Eκατοντάδες φίλοι του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ”, άνθρωποι που πίστεψαν στο όραμα του και στάθηκαν αρωγοί στον αγώνα του για έναν καλύτερο κόσμο έδωσαν το «παρών» στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών ( Μ.Μ.Μ.Ο.), που πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2013, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στις 16 Οκτωβρίου 2013 στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Κάρολου Παπούλια, πραγματοποιήθηκε η Επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών που δημιούργησε ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», το 1993, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Το «παρών» στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών που δημιούργησε ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», το 1993, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», έδωσαν εκατοντάδες φίλοι του Συλλόγου, άνθρωποι που πίστεψαν στο όραμα του και στάθηκαν αρωγοί στον αγώνα του για έναν καλύτερο κόσμο. , πολλές προσωπικότητες διεθνούς κύρους, επιστήμονες, καλλιτέχνες, Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO, επικεφαλής διεθνών οργανισμών, κ.ά., που μοιράζονται τα ιδανικά της «ΕΛΠΙΔΑΣ», την αλληλεγγύη, την ειρήνη, τον ανθρωπισμό και τον πολιτισμό και έγιναν αγγελιοφόροι του μηνύματός της πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, και βεβαίως τα παιδιά – πρωταθλητές ζωής που νίκησαν τον καρκίνο, διαπρέπουν στον τομέα δράσης τους και αποτελούν φωτεινά παραδείγματα δύναμης και αισιοδοξίας, αλλά και οι γονείς που στάθηκαν με γενναιότητα και πίστη για το μέλλον, πλάι στα άρρωστα παιδιά τους.

Ήταν μια εκδήλωση για το δώρο της ζωής που δόθηκε σε 670 παιδιά κατά τα διάρκεια της 20χρονης λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, μια εκδήλωση – φόρος τιμής στα παιδιά και τις οικογένειές τους που έδωσαν με γενναιότητα τη μάχη ενάντια στον καρκίνο αλλά και σε όλους εκείνους, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας, που συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ»:

  • Τη δημιουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών
  • Τη δημιουργία του Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ»
  • Τη δημιουργία της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ»
  • Την αδελφοποίηση της Ογκολογικής Μονάδας με νοσοκομεία διεθνούς επιστημονικού κύρους

Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη λέγοντας: «Αυτή η στιγμή είναι για εμάς πολύ ξεχωριστή. Γιατί απόψε εδώ βρίσκεται όλη η ΕΛΠΙΔΑ. Η πραγματική ΕΛΠΙΔΑ. Όσοι πρόσφεραν και όσοι δούλεψαν για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα. Είναι εδώ η Πολιτεία, με την ανώτατη εκπροσώπησή της, που από την πρώτη στιγμή μας στήριξε το έργο μας. Είναι εδώ τα παιδιά. Τα παιδιά που αυτά μας έμαθαν τι θα πει κουράγιο. Αλλά και οι γονείς, που προσωποποίησαν την ελπίδα, αφού κάθε στιγμή γι’ αυτούς ήταν γεμάτη ελπίδα πως το παιδί τους θα γίνει καλά. Είναι εδώ και όσοι μας έδειξαν τον δρόμο της πραγματικής αγάπης στον άνθρωπο, τι είναι να δίνεις κάτι από τον εαυτό σου για να σωθεί κάποιος άλλος. Είναι εδώ οι επιστήμονες και οι νοσηλευτές που επιτυγχάνουν το θαύμα της δεύτερης ζωής, της δεύτερης ευκαιρίας. Είναι εδώ όσοι μας πίστεψαν, όσοι μας στήριξαν, όσοι έκαναν δυνατότερο το μήνυμά μας και τον αγώνα μας. Είναι εδώ όσοι ήξεραν πώς να ενώσουν έναν ολόκληρο λαό στο πλευρό μας και το έκαναν. Εδώ είναι και οι άνθρωποι που με τις γνώσεις τους έχτισαν κάτι που όλοι το λένε μοναδικό…αλλά και οι πραγματικοί εργάτες αυτού του έργου που το είδαν να μεγαλώνει και να ζωντανεύει μέσα από τα χέρια τους… Όμως εδώ απόψε, είναι και όσοι πέρα από τα σύνορα της χώρας μας μοιράζονται τα οράματά μας, σύμμαχοι πραγματικοί στον αγώνα μας για έναν καλύτερο κόσμο. Έναν κόσμο που θα προστατεύει τα παιδιά και θα στηρίζεται στις αξίες της αλληλεγγύης, της ειρήνης, του ανθρωπισμού και του πολιτισμού. Έναν κόσμο χωρίς σύνορα, όπου τα παιδιά, παντού, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα στη μόρφωση και στην υγεία. Σ’ αυτόν τον κόσμο θέλουμε να πορευτούμε και γι’ αυτόν τον κόσμο αγωνιζόμαστε στην ΕΛΠΙΔΑ… Η υπόσχεσή μας για το Μέλλον; Θα είμαστε εδώ! Πάντα στο πλευρό των παιδιών, και όχι μόνον. Θα είμαστε εκεί, όπου το Κράτος δεν μπορεί αλλά τα παιδιά το χρειάζονται. Και εμείς θα παίρνουμε δύναμη από αυτά. Θα παίρνουμε κουράγιο όταν τα ακούμε να μιλούν για την ΕΛΠΙΔΑ σαν το δεύτερο σπίτι τους. Όταν φεύγοντας από το νοσοκομείο θεραπευμένα, επιστρέφουν κοντά μας για να βοηθήσουν άλλα παιδιά με το ίδιο πρόβλημα. Και θα νοιώθουμε καλύτεροι άνθρωποι. Γιατί σας διαβεβαιώ ότι έτσι νοιώθω εγώ. Κάθε φορά που βρίσκομαι κοντά τους, κάθε φορά που φεύγω από το νοσοκομείο αισθάνομαι καλύτερος άνθρωπος. Και γι’ αυτό, τα ευχαριστώ. Ελπίζω και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε όλοι μαζί, φέρνοντας κοντά μας, και κοντά στα παιδιά, όλο και περισσότερους ανθρώπους, που στην εποχή της άρνησης σκέφτονται θετικά και σε εποχές απελπισίας, πιστεύουν στην ελπίδα. Η υπόσχεση που δίνω απόψε είναι δέσμευση για όλους μας στην ΕΛΠΙΔΑ: πως το όνειρο που λέει, πως ο παιδικός καρκίνος μπορεί να νικηθεί, θα μείνει για μας ζωντανό. Γιατί για μας στην ΕΛΠΙΔΑ, η ζωή και ενός μόνον παιδιού ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Αγγελιοφόρος της «ΕΛΠΙΔΑΣ», Σάκης Ρουβάς, στο ρόλο του αφηγητή «ταξίδεψε» τους παρευρισκόμενους πίσω στο χρόνο, στην αρχή της δεκαετίας του 90, όταν ένα «φωτάκι» ελπίδας άναψε για τα παιδιά που έπασχαν από καρκίνο, με την ίδρυση του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», και κάλεσε τον Διευθυντή της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, κύριο Στέλιο Γραφάκο να απονείμει το Αριστείο «ΕΛΠΙΔΑΣ» στην κυρία Estelle Sotirhos, σύζυγο του τότε Αμερικανού Πρέσβυ στην Ελλάδα, καθώς υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «ΕΛΠΙΔΑΣ», μαζί με την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και την κυρία Ειρήνη Αθανασιάδου. Αριστείο ΕΛΠΙΔΑΣ επίσης απονεμήθηκε σε εκείνους που μίλησαν πρώτοι για την ίδρυση και τη δράση του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», στους δημοσιογράφους που μετέφεραν τα μηνύματα της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στην κοινωνία και δυνάμωσαν τη φωνή της στα πρώτα της βήματα. Στον Ζάχο Χατζηφωτίου και στην αείμνηστη Νατάσσα Δαφέρμου -το βραβείο παρέλαβε η κόρη της Κατερίνα- καθώς και στον ξένο δημοσιογράφο, τον Λόρδο Michel Anders Cavendish, που μέσα από την αρθρογραφία του στον διεθνή Τύπο, συνέβαλε ώστε να γίνει γνωστό το έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στην Ευρώπη.

Εν συνεχεία η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, απένειμε Αριστείο «Αλληλεγγύης» στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο για το αξιοθαύμαστο κοινωνικό έργο που επιτελεί και Αριστεία «Διεθνούς Αλληλεγγύης» σε προσωπικότητες που μοιράζονται τα οράματα και τις αξίες που πρεσβεύει η «ΕΛΠΙΔΑ», είναι σύμμαχοι στον αγώνα της και πιστεύουν σε ένα καλύτερο αύριο. Συγκεκριμένα Αριστεία «Διεθνούς Αλληλεγγύης» απονεμήθηκαν στη Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου Maria Teresa για την συμβολή της στον διαπολιτισμικό διάλογο, στην κυρία Anne-Aymone Giscard d’ Estaing, ιδρύτρια του Ιδρύματος για την Προστασία της Παιδικής Ηλικίας, στον Federico Mayor, πρώην Γενικό Διευθυντή της UNESCO, για τη διάδοση του Πολιτισμού Ειρήνης, στην Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, Kim Phuc Phan Thi για την εκστρατεία της υπέρ των παιδιών – θυμάτωντου πολέμου, στον καρδιοχειρουργό Sir Magdi Yacoub, στον Γάλλο καθηγητή Ογκολογίας David Khayat, στον Τούρκο Πρέσβυ στην Ελλάδα κύριο Kerim Uras, για τη συμβολή του στο πρόγραμμα αδελφοποίησης της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» με νοσοκομεία του εξωτερικού, στον Υπουργό Υγείας της Τουρκίας, κύριο Mehmet Muezzinoglou, για την υπογραφή της συμφωνίας για συνεργασία μεταξύ της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» με παιδιατρικό νοσοκομείο της Άγκυρας, στον Καναδό Πρέσβυ στην Ελλάδα, κύριο Robert Peck, για τη συμβολή του στο πρόγραμμα αδελφοποίησης της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» με το Sick Kids Hospital του Καναδά, στον διάσημο πιανίστα από την Αργεντινή και Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, Miguel Angel Estrella, για τη διάδοση της μουσικής στα παιδιά, στη δική μας μεγάλη καλλιτέχνη Νάνα Μούσχουρη και στον γνωστό συνθέτη Jean Michel Jarre, για την προσφορά τους στην «ΕΛΠΙΔΑ».

Οι βραβευόμενοι αφού ευχαρίστησαν την κυρία Βαρδινογιάννη για την τιμή που τους κάνει, εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το σημαντικό έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» αλλά και για την προσωπικότητά της κυρίας Βαρδινογιάννη, που όπως χαρακτηριστικά είπαν αποτελεί «παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για όλους μας». Μάλιστα ο καθηγητής David Khayat ανακοίνωσε ότι η «Επιτροπή της Χάρτας των Παρισίων ενάντια στον καρκίνο», το 2014, στις Βερσαλλίες θα βραβεύσει την κυρία Βαρδινογιάννη για την προσφορά της, ενώ ο Jean Michel Jarre ευχήθηκε όλες οι χώρες να αποκτήσουν τη δική τους Μαριάννα!

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν επίσης 5 παιδιά – πρωταθλητές ζωής, που όχι μόνο κατάφεραν να νικήσουν τη μάχη ενάντια στον καρκίνο αλλά και να διαπρέψουν με υψηλές επιδόσεις στους τομείς που δραστηριοποιούνται. Τα «Παράσημα ΕΛΠΙΔΑΣ» στα 5 παιδιά, τον Αντώνη Φωτιάδη, τη Χριστίνα Φυτιλή, την Έφη Βλάμη, τον Στέλιο Παπαρδέλα και τη Μαρία Μπούσια, απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Κάρολος Παπούλιας. Αριστείο «ΕΛΠΙΔΑΣ» απονεμήθηκε και στον κύριο Ζαφείρη Φωτιάδη, τον πατέρα του Αντώνη, που από τότε που ο γυιός του έγινε καλά, στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την «ΕΛΠΙΔΑ».

Η κορυφαία και πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν η Έφη Βλάμη, δυο φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας στην ξιφασκία πρόσφερε το μετάλλιό της στην κυρία Βαρδινογιάννη, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, λέγοντάς της ότι «είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για σας».

Τη παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο Σάκης Ρουβάς και την απονομή των «Αριστείων Διεθνούς Αλληλεγγύης» συντόνισε η Ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία Ρόδη Κράτσα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό, διπλωματικό και επιχειρηματικό χώρο, ευεργέτες και δωρητές του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», επικεφαλής μη κυβερνητικών οργανώσεων, εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης, μέλη και φίλοι του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κ.ά.

 

Η κυρία Βαρδινογιάννη και ο σύζυγός της Βαρδής Βαρδινογιάννης καθώς τα μέλη της οικογένειάς τους, ήταν από τους πρώτους που έφθασαν στον Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

Επίσης μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρευρέθησαν : Η σύζυγος του Πρωθυπουργού, κυρία Γεωργία Σαμαρά, ο κύριος Φώτης Κουβέλης, ο κύριος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η κυρία Νατάσσα Καραμανλή, η Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, οι Υπουργοί: Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Μιχελάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκος Δένδιας με τις συζύγους τους, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Όλγα Κεφαλογιάννη με τον σύζυγό της Μάνο Πενθερουδάκη, Φώφη Γεννηματά με τον σύζυγό της Ανδρέα Τσούνη, και Σίμος Κεδίκογλου. Οι βουλευτές: Δήμητρης Σιούφας με τη σύζυγό του, Ντόρα Μπακογιάννη με τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελο, Σήφης Βαλυράκης με τη σύζυγό του, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Φωτεινή Πιπιλή και Πέτρος Ευθυμίου. Οι Πρέσβεις: Αυστραλίας, Αργεντινής, Κίνας, Δανίας, Σουηδίας, Ουκρανίας, Βελγίου, Νορβηγίας, Βιετνάμ, Λουξεμβούργου, Γεωργίας και Μαρόκου. Ο Αρχηγός ΓΕΝ, κύριος Ευάγγελος Αποστολάκης με τη σύζυγό. Οι Ακαδημαϊκοί: Χρήστος Ζερεφός και Ευάγγελος Μουτσόπουλος με τη σύζυγό του. Ο Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Αρχιμανδρίτης κ. Κρικρής. Δήμαρχοί πολλών πόλεων, Ολυμπιονίκες, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρίες Ειρήνη Μεταξωτού, Ελένη Σαμαρά-Κωνσταντακάτου με τον σύζυγό της, Τζωρτζίνα Έλληνα, Κέττυ Φιλιππίδου, Μπέκη Στραβελάκη, Μελίνα Δασκαλάκη με τον σύζυγό της, Βίκυ Φιλίππου με τον σύζυγό της, Ντίνα Πριτσιβέλη, Ινώ Κωνσταντοπούλου με τον σύζυγό της, Ρίτα Πικρού Μωραϊτάκη με τον σύζυγό της, Αλίνα Μινέττα, Έλλη Τζανετάτου με τον σύζυγό της, καθώς και το ιδρυτικό μέλος της «ΕΛΠΙΔΑΣ», κυρία Ειρήνη Αθανασιάδου με τον σύζυγό της. Επίσης παρευρέθησαν οι: Ηλίας Τσίγκας, Μίνως Κυριακού, Σταύρος Ψυχάρης, Σπύρος Μεταξάς, Ηλίας Μεταξάς, Αντώνης Λιβάνης, Κώστας και Μαρίνα Λαλιώτη, Νίκος Παπανδρέου, Γιώργος Αλεξανδρίδης, Γιάννης Μάνος, Shana Παπαδήμου, Άννυ Πετράκη, Κάτια Ζυγούλη, Ελμίνα Κοπελούζου, Κωνσταντής Σπυρόπουλος, Άλκηστη Πρίνου, πολλοί καλλιτέχνες: Διονύσης Σαββόπουλος, Νόνικα Γαληνέα, Έλλη Κοκκίνου, Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Χατζηνάσιος, Τάσος Κωστής, Νίνο, Θάνος Πετρέλης, και πολλοί άλλοι.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η MOTOR OIL (HELLAS) S.A.