Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου του 2014, στο Μουσείο Ακρόπολης, ανήγγειλε την έναρξη της Διεθνούς Εκστρατείας για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, με τίτλο RETURN (Parthenon marbles), RESTORE (Unity), RESTART (History).

Σκοπός της Εκστρατείας είναι η συνέχιση και εντατικοποίηση της προσπάθειας να επιστραφούν στην Ελλάδα τα τμήματα των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ώστε να αποκατασταθεί η ενότητα και η ακεραιότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα, του μεγαλύτερου Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς του κόσμου.

Η πρωτοβουλία αυτή εκφράζει τη βαθιά πεποίθηση της κυρίας Βαρδινογιάννη για την αναγκαιότητα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και εντάσσεται στη προσπάθεια που κάνει εδώ και πολλά χρόνια για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού.

Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, η μεγάλη επιστροφή για τα Μάρμαρα, είναι μια υπόθεση που αποτελεί εθνικό αίτημα των Ελλήνων αλλά και παγκόσμιο ζήτημα ηθικής τάξης και πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Για μας, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, είχε πει κάποτε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, είναι η περηφάνια μας, είναι οι θυσίες μας, είναι το ευγενέστερο σύμβολο τελειότητας, είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία, είναι οι φιλοδοξίες μας και το ίδιο τ’ όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητας!».

Η διεθνής εκστρατεία με τίτλο RETURN (Parthenon marbles), RESTORE (Unity), RESTART (History), που θα πραγματοποιηθεί από το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη» έχει ως πρώτο στόχο την αναβάθμιση του ζητήματος της Επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην ατζέντα των αρμοδίων οργάνων της UNESCO, του μεγαλύτερου διεθνούς οργανισμού για τον πολιτισμό, ώστε να τεθεί αυτό σε προτεραιότητα.

Πρώτο βήμα της Εκστρατείας είναι η διεθνής Συνάντηση «Παρθενώνας, η ακεραιότητα ενός μνημείου-συμβόλου, ο ρόλος των πολιτών, μια διεθνής εκστρατεία», που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου 2014 στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδημόνων αλλά και ακτιβιστών σε σχέση με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη διεκδίκησή τους.

Δεύτερο βήμα της Εκστρατείας αποτελεί η διενέργεια της πρώτης πανελλαδικής δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εταιρεία IPSOS OPINION για λογαριασμό του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σχετικά με τη σημασία που έχει για τον ελληνικό λαό η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Τρίτο βήμα της Εκστρατείας είναι η κατάθεση του φακέλου με τα συμπεράσματα της προαναφερθείσας διεθνούς Συνάντησης και της σχετικής δημοσκόπησης στην UNESCO. Tο φάκελο θα παραδώσει η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, κατά την ιδιαίτερη συνάντηση που θα έχει μαζί της στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνέλευσης των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO. Η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 30 Ιουνίου 2014. Παράλληλα η κυρία Βαρδινογιάννη, θα ενημερώσει τους συναδέλφους της στην UNESCO για τη διεθνή εκστρατεία RETURN (Parthenon marbles), RESTORE (Unity), RESTART (History).

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυρία Βαρδινογιάννη στηρίζει το αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα αναλαμβάνοντας διεθνείς πρωτοβουλίες. Μεταξύ άλλων πολύ σημαντική ήταν η διοργάνωση της έκθεσης «Η ενότητα ενός μοναδικού μνημείου, του Παρθενώνα», το 2003, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.

Η κυρία Βαρδινογιάννη, ως Ελληνίδα αλλά και ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, ενστερνίζεται το όραμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό τους περιβάλλον, όχι μόνο γιατί γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά και γιατί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός μνημείου πολιτισμού, αναπόσπαστο κομμάτι ενός συνόλου που έχει διαμελιστεί. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν κομμάτι ενός συνολικού έργου που θεωρείται παγκοσμίως ακόμα και σήμερα, η υπέρτατη έκφραση αξιών όπως το Μέτρο και η Αρμονία, η Δημοκρατία και η Ελευθερία του λόγου, η ικανότητα του ανθρώπου για σπουδαία επιτεύγματα. Ο Παρθενώνας είναι το σύμβολο ολόκληρου του Δυτικού Πολιτισμού!