια φιλία με την οικογένεια Kennedy και συνεργάζεται με την Kerry Kennedy, για την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος για τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα “SPEAK TRUTH TO POWER” στα ελληνικά σχολεία. Η συνεργασία αυτή γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» να ενισχύσει τα Ελληνικά σχολεία και το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συμβάλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ελλήνων μαθητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθησαν ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill De Blasio και πολλοί άλλοι.