H Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας που δεσπόζει από τον Οκτώβριο του 2002 στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Κωνσταντίνου Καβάφη, τιμώντας τους δημιουργούς της και πάνω απ’ όλα το πνεύμα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φάρους πολιτισμού και γνώσης στον κόσμο, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διαλόγου ανάμεσα στους λαούς.

Η σύγχρονη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, δεν είναι απλώς μια υπερσύγχρονη και πλούσια σε βιβλία και ηλεκτρονικά αρχεία βιβλιοθήκη. Είναι ένας ολοκληρωμένος και υπερδραστήριος πολιτιστικός οργανισμός! Περιλαμβάνει ήδη τρία μουσεία, τέσσερα εκθεσιακά κέντρα, επτά ερευνητικά ινστιτούτα, ένα πλανητάριο και ένα εργαστήρι για τη γνωριμία των παιδιών με την τέχνη και την επιστήμη. Τα συνέδρια, οι διαλέξεις και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε είδους βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στο ημερήσιο πρόγραμμά της, ενώ οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι της σφύζουν από νεολαία και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Οι Αιγύπτιοι, με πρώτο τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, κύριο Hosni Mubarak και τη σύζυγό του, Suzanne, η οποία είναι και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη Bibliotheca Alexandrina, αλλά και ολόκληρος ο πνευματικός κόσμος της υφηλίου υποκλίνεται μπροστά της.

Το όραμα για την αναβίωση της Αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας σήμερα αποτελεί πραγματικότητα, χάρη στην επιμονή και αποφασιστικότητα της αιγυπτιακής κυβέρνησης και τη συγκινητική κινητοποίηση και τη πολυδιάστατη συμβολή πολλών λαών-και του ελληνικού-, διεθνών οργανισμών-κυρίως της UNESCO-, και προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο.

Στην πρώτη επιτροπή που δημιουργήθηκε για την ίδρυση της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας συμμετείχε η τότε Υπουργός πολιτισμού της Ελλάδας, η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο της νέας Βιβλιοθήκης, συμμετείχε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO , κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία σήμερα είναι δραστήριο μέλος του «Advisory Board» της Βιβλιοθήκης, ενώ οι Έλληνες «Φίλοι της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας» δραστηριοποιήθηκαν έντονα για την υλοποίηση της, και συνεχίζουν τη δράση τους για τη διάδοση του έργου που επιτελεί.

Η αναβίωση της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης από την αρχική σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίηση της, την οργάνωση και το λειτουργικό καταστατικό της, πηγάζει και βασίζεται αποκλειστικά στον οικουμενικό ρόλο που διαδραμάτισε πριν από 2300 χρόνια και επί 7 αιώνες η θρυλική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Η πραγμάτωση αυτού του μεγαλόπνοου έργου υπό την αιγίδα της UNESCO και με τη συμβολή κρατών και προσωπικοτήτων απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης, μαρτυρούν περίτρανα την οικουμενικότητα της. Αυτό συμβολικά αναπαρίσταται με την εντυπωσιακή γρανιτένια εξωτερική επιφάνεια της Βιβλιοθήκης όπου έχουν χαραχτεί γράμματα όλων των αλφάβητων της γης , και που ήδη έχει γίνει σήμα κατατεθέν της πόλης της Αλεξάνδρειας.

Το όραμα των δημιουργών της, να αποτελέσει η Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη το νέο Φάρο γνώσης και επιστήμης , να γίνει το παράθυρο του κόσμου στην Αίγυπτο, το παράθυρο της Αιγύπτου στον κόσμο, το εργαλείο ανάπτυξης και προόδου στην πρόκληση του ψηφιακού κόσμου, και το κέντρο διαλόγου ανάμεσα στους λαούς και τους πολιτισμούς, ήταν σαφώς οικουμενικό, και πάνω σ αυτό το όραμα βασίστηκαν όλες οι μελέτες για το χτίσιμο και την οργάνωση της Βιβλιοθήκης. Τέλος το γεγονός ότι η σύνθεση του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης, του οργάνου δηλαδή που αποφασίζει για την πολιτική του προγράμματος και το σχεδιασμό του, αποτελείται από πρόσωπα διεθνώς καταξιωμένα , από Αιγύπτιους και μη, διασφαλίζει την οικουμενικότητα της.

Η σημερινή ελληνική παρουσία είναι έντονη από κάθε άποψη και διάσταση. Πρώτα- πρώτα η ονομασία της: Bibliotheca Alexandrina. Ένα ένδοξο ελληνικό όνομα και μια ελληνική λέξη συνθέτουν την ονομασία της. Δεύτερον η τοποθεσία της στη θέση της παλιάς, της οποίας η ιστορία και ο οικουμενικός ρόλος, παραμένουν ανεξίτηλα στη μνήμη των επιστημόνων, των λόγιων αλλά και των απλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι δυνατόν να αναφερθεί κάποιος στη σύγχρονη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας χωρίς να κάνει αναφορά στην παλιά, την Βιβλιοθήκη- θρύλο, την Βιβλιοθήκη που γεννήθηκε και λειτούργησε επτά ολόκληρους αιώνες, χάρη στο πνεύμα, το όραμα, τη φαντασία, τη διορατικότητα, τη βούληση και τη δημιουργικότητα, των Ελλήνων. Δεν είναι δυνατόν να αναφερθεί κάποιος στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας χωρίς ν’ αναζητήσει, να θυμηθεί, να σχολιάσει και να θαυμάσει, το πιο μεγαλόπνοο έργο του ελληνικού πολιτισμού, το πρώτο και μοναδικό κέντρο στην ιστορία της ανθρωπότητας, όπου συγκεντρώθηκε η παγκόσμια γνώση κι τέθηκαν οι βάσεις της μηχανικής, της αστρονομίας, των μαθηματικών, της γεωγραφίας. Αλλά και η σύγχρονη Ελλάδα, οι σύγχρονοι Έλληνες έδωσαν και δίνουν το παρών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Συγκεκριμένα η Πρόεδρος του “Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια”, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, εκτός από τη δράση της ως μέλος του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης μέχρι και το 2008, και από τότε ως μέλος του “Advisory Board”, έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες σχετικά με τη προώθηση του έργου της Βιβλιοθήκης και έχει κάνει πολλές χορηγίες, τη διοργάνωση στην Ελλάδα τριών διαλέξεων του Διευθυντή της Βιβλιοθήκης, Δρ. Ismail Serageldin, με σκοπό την ενημέρωση του ελληνικού κοινού για το έργο που επιτελεί η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, στήριξε την ίδρυση του Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη που λειτουργεί από το 2006 στη Βιβλιοθήκη, χρηματοδότησε μαζί με τον κύριο Αντώνη Παπαδημητρίου, Πρόεδρο του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», την ίδρυση του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη, κ.ά.