Η έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας «1GOAL: Εκπαίδευση για Όλους» στην Ελλάδα ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στις 20 Ιανουαρίου του 2010 η Πρόεδρος του ΔΣ της ActionAid Ελλάς Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο Πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος και ο Γενικός Διευθυντής της Super League, Πατρίκ Κομνηνός.

Στόχος της εκστρατείας, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 200 χώρες ήταν η συλλογή εκατομμυρίων υπογραφών σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να παραδοθούν στον ΟΗΕ. Την εκστρατεία στην Ελλάδα συντόνισε η ActionAid Ελλάς, υπό την αιγίδα της UNESCO και με την υποστήριξη της ΕΠΟ και της Super League.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Γιώργος Καραγκούνης και ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βραζιλίας Gilberto Silva, που αποτελούν τα πρόσωπα της εκστρατείας στην Ελλάδα. Τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς Γεράσιμος Κουβαράς.

Στη σημασία της εκπαίδευσης και των εκστρατειών αναφέρθηκε η κα Μητσοτάκη λέγοντας ότι «για να πηγαίνουν όλα τα παιδιά σχολείο, χρειάζεται κάτι περισσότερο: η συνειδητοποίηση του προβλήματος από την ευρύτερη κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνεται η εκστρατεία 1GOAL, αυτή η εκστρατεία συλλογής υπογραφών». Και πρόσθεσε «σήμερα 75 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο. Το 2010, όταν ο πλανήτης μας παράγει τόσο πλούτο, γνωρίζει τέτοια πρόοδο στη γνώση, την επιστήμη και στην τεχνολογία, όταν ο άνθρωπος έχει καταφέρει τόσα πολλά, αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη αδικία, η χειρότερη ανισότητα. Γιατί χωρίς εκπαίδευση ένα παιδί μεγαλώνει χωρίς μέλλον, χωρίς προοπτική, χωρίς ελπίδα. Γι αυτό καλούμε όλους να δώσουν φωνή σε αυτούς που ποτέ δεν ακούγονται, να γράψουν το όνομά τους για αυτούς που δεν μπορούν».

Η κα Βαρδινογιάννη αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής όλων μας σε τέτοιου είδους εκστρατείες υπογραμμίζοντας ότι «η υπογραφή του καθενός μας αποκτά τεράστια δύναμη και γίνεται μοχλός πίεσης προς όλους όσους αποφασίζουν για το μέλλον του κόσμου μας» και ανακοίνωσε ότι η προσπάθειά αυτή θα κορυφωθεί στις 17 Μαρτίου, με πανηγυρική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου η Ελληνική Πολιτεία, ο αθλητικός, καλλιτεχνικός, ακαδημαϊκός και δημοσιογραφικός κόσμος, θα βάλουν τη δική τους υπογραφή στην εκστρατεία 1GOAL «για να σκοράρουμε υπέρ της παιδείας και υπέρ του μέλλοντος των παιδιών! Θα είναι ένα από τα σημαντικότερα ΓΚΟΛ! που θα βάλουμε μαζί, γράφοντας το όνομά μας υπέρ αυτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να το γράψουν οι ίδιοι!»

Με την ευκαιρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 2010 στη Νότιο Αφρική, η FIFA στηριξε την εκστρατεία σε διεθνές επίπεδο, ενώ στην Ελλάδα την στήριξαν η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και η Super League, κινητοποιώντας τους φιλάθλους στα γήπεδα.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Πιλάβιος «ήρθε η ώρα της δράσης προκειμένου η έλευση στην Αφρική της κορυφαίας παγκοσμίως ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, πέρα από την αγωνιστική επιτυχία, να αφήσει πίσω της μία μακρόπνοη κληρονομιά εκπαίδευσης που θα διαρκέσει και μετά το σφύριγμα της λήξης των αγώνων. Η ΕΠΟ στέκεται αρωγός στην τεράστια αυτή κινητοποίηση μέσω σειράς εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, στον αγώνα All Star και στον φιλικό αγώνα που θα δώσει η Εθνική μας Ομάδα στις αρχές Μαρτίου. Καλώ τα εκατομμύρια Ελλήνων φιλάθλων να μην παρακολουθήσουν μόνο τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τις κερκίδες ή τις τηλεοπτικές τους οθόνες, αλλά και να υποστηρίξουν ενεργά την εκστρατεία 1GOAL».

Ταυτόχρονα, «η Super League αποφάσισε να στηρίξει την πρωτοβουλία «1Goal: Εκπαίδευση για Όλους», η οποία έχει ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου να αποκτήσουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Έτσι την 20η και την 21η αγωνιστική, οι φίλαθλοι σε όλα τα γήπεδα, αλλά και από τις τηλεοράσεις τους, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να προσφέρουν την υποστήριξή τους, μαζί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Αξιοποιώντας τη δυναμική του Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Super League, καθώς κάθε εβδομάδα εκατομμύρια φίλαθλοι παρακολουθούν τους αγώνες, είτε στα γήπεδα, είτε από την τηλεόραση, στεκόμαστε αρωγοί στην προσπάθεια της ActionAid», όπως δήλωσε ο κ. Κομνηνός.