Ένα σημαντικό βήμα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων , πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2007 στο Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, με τη διοργάνωση της 2ης Συνάντησης Εργασίας με θέμα: «Χτίζοντας ένα ασφαλές περιβάλλον για τον άμαχο πληθυσμό κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων».
Η Συνάντηση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της κυρίας Suzanne Mubarak , Προέδρου της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη -Suzanne Mubarak», και αποτελεί συνέχεια της 1ης , που είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2006 στο Παρίσι με αφορμή τη κρίση στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στο Λίβανο.
Στη Συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η κα Suzanne Mubarak, η βασίλισσα Sabeeka του Μπαχρέιν, η πριγκίπισσα Hessa Bint Khalifa Al-Khalifa του Μπαχρείν, η πριγκίπισσα Basma της Ιορδανίας, ο Δρ. Boutros Boutros Ghali, o πρώην υπουργός Υγείας της Γαλλίας Δρ. Bernard Kouchner, ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Δρ. Ismail Serageldin, ο Δρ. James Jonah, Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών , τα μέλη του Δ.Σ. της Κίνησης, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η Πρόεδρος της Γερουσίας του Βελγίου, κα Anne Lizin, η Δρ. Leila Takla, κ.α.
Σκοπός της 2ης Συνάντησης ήταν η αξιοποίηση των συμπερασμάτων της πρώτης και με βάση αυτά, η διατύπωση προτάσεων για την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.
Πιο συγκεκριμένα οι εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στη Συνάντηση, ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ να αγωνιστούν αξιοποιώντας κάθε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές δίκτυο, για να βάλουν τέλος στις εξής απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν σήμερα σε όλο τον κόσμο:
* Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων συνεχίζει να ζει υπό το καθεστώς ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στερούμενο τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματά του.
* Καταστρατηγείται η εθνική ενότητα και φυσιογνωμία των λαών σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.
* Εξαιτίας των ενόπλων συγκρούσεων, των φυσικών ή άλλων καταστροφών που προκαλούν οι πόλεμοι και της καταστρατήγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεγάλες ομάδες άμαχου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο υποχρεώνονται να μεταναστεύουν καθημερινά, χωρίς καμιά βοήθεια και προστασία.
Η στρατηγική που θα ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω οι σύνεδροι αποφάσισαν:
* Να ενθαρρύνουν τις χώρες που δεν έχουν ακόμα επικυρώσει την ισχύουσα ανθρωπιστική νομοθεσία καθώς και τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ιδιαίτερα τον θεσμό του Διεθνούς Δικαστηρίου για τους εγκληματίες πολέμου, να το κάνουν, ώστε να ενισχύσουν την προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τους διασφαλίσουν.
* Να ωθήσουν όλες τις χώρες προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των ανθρωπιστικών νομοθεσιών και μέτρων, καθώς και της ποινικής νομοθεσίας για τη δίωξη εκείνων που καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, Παράλληλα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την παροχή νομικής υποστήριξης και βοήθειας των θυμάτων μέσω των διακρατικών οργανισμών και των σχετικών μη κυβερνητικών οργανώσεων .
* Να βοηθήσουν όλες τις χώρες να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα για την προώθηση του πολιτισμού ειρήνης στις νέες γενιές και να ενθαρρύνουν τους νέους να αναλάβουν δράση για τη προστασία των δικαιωμάτων τους.
* Να ζητήσουν από την Κυβέρνηση της Ελβετίας να διοργανώσει υπό την αιγίδα της Φόρουμ με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που κατέχουν θέσεις κλειδιά σε εθνικές κυβερνήσεις και διεθνείς ειρηνευτικούς και ανθρωπιστικούς οργανισμούς, ώστε να πάρουν μέτρα για την εφαρμογή ενός πρωτοκόλλου που θα υπερασπίζει αποτελεσματικά τα δικαιώματα των θυμάτων και θα τους παρέχει την απαραίτητη βοήθεια
* Να προτείνουν σε όλες τις εθνικές κυβερνήσεις και τους σχετικούς οργανισμούς τη συγκρότηση ενός διακρατικού οργανισμού που θα έχει συντονιστικό ρόλο για την προάσπιση των δικαιωμάτων του άμαχου πληθυσμού και την παροχή βοήθειας.
* Να οργανώσουν μια παγκόσμια εκστρατεία κατά των βομβών διασποράς μέσω της «Διεθνούς Συμμαχίας Γυναικών για την Ειρήνη».
* Να στηρίξουν τους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς ώστε να αποκτήσουν εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στον άμαχο πληθυσμό κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων .
Στο περιθώριο της Συνάντησης τα μέλη του Δ.Σ. της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη -Suzanne Mubarak», εξέλεξαν το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη, το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη -Suzanne Mubarak», και αποτελεί μοναδικό στο είδος του ινστιτούτο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Το Ινστιτούτο θα αναλάβει να συντονίσει και να προωθήσει την εφαρμογή του πλάνου δράσης στο οποίο κατέληξε η δεύτερη Συνάντηση εργασίας με θέμα «Χτίζοντας ένα ασφαλές περιβάλλον για τον άμαχο πληθυσμό κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων».