Τον Μάϊο του 2013, με την ευκαιρία των εγκαινίων του Robert F. Kennedy (RFK) International House of Human Rights στη Φλωρεντία, το Κέντρο RFK Ευρώπης διοργάνωσε στρογγυλό τραπέζι με θέμα την Οικονομία με «ανθρώπινο πρόσωπο» και βασικούς ομιλητές τον βραβευμένο με Νόμπελ Οικονομίας, Ινδό καθηγητή-φιλόσοφο Αμάρτυα Σεν και την ιδρύτρια και Πρόεδρο του RFK Center for Justice and Human Rights, Kerry Kennedy, κόρη του αείμνηστου Robert F. Kennedy και της Ethel Kennedy.

Προσκεκλημένοι στο Στρογγυλό Τραπέζι ήταν εμπειρογνώμονες, ακτιβιστές και εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από την Ελλάδα στην εκδήλωση προσεκλήθη και συμμετείχε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία συνδέεται με μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας με την οικογένεια Kennedy, ενώ η ίδια και ο σύζυγός της, κύριος Βαρδής Βαρδινογιάννης, είναι μέλη του Robert F. Kennedy Leadership Council.

Ο νομπελίστας Αμάρτυα Σεν κατά την ομιλία του έδωσε μια καινούρια και φιλοσοφική διάσταση στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προασπίσης τους. Μίλησε για την οικονομία που στοχεύει στην ευημερία των ανθρώπων, και όχι των αριθμών, και υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης ηθικών αρχών κατά τη διαχείριση της Οικονομίας και του ανθρώπινου δυναμικού. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε σε θέματα όπως η αειφόρος ανάπτυξη, η σύνταξη και εφαρμογή νόμων που κατοχυρώνουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών, η συλλογική ευθύνη, η κοινωνική δικαιοσύνη, και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κινητοποίηση για την διεκδίκηση και προάσπισή τους.

Ενώ η κυρία Kerry Kennedy, κλείνοντας τις εργασίες του Στρογγυλού Τραπεζιού, υπογράμμισε: «Οφείλουμε να αγωνιστούμε για να φτιάξουμε έναν κόσμο δικαιότερο για τις μελλοντικές γενιές. Πρέπει κάποια μέρα να μπορούμε να κοιτάξουμε στον καθρέφτη και να νιώσουμε υπερήφανοι για τον κόσμο που φτιάξαμε, όχι να ντρεπόμαστε γι’ αυτόν».

Έδρα του εγκαινιαζόμενου RFK International House of Human Rights είναι το “Le Murate”, ένας χώρος πόνου και μαρτυρίου, όπου άλλοτε στεγάζονταν οι φυλακές της Φλωρεντίας. Σκοπός των ιδρυτών του είναι να αποτελέσει σημείο συνάντησης, διαλόγου και ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε γωνιά της γης. Θα λειτουργεί με βάση τις πιο εξελιγμένες μεθόδους μάθησης και εξάσκησης έτσι ώστε να εκπληρώσει το όραμα του Ρόμπερτ Κένεντυ, για έναν κόσμο πιο δίκαιο και ειρηνικό. Σκοπός του RFK International House of Human Rights είναι η υποστήριξη και ισχυροποίηση των μαχητών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η δημιουργία συμμαχιών και οργανισμών, που θα μπορέσουν να επιφέρουν την αλλαγή έτσι ώστε τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι σεβαστά σε όλες τις χώρες και κανείς να μην τολμά να τα καταπατήσει.