Στις 17 Ιουλίου 2020 η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη τιμήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη με το «Βραβείο Nelson Rolihlahla Mandela 2020»

Το Βραβείο «Nelson Rohilhalha Mandela 2020» απονεμήθηκε στην Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ως αναγνώριση της 30ετούς προσφοράς της στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου μέσα από τα δύο Ιδρύματα που έχει ιδρύσει και είναι αφιερωμένα στα παιδιά: το ένα Ίδρυμα που φέρει το όνομά της, και το άλλο το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο».

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη έλαβε αυτή την τιμητική διάκριση από κοινού με τον Δρ. Morissanda Kouyaté, από την Γουινέα, που τιμήθηκε για την αφοσίωση του στον αγώνα κατά της κλειτοριδεκτομής.

Αυτό το σπουδαίο βραβείο καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 2015 και απονέμεται κάθε πέντε χρόνια σε δυο προσωπικότητες, έναν άνδρα και μια γυναίκα, από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία της ανθρωπότητας ακολουθώντας τους σκοπούς και τους στόχους του ΟΗΕ, ενώ παράλληλα αποτίει φόρο τιμής στη συναρπαστική ζωή του Νέλσον Μαντέλα και στην κληρονομιά που άφησε για τη συμφιλίωση, την πολιτική αλλαγή και τον κοινωνικό μετασχηματισμό.

Η απονομή αυτής της κορυφαίας τιμητικής διάκρισης στην Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη τιμά ολόκληρη την οικογένεια των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO.  Η ακούραστη ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών και των ευπαθών ομάδων έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προάσπιση της ειρήνης, της εκπαίδευσης και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομίας.

Στην τοποθέτησή της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της οποίας της απονεμήθηκε το «Βραβείο Nelson Mandela 2020», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Nelson Mandela, η κυρία Βαρδινογιάννη είπε:  «Έμαθα πολλά από το παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα, το μαχητικό του πνεύμα, το πάθος του, την αποφασιστικότητά του, το θάρρος και τις ιδέες του. Στη ζωή μας χρειαζόμαστε έμπνευση και παραδείγματα για να αντλήσουμε εσωτερική δύναμη και να συνεχίσουμε. Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν η έμπνευσή μου και συγκινήθηκα βαθιά όταν έγινε Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO. Για μένα ήταν κάτι παραπάνω από ηγέτης και οραματιστής. Ήταν, και θα παραμείνει για πάντα, ένα παγκόσμιο σύμβολο του ανθρωπισμού».

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είναι Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO από το 1999, εκπληρώνοντας αυτό τον ρόλο μέσα από την πραγματοποίηση σημαντικού ανθρωπιστικού έργου.  Έχει συμβάλει σε πολλές δραστηριότητες και προγράμματα της UNESCO.  Το παράδειγμα του Nelson Mandela, ο οποίος ήταν επίσης Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO από το 2005 μέχρι τον θάνατό του το 2013, υπήρξε πηγή έμπνευσης σε όλη της την δράση.  Αυτό το βραβείο αποτελεί επομένως διπλή τιμή για την UNESCO.