ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ Α/ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ

Σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας διοργανώνει Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής για παιδιά Δημοτικού, εμπνευσμένο από την πολυδιάστατη εικοσαετή δράση του Ιδρύματος, με θέμα:

Τα Παιδιά Ονειρεύονται το Μέλλον Τους

 

Μέσα από το διαγωνισμό, οι μικροί καλλιτέχνες ζωγραφίζουν και αφιερώνουν τις ζωγραφιές τους στο «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», για την επέτειο των 20 χρόνων δράσης του, με την ευχή να συνεχίσει να αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.
Διάρκεια Διαγωνισμού: από Δευτέρα 9 Οκτωβρίου έως Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017
Συμμετοχές στην ιστοσελίδα της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας: https://sites.google.com/site/paidikipinakothikielladas

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» είναι κοινωφελές ίδρυμα, ανθρωπιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, που υπάγεται στο Ιδιωτικό Δίκαιο. Είναι Mη Κυβερνητικός Oργανισμός με Ειδικό Συμβουλευτικό Καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC). Iδρύθηκε το 1997 από την Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, και η έδρα του βρίσκεται στην Αθήνα.
Σκοπός του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», μέσα από την πολυδιάστατη δράση του, είναι η δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Μέσα από ημερίδες, συνέδρια, διεθνή φόρα και ειδικές εκστρατείες προβάλλει θέματα που αφορούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση της παιδείας και του πολιτισμού, το χτίσιμο της Ειρήνης, την ενδυνάμωση του Διαλόγου, της Αλληλεγγύης και της Κατανόησης ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς, την προστασία των παιδιών από την κακοποίηση και την εκμετάλλευση, την ανάπτυξη και ενίσχυση των οικογενειακών και κοινωνικών θεσμών ώστε να διασφαλίζονται οι όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για την ευημερία των παιδιών, την αύξηση των ευκαιριών για πολύπλευρη ανάπτυξη των νέων εν όψει των προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου, την προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, κ.ά. Για περαιτέρω πληροφορίες για τις δράσεις του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα: http://www.mvvfoundation.gr

Οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να εισάγουν το θέμα και να παρουσιάσουν το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στους μαθητές, αναλύουν τους βασικούς τομείς δράσης του (προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία των παιδιών και της οικογένειας, σεβασμό του περιβάλλοντος, διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, προώθηση του πολιτισμού ειρήνης, ενδυνάμωση του διαλόγου ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς, καταπολέμηση της φτώχιας και του αναλφαβητισμού, στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, κ.λπ.).

Ερωτήσεις όπως οι παρακάτω, βοηθούν τους μαθητές να εστιάσουν στο θέμα που καλούνται να φιλοτεχνήσουν:
– Πώς θα ήθελα να είναι ο κόσμος γύρω μου;
– Τι μπορώ να κάνω για να γίνει ο κόσμος καλύτερος;
– Τι μπορώ να κάνω για την ειρήνη;
– Τι μπορώ να κάνω για την προστασία του περιβάλλοντος;
– Πώς να βοηθήσω τα φτωχά παιδιά, τα άρρωστα παιδιά, τα προσφυγόπουλα;
– Τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω;
– Πώς φαντάζομαι τον εαυτό μου όταν μεγαλώσω;

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ: Σε μαθητές Α΄-ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα.
1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Mαθητές Α΄- Β΄ Δημοτικού
2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Mαθητές Γ΄- Δ΄ Δημοτικού
3η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Μαθητές Ε΄- ΣΤ΄ Δημοτικού
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Από Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017 έως Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017
ΖΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕΣΟΝ: Της επιλογής σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρωματιστά μολύβια, μαρκαδόρους, κραγιόν, ακουαρέλες, λαδομπογιές, νερομπογιές, κλπ. Ωστόσο, παρακαλούμε να θυμάστε ότι το έργο σας θα πρέπει να διαθέτει ζωντανά χρώματα και έντονα σχήματα, ώστε να μπορεί να μεταφερθεί αποτελεσματικά σε ψηφιακή μορφή.
ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΡΓΟΥ: Σε χαρτί, χαρτόνι ή καμβά διαστάσεων Α3 (297 x 420 mm)
ΕΙΔΟΣ ΕΡΓΟΥ: Όλα τα έργα τέχνης πρέπει να είναι πρωτότυπα, σχεδιασμένα στο χέρι και όχι με την βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Φωτογραφίες ή εκτυπώσεις όλων των ειδών δεν γίνονται δεκτές.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Κάθε σχολείο συμμετέχει με ένα έργο ανά μαθητή, το οποίο θα πρέπει να έχει φιλοτεχνηθεί στη διάρκεια του μαθήματος.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΩΝ: Οι έγκυρες συμμετοχές στο διαγωνισμό θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Καλλιτεχνικής Αξιολόγησης της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας, και εν συνεχεία τα 100 καλύτερα έργα απ’ όλες τις κατηγορίες θα αξιολογηθούν από Επιτροπή του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ: Θα αποδοθούν βραβεία για τα πρώτα 3 διακριθέντα έργα ανά ηλικιακή κατηγορία, καθώς επίσης θα βραβευθούν οι εκπαιδευτικοί και τα 3 σχολεία με τις υψηλότερης ποιότητας καλλιτεχνικές δημιουργίες σε εκδήλωση που θα διοργανώσει το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στην Αθήνα, στις αρχές του 2018. Στην εκδήλωση αυτή θα προσκληθούν οι μαθητές με τα 50 καλύτερα έργα.
Όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα λάβουν τιμητικό δίπλωμα συμμετοχής ανεξαρτήτως βαθμολογικής κατάταξης.


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ,

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: https://sites.google.com/site/paidikipinakothikielladas