Στις 27 Σεπτεμβρίου 2014, κάτω από την Ακρόπολη, στο υπέροχο θέατρο Ηρώδου του Αττικού, οι θεατές απόλαυσαν μια παράσταση αλλιώτικη απ’ όλες τις άλλες: τις μουσικές, τους χορούς, τα χρώματα και τον παλμό του μαγευτικού πολιτισμού των Αζέρων.

Το Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα και η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Αζερμπαϊτζάν εντυπωσίασαν τον κόσμο που είχε γεμίσει το Ηρώδειο και χειροκρότησε θερμά και επανειλημμένα τους 120 Αζέρους καλλιτέχνες, οι οποίοι πρόσφεραν μια γεύση από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Αζερμπαϊτζάν, συνδυάζοντας την αέναη χορευτική παράδοση της χώρας του Καυκάσου, με το μοναδικό μουσικό ηχόχρωμά της που ισορροπεί ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο, στο παραδοσιακό και το κοσμοπολίτικο.

 

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αυτής της παράστασης είχε η Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα σε συνεργασία με το « Ίδρυμα Heydar Aliyev» και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» .

 

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Πρώτης Κυρίας του Αζερμπαϊτζάν, κυρίας Mehriban Aliyeva, Προέδρου του Ιδρύματος Heydar Aliyev και Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO και της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO και Προέδρου του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», που συνδέονται με στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο των προγραμμάτων του διεθνούς οργανισμού.

 

Kαλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στο Ηρώδειο σε άπταιστα ελληνικά, ο Πρέσβης του Αζερμπαιτζάν στην Ελλάδα, κύριος Rahman Mustafayev, υπογράμμισε ότι αυτή η παράσταση αποτελεί την κορύφωση του προγράμματος των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα για το 2014, ενώ περισσότερες δράσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί για το 2015, με στόχο την περαιτέρω και συνεχή ανάπτυξη των διμερών πολιτισμικών, διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες.

 

Παρουσιάστρια της παράστασης ήταν η κυρία Ευγενία Μανωλιδου η οποία τόνισε το διπλό της μήνυμα, το πολιτιστικό αλλά και το ανθρωπιστικό αφού τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την ενίσχυση του προγράμματος υποστήριξης ελληνικών σχολείων του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

 

Την παράσταση παρακολούθησαν προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του επιχειρηματικού κόσμου: Η κυβερνητική εκπρόσωπος, κυρία Σοφία Βούλτεψη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», κυρία Ρόδη Κράτσα, ο πρώην υπουργός κύριος Απόστολος Κράτσας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κύριος Σπύρος Καπράλος, η κυρία Αμαλία Βαρδινογιάννη, o Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, κύριος Ισίδωρος Κούβελος, η σύζυγος του Πρέσβυ του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, κυρία Nisa Mustafayeva, η Πρόεδρος του Tyre Foundation, κυρία Maha El Khalil Chalabi, ο Μίμης Πλέσσας και η σύζυγός του Λουκίλα Καρρέρ, ο Σάκης Ρουβάς, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Καραγκούνης και η σύζυγός του, ο Τραϊανός Δέλλας και η σύζυγός του Γωγώ Μαστροκώστα, η σοπράνο Αναστασία Ζαννή, η ενδυματολόγος Εύα Νάθενα, οι εκδότες Αλέξανδρος και Κέλλυ Καλλέντη, ο καρδιοχειρουργός κύριος Στέργιος Θεοδωρόπουλος, ο κύριος Νίκος Νάσιουτζικ, τα μέλη του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρίες Άσπα Γυφτοπούλου, Ελένη Σαμαρά Κωνσταντακάτου, Ινώ Κωνσταντοπούλου, Ρίτα Μωραϊτάκη, Ντίνα Πριτσιβέλη, Κέττυ Φιλιππίδου και πολλοί άλλοι.