Με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού [20 Νοεμβρίου] και της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού [11 Δεκεμβρίου], το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια», τίμησε τα παιδιά, το αύριο του κόσμου, την ελπίδα και το μέλλον της ανθρωπότητας, βραβεύοντας 15 παιδιά, που το καθένα, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο δίνει τη μάχη του στη ζωή, με θέληση και θάρρος, αυτοθυσία και ήθος, παραδειγματικά για όλους μας.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής το Νοέμβριο του 2000, η Πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, αναφερόμενη στον σκοπό της εκδήλωσης και στα βραβευόμενα παιδιά είπε μεταξύ άλλων: «Αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες δυναμικά, τη ζωή με ελπίδα, όνειρα και αισοδοξία. Κατορθώνουν το ακατατόρθωτο και συχνά καταρρίπτουν κάθε πρόβλεψη και συντρίβουν κάθε αμφιβολία. Αυτά τα παιδιά βραβεύουμε σήμερα. Τα παιδιά που με το παράδειγμα τους μας γεμίζουν αισιοδοξία και αποδεικνύουν πως η νέα γενιά της Ελλάδας έχει πολλά ακόμα να αποδείξει και να προσφέρει στην παγκόσμια κοινότητα. Εχει γαλουχηθεί με αξίες και ιδανικά μέσα στην ελληνική κοινωνία όπου οι οικογενειακοί δεσμοί, είναι πολλοί, ισχυροί και οι αρχές είναι ζωντανές. Γιατί καθένα από αυτά τα παιδιά αντικατοπτρίζει τον τρόπο που μεγάλωσε, τα ιδανικά που οι γονείς του του μετέδωσαν και τη δύναμη που η πίστη και ο ακέραιος χαρακτήρας τους τους εφοδίασε. Είναι παιδιά της σύγχρονης Ελλάδας, που αποδεικνύουν ότι η αρετή ως ιδέα έχει βαθειές ρίζες στους Ελληνες και πως η ανθρωπιά, το θάρρος, ο ηρωισμός , η θέληση, η υπευθυνότητα, δεν έχουν χαθεί».

Τα παιδιά που βραβεύτηκαν ήταν : η Όλγα Δασουρά, η Μαρία Καλπακίδου, η Μαρία –Ιωάννα Μπατσαλιά, ο Απόστολος Σταματιανός, η Ισμηνίντα-Αλεξάνδρα Ζοράττο, η Όλγα Φλώρου, η Αναστασία και Βάσω Δημοπούλου, ο Γιάννης Κλωνάρης, ο Σταύρος Μπερμπέρης, ο Παναγιώτης Κόκκινος, και ο Γιώργος Φουρτζής.
Στα παιδιά προσφέρθηκε αναμνηστικό τιμητικό δίπλωμα και ένα συμβολικό χρηματικό ποσό.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Φλωρίδης και ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι οποίοι απένειμαν τα βραβεία στα παιδιά. Βραβεία απένειμαν επίσης ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μιλτιάδης Παπαιωάννου, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Αθανάσιος Αλευράς και η βουλευτής κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.