Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Τα θεμέλια για μια συνεργασία ελπίδας, που ξεπερνά τα σύνορα, έβαλαν οι δυο βραβευθέντες από τον ΟΗΕ με το Βραβείο Nelson Mandela 2020: η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO  Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο επικεφαλής της Διαφρικανικής Επιτροπής Επιβλαβών Παραδοσιακών Πρακτικών (IAC) Dr. Morissanda Kouyaté.

Mε μεγάλο ανθρωπιστικό έργο, το οποίο αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ, οι δυο βραβευθέντες συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να κρατήσουν ζωντανά την παρακαταθήκη και τα διδάγματα του Nelson Mandela, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ τους, τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020.

Η κυρία Βαρδινογιάννη συνεχάρη ακόμα μια φορά τον κύριο Kouyaté  για το βραβείο και το έργο του:  «Για άλλη μια φορά, θα ήθελα να σας συγχαρώ, για το “Βραβείο Νέλσον Μαντέλα”, και για το εξαιρετικό έργο σας, που έλαβε, αυτή την επάξια, παγκόσμια αναγνώριση, από τα Ηνωμένα Έθνη! Ήταν μεγάλη τιμή για μένα, να μοιραστώ μαζί σας αυτό το βραβείο, και ένιωσα βαθιά συγκινημένη! Είστε ένας ήρωας, ένας αληθινός υπερασπιστής, των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, της υγείας, της ζωής και της αξιοπρέπειας! Αυτό το βραβείο, αντανακλά την ατελείωτη αφοσίωση, την προσπάθεια και τις θυσίες σας, καθώς και, τα ευγενή οράματά σας, και τους αγώνες σας για να σταματήσουν όλες οι μορφές βίας, κατά των γυναικών, και τα κοριτσιών. Θα ήθελα να σας εκφράσω τον θαυμασμό και την εκτίμησή μου, για τη δέσμευσή σας, και όλα όσα κάνετε, να βοηθήσετε τόσα πολλά κορίτσια και γυναίκες, να σώσετε τη ζωή τους, να υπερασπιστείτε τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και να φέρετε, μια τόσο θετική αλλαγή, στον κόσμο μας. Εκτός από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, που πρέπει να προστατευθούν, ο ρόλος των γυναικών, στον κόσμο μας, είναι ζωτικής σημασίας, και κάθε προσπάθεια για την υποστήριξη, και την ενδυνάμωσή τους, είναι ένα βήμα για καλύτερες, πιο δίκαιες και πιο βιώσιμες κοινωνίες».

«Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κύριος Antonio Guterres μου είπε ότι το όνομά σας και το όνομά μου είναι πλέον συμβολικά, είμαστε σύμβολο για την ανθρωπότητα και αυτή είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη… Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θέλω επίσης να μοιραστώ την εμπειρία μας για να δείξω στον ΟΗΕ και στον κόσμο ότι οι άνθρωποι δεν μας επέλεξαν για το τίποτα» είπε ο Dr. Morissanda Kouyaté απευθυνόμενος στην κυρία Βαρδινογιάννη.

«Νιώθω πως συναντηθήκαμε στη ζωή σε αυτή την ξεχωριστή στιγμή για κάποιο λόγο. Και οι δύο εργαζόμαστε σε πολύ ευαίσθητους τομείς που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υγεία, προσπαθούμε και οι δύο να αλλάξουμε τις νοοτροπίες στις κοινωνίες μας και προσπαθούμε και οι δύο να εξαλείψουμε τις επιβλαβείς πρακτικές και τη βία, που δεν έχουν σύνορα, καθώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε κίνηση, πρόσφυγες και μετανάστες, σε κάθε γωνιά της Γης. Πράγματι είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτό το ιερό βραβείο.  Πρέπει να είμαστε πραγματικά υπεύθυνοι για  αυτό που εκπροσωπούμε αυτή τη στιγμή» απάντησε η κυρία Βαρδινογιάννη.

Η κυρία Βαρδινογιάννη προσκάλεσε τον Dr. Kouyaté να επισκεφθεί την χώρα μας, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, προκειμένου να πραγματοποιήσει μια διάλεξη αλλά και να επισκεφθεί την Ογκολογική Μονάδα Παίδων.  Παράλληλα, συμφώνησαν, μετά από πρόταση της κυρίας Βαρδινογιάννη, να κάνουν από κοινού παρεμβάσεις στα διεθνή ΜΜΕ προκειμένου να αναδείξουν τη σημασία των διδαγμάτων του Nelson Mandela στην εποχή της πανδημίας. 

Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Βαρδινογιάννη προγραμματίζει, σε συνεργασία την UNESCO, μια διαδικτυακή εκδήλωση αφιερωμένη στην μνήμη του Nelson Mandela για την επόμενη ημέρα της πανδημίας και προσκάλεσε τον Δρ. Kouyaté να είναι ο κεντρικός ομιλητής. Επίσης η κα Βαρδινογιάννη του πρότεινε να συνδιοργανώσουν διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στην Κ Kouyaté λειτοριδεκτομή που έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη, με εισήγηση του Δρ. Kouyaté η 6η Φεβρουαρίου.

Ο Δρ. Kouyaté  αποδέχτηκε με χαρά τις προτάσεις της κυρίας Βαρδινογιάννη, ενώ τόνισε πόσο σημαντικό είναι για εκείνον το γεγονός ότι μοιράζεται το Βραβείο Nelson Mandela 2020 μαζί της:  «Είναι μεγάλη μου τιμή να μοιράζομαι το βραβείο αυτό  μαζί σας.  Είστε αξιοσέβαστη και πολύ αφοσιωμένη σε ό, τι κάνετε για τους πιο αδύναμους!  Διάβασα πολλά για εσάς και είμαι πολύ χαρούμενος, πολύ ταπεινός και πραγματικά είναι πραγματικά μεγάλη μου τιμή το γεγονός ότι μοιράζομαι αυτό το βραβείο μαζί σας.  Ποτέ δεν χωρίζω τους δυο μας.  Η φωτογραφία και το όνομά σας περιλαμβάνονται σε κάθε μου συνέντευξη, νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια να δείχνω ότι έχω μοιραστεί αυτό το βραβείο με κάποιον που είναι τόσο ξεχωριστός όσο εσείς.  Και ξέρω τι κάνετε για τους ανθρώπους, για τις γυναίκες και ο στόχος μου είναι  να πάρω  περισσότερα, να ακούσω, να μάθω περισσότερα από εσάς, από την αφοσίωσή σας σε όλα όσα κάνετε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δρ. Morissanda Kouyaté, με καταγωγή από την Γουινέα, είναι ακτιβιστής υπέρ του τερματισμού της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών στην Αφρική και εκτελεστικός διευθυντής της Διαφρικανικής Επιτροπής Επιβλαβών Παραδοσιακών Πρακτικών (IAC).  Ξεκίνησε προσπάθειες που οδήγησαν στη δημιουργία ενός οργανισμού στην Αφρική για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών. Ο Δρ. Kouyaté καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την καταπολέμηση επιβλαβών παραδοσιακών πρακτικών, ιδίως για την εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.