ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας διοργανώνει τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής 2018 με θέμα:

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ:

Φαντάζομαι και Δημιουργώ

Κατανοώ, Αναγνωρίζω, Σέβομαι

και ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ τα ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 

Διάρκεια Διαγωνισμού: 20 Φεβρουαρίου έως 20 Απριλίου 2018

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας: https://sites.google.com/site/paidikipinakothikielladas

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», μέσα από την πολυδιάστατη δράση του, σκοπεύει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, προβάλλοντας θέματα που αφορούν στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση της παιδείας και του πολιτισμού, το χτίσιμο της Ειρήνης, την ενδυνάμωση του Διαλόγου, την ανάπτυξη και ενίσχυση των οικογενειακών και κοινωνικών θεσμών, την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Ο Διαγωνισμός καλεί τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου να έρθουν σε γνωριμία με την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να φανταστούν και να δημιουργήσουν τα έργα τους μέσα από την κατανόηση, την αναγνώριση, τον σεβασμό και τέλος την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, αλλά και εκείνων των υπολοίπων.

Ένας από τους βασικούς σκοπούς του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ειδικότερα του παιδιού, ενώ κύριοι τομείς της δράσης του είναι η εκπαίδευση, η προώθηση του Πολιτισμού Ειρήνης, η ενδυνάμωση του διαλόγου, της ανεκτικότητας και της κατανόησης ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς και γενικότερα η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την προστασία των παιδιών από την κακοποίηση και την εκμετάλλευση.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα συνεργάζεται με το Κέντρο «Robert F. Kennedy Human Rights» για την εφαρμογή του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Λέμε την Αλήθεια την Εξουσία», το οποίο αποτελεί παγκόσμια αποκλειστικότητα του Κέντρο «Robert F. Kennedy Human Rights» και έχει διδαχτεί και διδάσκεται σε εκατομμύρια μαθητές όλων των βαθμίδων, δείχνοντάς τους ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον παγκόσμιο αγώνα για δικαιοσύνη.

Πρόκειται για μια διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης της σημασίας της εγγενούς αξιοπρέπειας και αξίας του ανθρώπου που είναι το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης, μέσα από τις ιστορίες γενναίων αγωνιστών απ’ όλο τον κόσμο. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση των μαθητών ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας στοχεύει στην προώθηση και ενθάρρυνση της παιδικής τέχνης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη νέα γενιά της χώρας μας. Με τη διοργάνωση ποικίλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θεματικών διαγωνισμών, εκθέσεων ζωγραφικής και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, απελευθερώνεται η έκφραση των παιδιών μέσα από τη μητρική τους γλώσσα, την τέχνη. Για την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας τα παιδιά δεν είναι μαθητές, αλλά δημιουργοί και αρχιτέκτονες του μέλλοντος. Οι δημιουργικές εκφράσεις τους εμπεριέχουν την εκκολαπτόμενη φαντασία που θα διαμορφώσει το μέλλον. Η φαντασία των παιδιών είναι το κοινωνικό κεφάλαιο και οι δημιουργίες τους ενθαρρύνονται και γίνονται σεβαστές ως αριστουργήματα. Μέσα από την εμπειρία της δημιουργίας, τα παιδιά αποκτούν τις δεξιότητες για να πλοηγηθούν αποτελεσματικά σε ένα σύνθετο κόσμο και να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις για την ευημερία, την πρόοδο και την ειρήνη.

Το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας ενστερνιζόμενοι αυτές τις υπέρτατες πανανθρώπινες αξίες της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αξιοπρέπειας, καλούν τους μικρούς τους φίλους να εκφράσουν τα δικά τους συναισθήματα μέσα από τη ζωγραφική και να αποτυπώσουν τις ιδέες για τον σεβασμό απέναντι στον συνάνθρωπο και τα δικαιώματά του.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Σε μαθητές Α΄- ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα.

1 η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Μαθητές Α΄- Β΄ Δημοτικού

2 η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Μαθητές Γ΄- Δ΄ Δημοτικού

3 η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Μαθητές Ε΄- ΣΤ΄ Δημοτικού

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Από 20 Φεβρουαρίου έως 20 Απριλίου 2018

ΖΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕΣΟΝ: Της επιλογής σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρωματιστά μολύβια, μαρκαδόρους, κραγιόν, ακουαρέλες, λαδομπογιές, νερομπογιές, κλπ. Ωστόσο, παρακαλούμε να θυμάστε ότι το έργο σας θα πρέπει να διαθέτει ζωντανά χρώματα και έντονα σχήματα, ώστε να μπορεί να μεταφερθεί αποτελεσματικά σε ψηφιακή μορφή.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΡΓΟΥ: Σε χαρτί, χαρτόνι ή καμβά διαστάσεων Α3 (297 x 420 mm)

ΕΙΔΟΣ ΕΡΓΟΥ: Όλα τα έργα τέχνης πρέπει να είναι πρωτότυπα, σχεδιασμένα στο χέρι και όχι με την βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Φωτογραφίες ή εκτυπώσεις όλων των ειδών δεν γίνονται δεκτές.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΩΝ: Οι έγκυρες συμμετοχές στο διαγωνισμό θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Καλλιτεχνικής Αξιολόγησης της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας, και εν συνεχεία τα 50 καλύτερα έργα απ’ όλες τις κατηγορίες θα αξιολογηθούν από Επιτροπή του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ: Θα αποδοθούν βραβεία στα διακριθέντα έργα ανά ηλικιακή κατηγορία σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί από το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας. Όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα λάβουν τιμητικό δίπλωμα συμμετοχής ανεξαρτήτως βαθμολογικής κατάταξης.