Στις 8 Μαΐου 2017 ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε στην Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο  Χρυσός Σταυρός μετά χρυσού Κλάδου Δάφνης, που αποτελεί την ανώτερη τιμητική διάκριση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Επίσης τιμήθηκαν οι εθελοντές και των τριών Τομέων του  Ερυθρού Σταυρού:  Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Πρόνοιας, Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών, για την  προσφορά τους στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δρ. Αντώνιος Αυγερινός,  απονέμοντας το Βραβείο  στην κυρία Βαρδινογιάννη επεσήμανε: «Η ακτινοβολία της προσωπικότητας σας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πραγματικά μοναδική και αυτή η τιμητική διάκριση είναι η ελάχιστη αναγνώριση του τεράστιου ανθρωπιστικού και εθελοντικού σας έργου που διακαώς προσφέρετε από καρδιάς και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς. Ένα μεγαλείο ψυχής που πραγματικά αγγίζει την ψυχή μας και όλοι μας πρέπει να μιμηθούμε. Εγώ θα σταθώ στη λέξη ΕΛΠΙΔΑ που για μένα είναι μια λέξη δυνατή, μια ουσιαστική έννοια και είναι συνώνυμη με την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Σας ευχαριστώ για ό,τι έχετε κάνει. Σας ευχαριστώ από καρδιάς».

Η κυρία Βαρδινογιάννη παραλαμβάνοντας το Βραβείο συγκινημένη είπε: «Αυτή είναι μια πραγματικά ιδιαίτερη στιγμή για μένα. Στέκομαι απέναντί σας, στον ιστορικό αυτό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, κρατώντας στα χέρια μου το βραβείο του μεγαλύτερου ανθρωπιστικού οργανισμού στον κόσμο, του Ερυθρού Σταυρού. Η τιμή και η συγκίνησή μου είναι πολύ μεγάλη, αισθανόμενη ταπεινή μπροστά στα ιδεώδη της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού που αντιπροσωπεύει αυτό το βραβείο και μπροστά στο οικουμενικό όραμα του Ερρίκου Ντυνάν, ο οποίος με την ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού, σαν σήμερα, πρόσφερε στην ανθρωπότητα την ελπίδα και άνοιξε ένα νέο δρόμο προς τη χαμένη της ταυτότητα, αυτήν της ανθρωπιάς. Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για τη μεγάλη αυτή τιμή και για την σημαντική αναγνώριση του έργου μου κοντά στα παιδιά. Ενός έργου που ξεκίνησε ως ένστικτο μητρότητας, έγινε χρέος, στάση ζωής, καθημερινός αγώνας, και πλέον είναι μέρος του ίδιου μου του εαυτού. Με τιμάτε βαθιά και μου δίνετε ακόμα μεγαλύτερη δύναμη σε αυτή τη  δύσκολη πορεία. Ευχαριστώ ολόθερμα τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τον Πρόεδρό του, Δρ Αντώνη Αυγερινό, για την τόσο τιμητική αυτή διάκριση καθώς επίσης και για την ανεκτίμητη συμπαράστασή τους στο έργο  των Συλλόγων ΕΛΠΙΔΑ και ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, καθώς έχουν θέσει το μεγαλύτερο δίκτυο εθελοντών στην Ελλάδα στην υπηρεσία των παιδιών με καρκίνο… Με συγκινεί βαθιά το γεγονός πως σε λίγη ώρα, στην κορυφαία και πιο συμβολική στιγμή αυτής της βραδιάς, θα τιμήσουμε τους Έλληνες εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού. Τους στρατευμένους στο κοινό καλό και στην κοινωνική προσφορά αφανείς ήρωες και φύλακες αγγέλους της κοινωνίας μας.  Αισθάνομαι πολύ υπερήφανη γι’ αυτούς και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να τους συγχαρώ και να τους σφίξω το χέρι για το μήνυμα αλληλεγγύης που στέλνουν στην κοινωνία μας, αλλά και το έργο που έμπρακτα επιτελούν, με αφοσίωση και πίστη στην αποστολή τους… Αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανη που βρίσκομαι ανάμεσά σας σήμερα και τιμάμε όλοι μαζί αυτή την συμβολική επέτειο, και μαζί με αυτή τις ελπίδες και τα οράματα για ένα καλύτερο αύριο, ανθρωπισμού και πολιτισμού, σε ολόκληρο τον κόσμο!».

ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δρ. Αντώνης Αυγερινός, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και οι εθελοντές που τιμήθηκαν στην εκδήλωση.