Η «Ελληνική Πρωτοβουλία» (Τhe Hellenic Initiative), κατά το 5ο ετήσιο επίσημο δείπνο που διοργάνωσε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 στη Νέα Υόρκη τίμησε την Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για το ευρύ και μακροχρόνιο κοινωνικό της έργο και για τον ηγετικό της ρόλο στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», απονέμοντάς της το Βραβείο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Award).

Η εκδήλωση άρχισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας και του Εθνικού Ύμνου των Η.Π.Α. και εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, έκανε την καθιερωμένη προσευχή. Μετά την προσευχή ο Σεβασμιώτατος, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι δεν το συνηθίζει, μίλησε για την προσφορά της κυρίας Βαρδινογιάννη χαρακτηρίζοντας το έργο της  «έργο ελπίδας και αγάπης», έργο, που αποτελεί διεθνώς, σημείο αναφοράς».

Εννιακόσιοι και πλέον επιχειρηματίες, επιστήμονες, πολιτικοί και ηγετικά στελέχη της ομογένειας και εκπρόσωποι της νέας γενιάς Ελλήνων που σπουδάζουν στην Αμερική, συγκεντρώθηκαν απ’ όλη την επικράτεια των Η.Π.Α. στην εκδήλωση, και επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στην κυρία Βαρδινογιάννη. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και  η Πρόεδρος του Ιδρύματος “Robert F. Kennedy Human Rights”, κυρία Kerry Kennedy, που πριν από δύο χρόνια, επίσης στη Νέα Υόρκη, τίμησε την κυρία Βαρδινογιάννη με το Βραβείο “Ripple of Hope” για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κυρία Βαρδινογιάννη  συγκινημένη παρέλαβε το Βραβείο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας από τους επικεφαλής της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας», τον κύριο George Stamas και τον κύριο Andrew N. Liveris, και αφού τους ευχαρίστησε από καρδιάς για τη θερμή υποδοχή και την τιμή που της  κάνουν επεσήμανε ότι το Βραβείο που παραλαμβάνει έχει ιδιαίτερη αξία για κείνη καθώς προέρχεται από τους Έλληνες της Διασποράς και απονέμεται στην καρδιά των Η.Π.Α. τη Νέα Υόρκη. «Μια χώρα, που όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Βαρδινογιάννη, αγκάλιασε τους Έλληνες σε δύσκολους καιρούς και τους έδωσε την ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν να φτάσουν πολύ ψηλά… Για μας στην Ελλάδα, εσείς οι Έλληνες της Αμερικής αποτελείτε τη δεύτερη Ελλάδα που βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα. Είστε η εθνική μας δύναμη, ένας εθνικός θησαυρός ιδεών και αξιών τεράστιας σημασίας και σας ευγνωμονούμε γι’ αυτό… Αφιερώνω το Βραβείο ετούτο στα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ» που για όλους εμάς είναι σύμβολα γενναιότητας καθώς αγωνίζονται για τη ζωή τους, σύμβολα ενός κόσμου που δικαιούται να ζει με υγεία και αξιοπρέπεια… Και το μοιράζομαι με τον μεγαλύτερο σύμμαχο της ζωής μου και της καρδιάς μου, με τον αγαπημένο μου σύζυγο Βαρδή και με τα αγαπημένα μου παιδιά και εγγόνια, που βρίσκονται πάντα στο πλευρό μου, δίνοντας έμπνευση στα οράματά  μου και κουράγιο στον αγώνα μου…  Για τον καθένα από εμάς στην «ΕΛΠΙΔΑ» η ζωή και ενός μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνιζόμαστε. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, η οποία στηρίζει ολόψυχα το έργο μας, εδώ και 27 χρόνια».

Κλείνοντας την σύντομη ομιλία της η κυρία Βαρδινογιάννη επεσήμανε: «Σήμερα στη Νέα Υόρκη σ’ αυτό τον χώρο τον γεμάτο δύναμη, ψυχή και δημιουργία, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους, που μοιράζεστε το όραμα της «ΕΛΠΙΔΑΣ» ενός Συλλόγου που προσπαθεί να κάνει το αδύνατο δυνατό για τα παιδιά του! Και καταφέρνει να εκπληρώσει τους στόχους του όπως ακριβώς κάνετε εσείς εδώ, που καταφέρνετε να εκπληρώσετε τους δικούς σας στόχους,  χωρίς να ξεχνάτε την πατρίδα μας, για να θυμηθούμε τα υπέροχα λόγια του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη “μη λησμονάτε τη χώρα μου”!»

 Η κυρία Βαρδινογιάννη κατά την ομιλία της δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει επίσης τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο για την αγάπη του προς τα παιδιά της ΕΛΠΙΔΑΣ και για τη στήριξη του στο έργο του Συλλόγου που έχει επανειλημμένα εκδηλωθεί, δίνοντας έτσι δύναμη και κουράγιο στα μέλη του Συλλόγου να συνεχίσουν το αγώνα τους.

Για τη ψυχή και το έργο της ομογένειας μίλησε και ο  Πρόεδρος της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας», κύριος  George Stamas στην εναρκτήρια ομιλία του, τονίζοντας ότι «Τα πάντα στηρίζονται στο φιλότιμο και στην φιλανθρωπία των Ελλήνων της Διασποράς καθώς επίσης και στην αγάπη τους για την γενέτειρα», ενώ αναφερόμενος στις δραστηριότητες της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας» τόνισε: «Παρόμοια δείπνα διοργανώνονται στο Λονδίνο, στο Σίδνεϋ, στο Μόντρεαλ και στο Τορόντο, στην Αθήνα και στη Γενεύη με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων που θα βοηθήσουν τους συμπατριώτες μας στην γενέτειρα να σταθούν στα πόδια τους».

 Στην εκδήλωση τιμήθηκε επίσης ο Όμιλος Libra Group και ο επικεφαλής του κύριος Γιώργος Λογοθέτης.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο Αγγελιοφόρος της «ΕΛΠΙΔΑΣ» Σάκης Ρουβάς, ο οποίος είχε και το καλλιτεχνικό μέρος της βραδιάς, όπου και χειροκροτήθηκε θερμά.

Η κυρία Βαρδινογιάννη, κατά την παραμονή της στις Η.Π.Α. είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο της Αμερικής στην έδρα της Αρχιεπισκοπής, όπου συζήτησαν για τη συνεργασία ανάμεσα στην Εκκλησία της Αμερικής και τον Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ» και για την υπογραφή του σχετικού μνημονίου. Ο Σεβασμιώτατος εξήρε το έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη, λέγοντας ότι είναι διεθνώς καταξιωμένο και τιμά ιδιαίτερα την πατρίδα μας. Κατά την επίσκεψή της η κυρία Βαρδινογιάννη συνοδευόταν από το μέλος του Δ.Σ. της «ΕΛΠΙΔΑΣ», κυρία Αφροδίτη Πλακιωτάκη η οποία έχει αναλάβει την προώθηση αυτής της συνεργασίας και τις σχέσεις του Συλλόγου με την Ομογένεια.

Επίσης η κυρία Βαρδινογιάννη, με βαθιά συγκίνηση, επισκέφτηκε τον υπό ανέγερση Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στο Ground Zero (Σημείο Μηδέν) στην Πλατεία του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου στη Νέα Υόρκη, δηλαδή στο σημείο όπου υπήρχε ο ναός αλλά καταστράφηκε κατά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ο Father Alex Karloutsos, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριάρχη, που την συνόδευε, την ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών και τη δομή του ναού τον οποίο σχεδίασε ο γνωστός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα, και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει αυτός ο ναός για την Ομογένεια, καθώς  και το γεγονός ότι αυτός ο ναός αποτελεί σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού και εκπέμπει διεθνώς το  μεγάλο μήνυμα της ενότητας και συμφιλίωσης των λαών  από την καρδιά της Νέας Υόρκης. “Να προστατεύει ο Άγιος Νικόλαος τα παιδιά όλου του κόσμου” ευχήθηκε η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στην ιδιόχειρη ευχή της σε εσωτερικό τοίχο του Ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη επισκέφτηκε επίσης το Cathedral School της Νέας Υόρκης όπου φοιτούν παιδιά της Ομογένειας. Οι μεγαλύτεροι μαθητές της επιφύλαξαν θερμή υποδοχή και μίλησαν με ενθουσιασμό για τις αρχές της ελληνικής παιδείας που λαμβάνουν και για τη σημασία της ελληνικής γλώσσας, ενώ εξέφρασαν και το ενδιαφέρον τους για το έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και τα άρρωστα  παιδιά, συγκινώντας ιδιαίτερα την κυρία Βαρδινογιάννη. Τα δε παιδιά του νηπιαγωγείου είχαν ετοιμάσει μια μικρή γιορτή προς τιμήν της, όπου απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν παιδικά ελληνικά τραγούδια.

Εν συνεχεία η κυρία Βαρδινογιάννη επισκέφτηκε τον «Ξενώνα Ronald McDonald», άλλο ένα δημιούργημα της ελληνικής Ομογένειας,  που αποτελεί πρότυπο και φιλοξενεί άρρωστα παιδιά. Εκεί αντάλλαξε απόψεις με τους υπεύθυνους του Ξενώνα, έθεσε τα θεμέλια της συνεργασίας  με τον Ξενώνα της ΕΛΠΙΔΑΣ και απηύθυνε εγκάρδια πρόσκληση στα Ελληνόπουλα που φιλοξενούνται στον Ξενώνα να έρθουν το καλοκαίρι στην Ελλάδα και να φιλοξενηθούν στην θεραπευτική κατασκήνωση που διοργανώνει η Επιτροπή «ELPIDA Youth».

ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:  Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο κύριος George Stamas, ο κύριος  Andrew N. Liveris, ο Αγγελιοφόρος της “ΕΛΠΙΔΑΣ” Σάκης Ρουβάς, η κυρία Kerry Kennedy, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, η κυρία Αφροδίτη Πλακιωτάκη, ο Father Alex Karloutsos, Ελληνόπουλα που φοιτούν στο Cathedral School της Νέας Υόρκης, και οι υπεύθυνοι του «Ξενώνα Ronald McDonald».