Ένα από τα χωριά-θύματα των πυρκαγιών του 2007, η Μάκιστος, ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες του, χάρη στον Πρόεδρο του Ομίλου Βαρδινογιάννη, κύριο Βαρδή Βαρδινογιάννη, και τη σύζυγό του Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρόεδρο του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια».

Οι φωτιές του καλοκαιριού του 2007 που έκαψαν ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της Ελλάδας, στοίχησαν ζωές και ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο.

Ανάμεσα στους πρώτους που στάθηκαν στο πλευρό των πυρόπληκτων συμπολιτών μας ήταν ο Πρόεδρος του Ομίλου Βαρδινογιάννη, κύριος Βαρδής Βαρδινογιάννης, και η σύζυγός του Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρόεδρος του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», που ανέλαβαν να ξαναχτίσουν ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ηλείας, τη Μάκιστο.

Τηρώντας την υπόσχεση που έδωσαν στους κατοίκους του χωριού, από την επόμενη κιόλας μέρα κινητοποίησαν αρχιτέκτονες και μηχανικούς για την αξιολόγηση των ζημιών και την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, ώστε να αρχίσει όσο το δυνατόν συντομότερα η ανέγερση των κατοικιών. Ακολούθησαν οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες και όταν αυτές ολοκληρώθηκαν πολυμελή συνεργεία άρχισαν να εργάζονται εντατικά.

Το έργο της αναγέννησης του όμορφου αυτού χωριού ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2009, ώστε όλοι οι κάτοικοι του χωριού να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να λειτουργήσουν οι δυο εκκλησίες του χωριού που ανακατασκευάστηκαν πλήρως. Συνολικά ανοικοδομήθηκαν 50 κτίσματα για να στεγάσουν 75 οικογένειες.