Στις 4 Ιουνίου 2010, στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, στο Ψυχικό, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με σκοπό την προώθηση της παγκόσμιας Εκστρατείας “1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους” που συνδιοργανώθηκε από τον Actionaid Hellas και το Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια στέλνοντας το μήνυμα της Εκστρατείας στους ηγέτες της γης: Κανένα παιδί δεν πρέπει να βρίσκει την πόρτα του σχολείου κλειστή!

Κάτω από το αίτημα όλα τα παιδιά του κόσμου να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση μέχρι το 2015, έβαλαν όλοι την υπογραφή τους, με πρώτο τον Πρωθυπουργό της χώρας μας, κύριο Γιώργο Παπανδρέου, που αν και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στην εκδήλωση, τοποθετώντας κι επισήμως την Ελληνική Πολιτεία στο πλευρό της διεθνούς εκστρατείας «1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους». Μιας εκστρατείας που ως στόχο της έχει να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές, και να τις καταθέσει τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ως μοχλό πίεσης για την εξασφάλιση εκπαίδευσης για όλους μέχρι το 2015, την υλοποίηση δηλαδή ενός από τους 8 Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ για τη Χιλιετία.

Το «παρών» στην εκδήλωση και την υπογραφή τους δια ζώσης έβαλαν οι Υπουργοί Άννα Διαμαντοπούλου και Σπύρος Κουβέλης, ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος Γιώργος Καραγκούνης, ο Πρόεδρος της ΕΠΟ κύριος Σοφοκλής Πιλάβιος, ο Γενικός Διευθυντής της Super League Ελλάδος κύριος Πατρίκ Κομνηνός, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές όπως ο Αριστείδης Καμάρας, ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο Δημήτρης Λουκανίδης, o Bασίλης Τσάρτας, ο Τότης Φυλακούρης, ο Βαγγέλης Πανάκης, ο Στέλιος Σεραφίδης, κ.ά., οι ολυμπιονίκες Πύρρος Δήμας και Βούλα Πατουλίδου, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, γνωστοί ηθοποιοί και τραγουδιστές όπως η Άλκηστη Πρωτοψάλτη, ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Κώστας Αρζόγλου, η Ελένη Ράντου, ο Παναγιώτης Μπουγιούρης, η Κατερίνα Λέχου, ο Πέτρος Λαγούτης και πολλοί άλλοι. Επίσης, την υποστήριξή τους στην εκστρατεία εξέφρασαν με βιντεοσκοπημένο μήνυμα η Νάνα Μούσχουρη, ο Σάκης Ρουβάς, ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ο Otto Rehhagel, ο Gilberto Silva, o Djibril Cisse, ο Αλέξανδρος Τζόρβας, ο Σωτήρης Νίνης και ο Τάκης Φύσσας, καθώς δεν μπορούσαν να παρευρεθούν.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, και της Προέδρου της Actionaid Ελλάς, κυρίας Αλεξάνδρας Μητσοτάκη, που προωθούν τη διεθνή εκστρατεία «1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους» στη χώρα μας, με τη συνεργασία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) και της Super League Ελλάδος.

Ανοίγοντας την εκδήλωση με σύντομη ομιλία της, η κυρία Βαρδινογιάννη μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «…Όταν αρνούμαστε σε ένα παιδί να πάει σχολείο, είναι σαν να του κλείνουμε την πόρτα στη ζωή. Γιατί η μάθηση είναι τα φτερά που του επιτρέπουν να πετάξει ελεύθερο, μακριά από τη φτώχεια, την εξαθλίωση ή τη βία, στα μονοπάτια της δημιουργίας…

…Ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως, δουλεύω από το 2000, μαζί με τους συναδέλφους μου στην UNESCO, για το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση για Όλους». Μπορώ λοιπόν να σας διαβεβαιώσω για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που μας δίνει μια οργανωμένη εκστρατεία.Σε αυτά τα χρόνια είχαμε τη χαρά να δούμε 40 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο. Όμως, αυτό δεν φτάνει! Ο αγώνας συνεχίζεται. Γι’ αυτό άλλωστε είμαστε εδώ απόψε! Για να στηρίξουμε ακόμα πιο δυναμικά την εκστρατεία 1Goal…

…Σε αυτό μας τον αγώνα, η ActionAid κι εμείς, δεν είμαστε ούτε μόνοι ούτε λίγοι. Από σήμερα, όμως, είμαι σίγουρη πως γινόμαστε πραγματικά πολλοί: αφού τόσα ινδάλματα της νεολαίας μας, προσωπικότητες-πρότυπα υπογράφουν μαζί μας για το 1Goal. Υπογράφουμε! Σε μια Ελλάδα που θέλουμε να είναι πρώτη! Και θα το πετύχουμε…»

Ιδιαίτερη αίσθηση και θερμό χειροκρότημα προκάλεσε επίσης η αναγγελία της κυρίας Βαρδινογιάννη και για μια άλλη πολύ σημαντική εκστρατεία που η ίδια αποφάσισε να προωθήσει: «…πιστεύω, είπε, πως ως λαός έχουμε τη δύναμη να μην αφήσουμε να παρασυρθούμε από τη δίνη των γεγονότων. Να μην μείνουμε θεατές στη μοίρα μας. Παρατηρητές στην παραμόρφωση της εικόνας της χώρας μας. Μιας εικόνας που συνέθεσε ο πολιτισμός μας και ο ανθρωπισμός μας μέσα στους αιώνες.

Μπορούμε και πρέπει να αντιδράσουμε και να αντιδράσουμε θετικά. Εγώ είμαι αποφασισμένη να το κάνω και θα το κάνω! Χωρίς να φείδομαι κόπων και προσπαθειών. Θα κινητοποιήσω για την πατρίδα μου όσους γνωρίζω!Όσους γνωρίζουν κι εκτιμούν τη δράση μου. Όσους συνεργάζονται μαζί μου. Θα τους καλέσω στην Ελλάδα. Θα τους ζητήσω να μας βοηθήσουν, να μας στηρίξουν με την παρουσία τους, με τις δηλώσεις τους, με το κύρος και τις γνωριμίες τους. Όχι γιατί μας λυπούνται, αλλά γιατί το αξίζουμε.

Μάλιστα, μέσα από τον θεσμικό μου ρόλο και την αποστολή μου στην UNESCO, στην ετήσια συνάντηση όλων των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως που πρόκειται να γίνει μέσα στον Ιούνιο, σκοπεύω να κινητοποιήσω όλους τους συναδέλφους μου, να σταθούν στο πλευρό μας, οι οποίοι ήδη μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας μαζί μου αγαπούν κι εκτιμούν την πατρίδα μας. Όπως επίσης θα μιλήσω με την Γενική Διευθύντρια τής UNESCO, κυρία Ιρίνα Μπόκοβα. Σας ζητώ να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Ο καθένας χωριστά κι όλοι μαζί, σας ζητώ να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο ρεύμα πολιτών, όχι διαμαρτυρίας, αλλά δημιουργίας, που θα αγωνίζεται να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδος! Εξίσου σημαντική κίνηση, που θεωρώ για μένα άμεση προτεραιότητα και στόχο, είναι η στήριξη των ανθρώπων που δοκιμάζονται. Και αυτοί που δοκιμάζονται είναι σήμερα πάρα πολλοί! Αυτές τις ευπαθείς ομάδες, κάνω έκκληση σε όλους, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να τις στηρίξουμε! Η καρδιά της Ελλάδας δεν θα σταματήσει ποτέ να χτυπάει δυνατά! Κι εμείς θα το αποδείξουμε…»

Αμέσως μετά, παίρνοντας τον λόγο, η κυρία Αλεξάνδρα Μητσοτάκη μίλησε για την αξία της εκπαίδευσης σε όλες τις φάσεις της ζωής του ανθρώπου, και αφηγήθηκε στο κοινό μια προσωπική της εμπειρία με ηλικιωμένες γυναίκες της Βόρειας Γκάνας, που μάθαιναν γραφή και ανάγνωση. «Πρίν μάθω να διαβάζω, της είπε μια από τις γυναίκες αυτές, ήμουνα τυφλή καθώς δεν μπορούσα να διαβάσω τις επιγραφές, τις πινακίδες και τα πανό. Από τότε που έμαθα να διαβάζω νίωθω σαν να ξαναβρήκα το φως μου». «Πριν μάθω να γράφω, της εξομολογήθηκε κάποια άλλη, κάθε φορά που έπρεπε να υπογράψω έβαζα ένα σταυρό. Τώρα που ξέρω να γράφω το όνομα μου, ξέρω και ότι υπάρχω».

Κλείνοντας την ομιλία της η κυρία Μητσοτάκη ζήτησε απο τους παρευρισκόμενους να μεταδώσουν το μήνυμα της εκστρατείας «1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους», να ζητήσουν δηλαδή από όλους τους συγγενείς, φίλους και συνεργάτες τους να βάλουν την υπογραφή τους, όχι μόνο για να υποστήρίξουν την Εκστρατεία αλλά και για να δείξουμε οτι εμείς οι Έλληνες έχουμε φιλότιμο.

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυναν η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ο κύριος Σπύρος Κουβέλης, Υφυπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Σοφοκλής Πιλάβιος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, και ο κύριος Πατρίκ Κομνηνός, Γενικός Διευθυντής της Super League Ελλάδος, ενώ ένας δάσκαλος από την Ν. Αφρική, ο κύριος Musandiwe Humbulani, μαζί με έναν μαθητή του, τον Mpho Silige, σήκωσαν το πέπλο της δικής τους πραγματικότητας..

Tην εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μπήλιω Τσουκαλά.

Μετά το πέρας των ομιλιών, η κυρία Τσουκαλά κάλεσε τους παρευρισκόμενους να υπογράψουν υπέρ της Εκστρατείας, στέλνοντας από το κινητό τους SMS στον αριθμό 54002*, και ζήτησε από του πολιτικούς, τους ποδοσφαιριστές, τους αθλητές και τους καλλιτέχνες να ανέβουν επί σκηνής και να υπογράψουν και δια ζώσης.

Η εκδήλωση, έκλεισε με το Diski Dance, τον χορό του Μουντιάλ, μέσα στα θερμά χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.