Η Ακαδημία Αθηνών κατά την πανηγυρική της συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2017 στην αίθουσα τελετών της Ακαδημίας απένειμε τα ετήσια βραβεία της .

Ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση της Ακαδημίας Αθηνών, το Χρυσό Μετάλλιο, «για την ενεργό και συνεχώς αυξανόμενη κοινωφελή δράση του».

Το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών παρέλαβε η ιδρύτρια και Πρόεδρος του Συλλόγου, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Το Μετάλλιο απένειμε στην κυρία Βαρδινογιάννη ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κύριος Λουκάς Παπαδήμος, παρουσία πολλών ακαδημαϊκών και προσκεκλημένων στη λαμπρή τελετή.

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ» βραβεύεται για δεύτερη φορά από την Ακαδημία Αθηνών με την ανώτατη τιμητική της διάκριση. Η πρώτη φορά ήταν το 1997. Ο Σύλλογος από την ίδρυση του το 1990  μέχρι σήμερα δημιούργησε την πρώτη αμιγώς παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των οστών χάρη στην οποία  πάνω από 1000 παιδιά ξανακέρδισαν τη ζωή τους, ίδρυσε τον Ξενώνα της «ΕΛΠΙΔΑΣ» όπου μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 2000 οικογένειες με άρρωστα παιδιά, ίδρυσε το Πρώτο Παιδιατρικό Ογκολογικό Νοσοκομείο στην Ελλάδα, στο οποίο από το 2010 που λειτούργησε μέχρι σήμερα  έχουν νοσηλευτεί χιλιάδες παιδιά, δημιούργησε την  Τράπεζα Εθελοντών δοτών μυελού των οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», που αριθμεί ήδη πάνω από 55.000 εθελοντές δότες – εκ των οποίων οι 15 βρέθηκαν συμβατοί με ασθενείς και δίνοντάς τους μόσχευμα τους έσωσαν τη ζωή-, δημιούργησε το Πρόγραμμα Αδελφοποιήσεων του Νοσοκομείου με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, και πολλά άλλα.

Η κυρία Βαρδινογιάννη με την ευκαιρία της απονομής αυτής της τιμητικής διάκρισης στον Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ» δήλωσε: «Το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών αποτελεί ύψιστη τιμή για τον Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ», και για εμένα προσωπικά, και μεγάλη δύναμη για τη συνέχιση του αγώνα μας κοντά στα παιδιά που παλεύουν για τη ζωή. Το αφιερώνω σε αυτά τα παιδιά που, στη μάχη τους ενάντια στον καρκίνο, είναι αυτά που εμπνέουν και οδηγούν τα βήματά μας, και το χαμόγελό τους μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε. Ευχαριστώ τα αξιότιμα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών που στέκονται σύμμαχοι και συνοδοιπόροι στο πλευρό της «ΕΛΠΙΔΑΣ».