Το δικαίωμα του παιδιού στην υγεία είναι πρωταρχικό και θεμελιώδες. Και η βοήθεια στα άρρωστα παιδιά και τις οικογένειες τους χρέος όλων μας.

Μ’ αυτό το σκεπτικό το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», δημιούργησε το Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα, που ονομάστηκε “Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ”, εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2010 και άρχισε να λειτουργεί από τις αρχές του 2011. Επόμενος στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η δημιουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών που θα ονομαστεί ‘Όραμα Ελπίδας”.

Η ανέγερση του Πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά στην Ελλάδα, το οποίο προβλέπεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2010 θα καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια: την περίθαλψη του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο.

Επίσης το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» συμμετέχει στη διεθνή μάχη κατά του καρκίνου γνωστή ως «Χάρτα των Παρισίων» που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του καθηγητή ογκολογίας κυρίου David Khayat, ιδρυτή και Προέδρου της «Ένωσης για τη Ζωή και την Ελπίδα ενάντια στον καρκίνο» (Association pour la Vie-Espoir contre le Cancer- AVEC).

Η Χάρτα των Παρισίων κατά του καρκίνου υπογράφτηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2000 με σκοπό την προώθηση των ερευνών για την καταπολέμηση και την πρόληψη της νόσου, την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών –νοσηλεία, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, κ.λ.π. – προς τους πάσχοντες, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας ενάντια στον καρκίνο.

Στο πλαίσιο του αγώνα για την ανέγερση του Πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά στην Ελλάδα το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» σε συνεργασία με το Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ» διοργάνωσαν μια σειρά πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων καθώς και δυο τηλεμαραθώνιους. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκλονιστική, καθώς οι πάντες συνέβαλλαν όχι μόνο από το περίσσευμα αλλά και από το υστέρημά τους, με αποτέλεσμα το όραμα και όνειρο να γίνουν πραγματικότητα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.