Για την αποστολή της στην UNESCO, η κυρία Βαρδινογιάννη, σε άρθρο της που περιλαμβάνεται στο λεύκωμα της UNESCO με τίτλο  «60 γυναίκες συμβάλλουν στα 60 χρόνια της UNESCO»*, γράφει μεταξύ άλλων:

«…Η συμμετοχή στις δραστηριότητες της UNESCO αποτελεί για μένα πηγή βαθιάς ικανοποίησης και μια εμπειρία με ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία, και είναι αξιοθαύμαστο, είναι το πνεύμα που διαπνέει αυτόν τον διεθνή οργανισμό : ένα πνεύμα ευρύ, οξυδερκές, που αντιδρά με ετοιμότητα, αμεσότητα και πρωτοπόρα προσέγγιση στο καθετί. Μέσα από τις έρευνες και τις μελέτες που διενεργεί η UNESCO φέρνει στο φως θέματα τα οποία είτε έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρωπότητα, είτε προσδιορίζουν τους ουσιαστικούς παράγοντες που απαιτούν υποστήριξη και προστασία. Θέματα όπως «η εκπαίδευση για όλους», «η διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς», «η προστασία του περιβάλλοντος  και η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών», δείχνουν ότι η UNESCO φροντίζει το μέλλον του πλανήτη μας και σέβεται το παρελθόν του. Η κύρια αιτία του ενθουσιασμού μου είναι το αίσθημα ότι συμβάλλω  σε μια αποστολή νέων ιδεών, ότι βρίσκομαι στη σωστή κατεύθυνση  και εργάζομαι για την εκπόνηση πρωτοποριακών προγραμμάτων, που δεν γνωρίζουν σύνορα.

»Τα προγράμματα της UNESCO είναι αξιέπαινα , πρωτοπόρα και προωθούν τις αξίες της ειρήνης του πολιτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουν συνέχεια και συνέπεια,  και καρποφορούν σ ολόκληρο τον κόσμο. Τα  προγράμματα στα οποία έχω λάβει μέρος με έχουν πείσει ότι o Oργανισμός λειτουργεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα,  και η δράση του  έχει θερμή ανταπόκριση, όχι μόνο στον τομέα της ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της κοινής γνώμης αλλά και στην προώθηση των σκοπών του Οργανισμού.

»Στην εισαγωγή του Συντάγματος της UNESCO αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Αφού ο πόλεμος γεννιέται στο μυαλό των ανθρώπων μπορεί και πρέπει στο μυαλό των ανθρώπων να αναζητηθούν και οι τρόποι προάσπισης της ειρήνης…». Αυτή ακριβώς  είναι η πεμπτουσία και της δικής μου προσωπικής φιλοσοφίας. Η Ειρήνη δεν μπορεί ούτε να επιβληθεί ούτε να αποτελεί απόφαση που παίρνεται στο πλαίσιο υψηλών κλιμακίων. Γιατί οι ρίζες της Ειρήνης βρίσκονται μέσα στην ψυχή του καθενός από εμάς. Η αντίθετη μέθοδος, η οποία και συνήθως εφαρμόζεται, ίσως είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι αρκετή. Κανονισμοί, νομοθεσίες και αποφάσεις σχετικές με την ειρήνη και την καταστολή της βίας έχουν αποδειχτεί στείρες, γιατί δεν μπορούν να αλλάξουν τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Για να κατακτήσουμε την Ειρήνη, πρέπει να χτίσουμε έναν πολιτισμό ειρήνης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αρχίσουμε από τη βάση, από τον Άνθρωπο. Γιατί  η διαμόρφωση ιδεών, ιδεωδών και νοοτροπιών είναι πιο ισχυρή από την επιβολή των νόμων. Κατά τη γνώμη μου η βάση στην οποία πρέπει να δράσουμε είναι πρωτίστως η οικογένεια. Η ανθρώπινη συμπεριφορά ο σεβασμός προς τον άλλον, έρχονται μέσα από την οικογένεια, και μέσα σ αυτήν είναι που χτίζονται οι έννοιες της δημοκρατίας, της ανοχής και της αλληλεγγύης. Το να μοιραζόμαστε την τροφή μας στο οικογενειακό τραπέζι είναι το πρώτο μάθημα για την ομόνοια και την συμπαράσταση…

»…Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των δικαιωμάτων των παιδιών, είναι ζητήματα που εύχομαι να συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητες της UNESCO. Τα ζητήματα  αυτά είναι πολύπλευρα και συνδέονται στενά με τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν διεθνώς  σήμερα οι κοινωνίες. Το δικαίωμα στη ζωή, και τα ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, εξακολουθούν να αποτελούν μια ουτοπία για εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, εξ αιτίας της φτώχιας ή των ξεπερασμένων παραδοσιακών πεποιθήσεων. Η εμπορία των ανθρώπων, που αριθμεί εκατομμύρια θύματα, ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, και αποτελεί σήμερα την τρίτη σε μέγεθος παράνομη βιομηχανία στον κόσμο. Επιπλέον η παιδοφιλία και η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών μέσα στο διαδίκτυο, απειλεί να γίνει μάστιγα, καθώς το Ιnternet δεν γνωρίζει σύνορα και η διεθνής νομοθεσία είναι ακόμα ανεπαρκής. Η  UNESCO διαθέτει την εμπειρία,  τη γνώση, το ανθρώπινο δυναμικό και τα τεχνολογικά μέσα για να παίξει έναν ακόμα πιο αποφασιστικό ρόλο ώστε να τεθούν οι σωστές βάσεις και να δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή, για την αντιμετώπιση και επίλυση αυτού του προβλήματος , προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στις προσπάθειες της να προστατέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα…»

 

* Στο λεύκωμα με  τίτλο  «60 γυναίκες συμβάλλουν στα 60 χρόνια της UNESCO» και υπότιτλο  «Χτίζοντας τις βάσεις της Ειρήνης», περιλαμβάνονται τα προφίλ 60 γυναικείων προσωπικοτήτων, η δράση τους και η συνεργασία τους στους κόλπους της UNESCO, για το χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας ειρήνης και συνεργασίας των λαών. Ανάμεσα στις Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO που παρουσιάζονται στο λεύκωμα της UNESCO, περιλαμβάνονται οι : Vigdis Finnbogadottir πρώην Πρόεδρος της Ισλανδίας, η Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου Maria Teresa, η Πριγκίπισσα Fyrial της Ιορδανίας, η βραβευμένη με νόμπελ Ειρήνης Rigoberta Menchu Tum, η Kim Phuc Phan Thi, κ.ά.