H Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη προσεκλήθη και μίλησε στο 4ο Διεθνές Συνέδριο για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας των νέων, που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού,την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, τον Σεπτέμβριο του 2008.
Με πρωτοβουλία του δικτύου ΥΕS (Youth Employment Summit )* σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν-Υπουργείο Νεολαίας και Άθλησης- , και υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας του Αζερμπαϊτζάν και Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, Mehriban Aliyeva, και της Πρώτης Κυρίας της Αιγύπτου, Suzanne Mubarak.
«…Ο κόσμος μας ποτέ δεν ήταν πιο πλούσιος απ’ ότι σήμερα, πλούσιος σε ιδέες, γνώσεις, τεχνολογία, αγαθά. Κι όμως πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από ακραία φτώχεια. Τα νούμερα συγκλονίζουν. Με βάση τα στοιχεία της UNICEF: 9,7 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με τη φτώχεια. 143 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό. 93 εκατ. παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο. Γιατί αυτή η τεράστια αντίφαση στον κόσμο μας; Πως μπορεί να απαντήσει κανείς σε αυτό το ερώτημα που προβάλλει στο βλέμμα των παιδιών αυτών; Δεν μπορεί. Όμως, όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε τρόπους ώστε ο σύγχρονος κόσμος να αντιστρέψει τους εφιαλτικούς αυτούς αριθμούς.» υπογράμμισε , ανάμεσα σε άλλα, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, στην εισήγησή της στο συνέδριο, που σκοπό του είχε τη δημιουργία στρατηγικών και η εφαρμογή προγραμμάτων και πολιτικών, προσαρμοσμένων στα διαφορετικά δεδομένα κάθε χώρας, που θα δώσουν αποτελεσματικές λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει παγκοσμίως τους νέους και τους οδηγεί στη φτώχεια.
Στο συνέδριο συμμετείχαν 600 εκπρόσωποι οργανώσεων νέων από 100 κράτη, εκπρόσωποι των χωρών που ανήκουν στο δίκτυο του «ΥΕS», εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, κυβερνητικών και μη κυβερνητικών, όπως η UNESCO και ο ΟΗΕ, εκπρόσωποι πολλών μέσων ενημέρωσης και κυβερνήσεων, χορηγοί του «ΥΕS», εμπειρογνώμονες και επιχειρηματίες, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων, ακτιβιστές απ’ όλο τον κόσμο, καθώς και πολλοί νέοι εθελοντές από το Αζερμπαϊτζάν, για να ενώσουν τη φωνή τους και να υποστηρίξουν τη διεθνή Εκστρατεία ΥΕS για την επαγγελματική υποστήριξη και αποκατάσταση των νέων ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο παρόν και να κατακτήσουν το μέλλον.«…Ο κόσμος μας ποτέ δεν ήταν πιο πλούσιος απ’ ότι σήμερα, πλούσιος σε ιδέες, γνώσεις, τεχνολογία, αγαθά. Κι όμως πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από ακραία φτώχεια. Τα νούμερα συγκλονίζουν. Με βάση τα στοιχεία της UNICEF: 9,7 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με τη φτώχεια. 143 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό. 93 εκατ. παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο. Γιατί αυτή η τεράστια αντίφαση στον κόσμο μας; Πως μπορεί να απαντήσει κανείς σε αυτό το ερώτημα που προβάλλει στο βλέμμα των παιδιών αυτών; Δεν μπορεί. Όμως, όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε τρόπους ώστε ο σύγχρονος κόσμος να αντιστρέψει τους εφιαλτικούς αυτούς αριθμούς.» υπογράμμισε , ανάμεσα σε άλλα, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, στην εισήγησή της στο συνέδριο, που σκοπό του είχε τη δημιουργία στρατηγικών και η εφαρμογή προγραμμάτων και πολιτικών, προσαρμοσμένων στα διαφορετικά δεδομένα κάθε χώρας, που θα δώσουν αποτελεσματικές λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει παγκοσμίως τους νέους και τους οδηγεί στη φτώχεια. Και πρόσθεσε: «Θα προλάβουμε όμως μέχρι το 2015; Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει αυτό τον στόχο ανάμεσα στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Τη μείωση της ακραίας φτώχειας στο μισό μέχρι το 2015. Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε… Ευτυχώς διεθνείς οργανισμοί όπως η UNESCO, στην οποία έχω την τιμή να ανήκω ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως, έχει τοποθετήσει το θέμα της φτώχειας ανάμεσα στις κύριες προτεραιότητές της και έχει αναπτύξει ειδικά προγράμματα για την εκπαίδευση των νέων και την ανάπτυξη περιοχών σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ παράλληλα επιδιώκει να αφυπνίσει την κοινή γνώμη στέλνοντας το μήνυμα πως η απελευθέρωση από τη φτώχεια είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα… Μόνο σε ένα ειρηνικό και υγιές περιβάλλον όπου κυριαρχεί ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη. Μόνο όταν ο ουρανός είναι γαλανός τα παιδιά μπορούν να δουν μακριά στον ορίζοντα και ένα μέλλον λαμπερό. Αυτό είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη και πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για αυτό! Να ενώσουμε λοιπόν τις φωνές μας, όλοι μας, από κάθε γωνιά της Γης, και να πούμε ΝΑΙ στην Ειρήνη, ΝΑΙ στην παιδεία, ΝΑΙ στην ανάπτυξη, ΝΑΙ στο μέλλον των παιδιών μας».
Οι σύνεδροι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και στη διακρατική συνεργασία- η φτώχεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο και για την εξάλειψή της απαιτείται διεθνής εκστρατεία-, ενώ κάλεσαν τους έχοντες και κατέχοντες να δεσμευτούν για την ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων που θα βοηθήσουν τους νέους να ξεφύγουν από τη φτώχεια και να βαδίσουν με σιγουριά και αισιοδοξία στο μέλλον. Ανάμεσα στους ομιλητές του συνεδρίου ήταν ο Yπουργός Νεολαίας και Άθλησης του Αζερμπαϊτζάν κος Azad Rahimov, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Δρ Ismail Serageldin, η Πρόεδρος της Εκστρατείας ΥΕS, Κα Poonam Ahluwalia, κ.α.
* Το δίκτυο YES
Το δίκτυο YES και η εκστρατεία του για την επαγγελματική εξέλιξη και αποκατάσταση των νέων εκτείνεται ήδη σε 55 χώρες, οι οποίες έχουν ανταποκριθεί θετικά στην παγκόσμια πρόκληση για την εξάλειψη της ανεργίας των νέων. Η στρατηγική του κινείται πάνω στους εξής 4 βασικούς άξονες:
- Τη δέσμευση κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών φορέων, επαγγελματικών οργανώσεων και συνδικάτων και εμπειρογνωμόνων να δημιουργήσουν μια οικουμενική ατζέντα για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων.
- Την ενδυνάμωση των ηγετικών και επιχειρηματικών ικανοτήτων των νέων
- Την προώθηση της επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων σε συνάρτηση με τις αναπτυξιακές προκλήσεις.
- Τη δημιουργία πολυποίκιλων συνασπισμών που θα επεξεργαστούν τις εθνικές στρατηγικές για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων.