Διάσημοι επιστήμονες κι ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο , εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών υποστήριξης και προστασίας των καρκινοπαθών, καθώς και προσωπικότητες διεθνούς κύρους που στηρίζουν τη μάχη κατά του καρκίνου, έδωσαν το παρών στη μεγάλη βραδιά για τον εορτασμό της 7ης επετείου από την υπογραφή της «Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου»*, τον Φεβρουάριο του 2007.

Το γκαλά που τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, κυρίου Jacques Chirac, πραγματοποιήθηκε στα ανάκτορα των Βερσαλλιών και τα έσοδα του διατέθηκαν για την υποστήριξη της «Ένωσης για τη Ζωή και την Ελπίδα ενάντια στον καρκίνο»(Association pour la Vie-Espoir contre le Cancer).

Oικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο καθηγητής ογκολογίας κύριος David Khayat, πρωτεργάτης της Χάρτας των Παρισίων καθώς και της παγκόσμιας μάχης ενάντια στην επάρατη νόσο.

Χορηγός της βραδιάς ήταν η κυρία Lily Safra-προσωπικότητα με μεγάλη φιλανθρωπική δράση στη Γαλλία και μέλη της τιμητικής επιτροπής της βραδιάς ήταν ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας κος de Villepin και η σύζυγός του, οι υπουργοί της Γαλλίας κος Bertrand Xavier, κος Dominique Bussereau, κος Nicolas Sarkozy και κα Christine Lagarde, η πριγκίπισσα Beatrice, η πριγκίπισσα Philipp Erasme του Λιχτενστάιν, η κυρία Anne -Aymone Giscard d Estaing, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, o κόμης Michael Anders- Cavendish, η λαίδη Holmes κ.ά.

Η βραδιά περιλάμβανε απονομή των μεγάλων βραβείων της Χάρτας των Παρισίων, κονσέρτο του διάσημου πιανίστα Mikhail Rudy με έργα των Purcell, Falla και Rodrigo και επίσημο δείπνο.

* Η Χάρτα των Παρισίων κατά του καρκίνου

Υπογράφτηκε τον Φεβρουάριο του 2000 με σκοπό την προώθηση των ερευνών για την καταπολέμηση και την πρόληψη της νόσου, την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών –νοσηλεία, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, κ.λ.π- προς τους πάσχοντες, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας ενάντια στον καρκίνο.

Τα δέκα άρθρα της Χάρτας των Παρισίων είναι τα εξής:

Οφείλουμε να σεβόμαστε τα δικαιώματα των ασθενών όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οφείλουμε να κατανοήσουμε τη θέση των ασθενών και να καταπολεμήσουμε την προκατάληψη που τους στιγματίζει.

Οφείλουμε να συμβάλουμε στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας κατά του καρκίνου

Οφείλουμε να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα των ασθενών για εύκολη πρόσβαση σε περίθαλψη υψηλών προδιαγραφών.

Οφείλουμε να εντείνουμε την καμπάνια για την πρόληψη του καρκίνου.

Οφείλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στην ανίχνευση της νόσου στο πρώιμο στάδιο της.

Οφείλουμε να υποστηρίζουμε τους ασθενείς που δίνουν την μάχη τους ενάντια στη νόσο.

Οφείλουμε να προστατέψουμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Οφείλουμε να υποστηρίζουμε τις εθνικές στρατηγικές ενάντια στον καρκίνο.

Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους στη μάχη κατά του καρκίνου.