Το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια», στο πλαίσιο της ένταξης του στο πρόγραμμα της UNESCO για την «Προστασία των παιδιών από την παιδοφιλία στο Internet», διοργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 1999, Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα τη «Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών και τη Παιδοφιλία στο Internet».

Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι διεθνών και ευρωπαϊκών κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών, ερευνητές και ειδικοί επιστήμονες σε τομείς όπως η δικαιοσύνη, η αστυνομία η ψυχολογία, η τεχνολογία, κ.α. οι οποίοι παρουσίασαν νέα στοιχεία, τεκμηριωμένες έρευνες και προτάσεις για το πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, της παιδικής πορνογραφίας και της παιδοφιλίας στο Internet.

Κοινό τόπο όλων των ομιλητών αποτέλεσε η πολυπλοκότητα του προβλήματος γιατί, όπως εξήγησαν, αφ’ ενός συνίσταται από πλήθος παραγόντων και αφ’ ετέρου η αντιμετώπισή του είναι πολύ δύσκολη, ενώ η σιωπή που περιβάλλει το έγκλημα αφήνει απροστάτευτα τα θύματα.

Όπως αναφέρθηκε το ποσοστό των βιασμών κατά ανηλίκων που καταγγέλλονται δεν υπερβαίνει το 6%.

Η ελλειπής νομοθεσία αφήνει ατιμώρητους τους θύτες. (Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ρουμανία όπου μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νομικός ορισμός για την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου).

Όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές η φτώχεια, η μετανάστευση και ο κοινωνικός αποκλεισμός εντείνουν το πρόβλημα.

Αναφέρθηκε οτι στο χρονικό διάστημα 1997-1998 υπολογίζεται ότι περίπου 6.000 ανήλικα κορίτσια από την Αλβανία αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ τα περισσότερα από αυτά κατέληξαν στην πορνεία. Επί πλέον, η έλλειψη ενημέρωσης του κοινού για τις διαστάσεις του προβλήματος αποτελεί μια ακόμη δυσμενή παράμετρο.

Τα τελευταία χρόνια η κοινή γνώμη έχει ευαισθητοποιηθεί και παρατηρείται η τάση για την ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών με στόχο την καταπολέμηση και την πρόληψη αυτού του εγκλήματος.

Όμως σήμερα με το Internet, το κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας του μέλλοντος, η αθωότητα κινδυνεύει ακόμη περισσότερο αφού πάνω από 40.000 sites έχουν περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας ή αποτελούν παγίδες που έντεχνα στήνουν οι κάθε είδους κακοποιοί στα παιδιά.

Όπως επισημάνθηκε στα συμπεράσματα του συνεδρίου: Το έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών είναι σήμερα παγκόσμιο, συντελείται μέσα σ ένα παγκόσμιο μέσον και χρειάζεται παγκόσμιες μεθόδους για να αντιμετωπιστεί. Η αντιμετώπισή του επομένως απαιτεί διακρατική συνεργασία, ενώ η αφύπνιση και η ενεργοποίηση των πολιτών κρίνεται απαραίτητη και ο ρόλος των μη-κυβερνητικών οργανώσεων πρωταρχικός-οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες άλλωστε των πολιτών προηγούνται εκείνων στα κέντρα αποφάσεων. Αν αναβαθμιστεί και επαναπροσδιοριστεί η εικόνα που η κοινωνία έχει για το παιδί, τότε είναι δυνατόν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.