Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Αρχηγοί κρατών, νομπελίστες, ακτιβιστές και κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες ένωσαν τις φωνές τους μιλώντας για το «Κοινό Μέλλον και την Κοινή Ευθύνη» για ένα καλύτερο αύριο, στο πλαίσιο του τριήμερου διαδικτυακού συνεδρίου που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» με τον Διεθνή Οργανισμό Nizami Ganjavi International Center (NGIC).

Το τριήμερο διαδικτυακό συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση του ΟΗΕ, ξεκίνησε την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 και θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020.

Με στόχο την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, όπως ορίζεται από την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Οργανισμού NGIC, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είχε, από κοινού με το  NGIC, την πρωτοβουλία διοργάνωσης του Συνεδρίου με συμμετέχοντες από ολόκληρο τον κόσμο οι οποίοι θέτουν τα κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για τη στήριξη και προβολή της εκστρατείας UN75 του ΟΗΕ, ενώ σημειώνεται ότι το Ίδρυμα έχει ειδικό συμβουλευτικό ρόλο στο ECOSOC του ΟΗΕ.

Για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, η οποία επιτάσσει τη διεθνή συνεργασία, συζήτησαν στο πλαίσιο της Τελετής Έναρξης σπουδαίες προσωπικότητες: ο πρίγκιπας Turki Bin Faisal Al Saud, ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κύριος Gordon Brown, η Πρέσβυς Καλής της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Kerry Kennedy, οι Co Chair του NGIC Δρ. Vaira Vike Freiberga και Δρ. Ismail Serageldin, o κορυφαίος οικονομολόγος κύριος Jeffrey Sachs, ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου Yves Letterme, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου κύριος Amre Moussa, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συνεργασία των Πολιτισμών Δρ. Miguel Moratines.

Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων αποτέλεσε το γεγονός πως μόνο μέσα από την αλληλεγγύη και τη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά παγκόσμιες κρίσεις όπως αυτή του COVID-19.

 Η Αντιπρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κυρία Mehriban Aliyeva συμμετείχε στο Συνέδριο με γραπτό της μήνυμα το οποίο ζήτησε να αναγνώσει εκ μέρους της η κυρία Βαρδινογιάννη, καθώς οι δυο κυρίες συνδέονται με δεσμούς φιλίας, ενώ έχουν συνεργαστεί και στο πλαίσιο της UNESCO, όπου και οι δυο είναι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως.  Στο μήνυμά της η κυρία Aliyeva τόνισε ότι:  «Πρέπει από κοινού να αναζητήσουμε λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι μόνο για την πανδημία, αλλά και για πολλές ακόμα σοβαρές προκλήσεις όπως οι πολεμικές συρράξεις, η κλιματική αλλαγή, οι ανισότητες, η διεθνής τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα κλπ.  Αντιμετωπίζοντας αυτές τις προκλήσεις πρέπει να συνεργαστούμε μέσα από τις διεθνείς πλατφόρμες.  Ο ΟΗΕ που είναι ο μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να επιτύχουμε αυτό τον στόχο».

Από την πλευρά της, η κυρία Βαρδινογιάννη μίλησε για τη σημασία του ρόλου του ΟΗΕ και την αξία της αλληλεγγύης σε καιρούς κρίσης, όπως η πρόσφατη πανδημία: 

«Η πανδημία ανέδειξε την εξέχουσα σημασία όλων των ζητημάτων για τα οποία ο ΟΗΕ μάχεται.  Είναι πια φανερό πως καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτά τα προβλήματα.  Για αυτό είναι απαραίτητη η διεθνής συνεργασία.  Η 75η Επέτειος από την ίδρυση του ΟΗΕ φέρνει στην επιφάνεια τις κοινές μας αξίες.  Τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πάνω στις οποίες δομήθηκε ο ΟΗΕ το 1945 και οποίες παραμένουν η μοναδική εγγύηση για την «επόμενη ημέρα»…….  Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε.  Αν θέλουμε να έχουμε ένα κοινό μέλλον, πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, να μοιραστούμε ιδέες, να μοιραστούμε προσπάθειες και να μοιραστούμε ευθύνες.  Και αν κάτι διδαχτήκαμε από αυτή την πανδημία είναι την μεγάλη αξία της αλληλεγγύης.  Αυτή είναι η παρακαταθήκη μας για το μέλλον.  Σε αυτή την προσπάθεια ανακαλώ τα διδάγματα της αρχαίας ιστορίας μας:  Οι αξίες υπερτερούν των αριθμών.  Η στρατηγική υπερτερεί της πολιτικής και  η δύναμη της θέλησης υπερτερεί όλων».

Ιδιαίτερη αναφορά όμως έκανε η κυρία Βαρδινογιάννη και στην ουσιώδη σημασία του ρόλου της παιδείας για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου:  «Όπως έχει πει ο Nelson Mandela, η παιδεία είναι το πιο ισχυρό όπλο για να αλλάξουμε τον κόσμο, καθώς μπορεί να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων και να τους δώσει προοπτική.  Η παιδεία μπορεί να διαμορφώσει χαρακτήρες και συνειδήσεις και αποτελεί το κλειδί απέναντι σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας: να μάθουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά».

Το συμπέρασμα της πρωτοφανούς κρίσης που δημιούργησε ο COVID-19 είναι πως «η μοίρα όλων μας είναι κοινή» είπε ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και Special Envoy του ΟΗΕ για θέματα Παιδείας κύριος Gordon Brown στην έναρξη της ομιλίας του, ενώ συνέχισε τονίζοντας πως ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι μέσα από την «υπεύθυνη συνεργασία».  «Αυτό δεν σημαίνει απώλεια εθνικής κυριαρχίας, αλλά τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν παγκόσμιες λύσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.  Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κύριος Gordon Brown ανέδειξε μια ακόμα σημαντική πτυχή της πανδημίας καθώς όπως είπε έχει δημιουργηθεί μια παγκόσμια κρίση στον χώρο της παιδείας με 1,8 δισεκατομμύρια παιδιά να έχουν μείνει εκτός σχολείου.  Μια κρίση η οποία, όπως είπε πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, με στόχο να καταφέρουμε να είμαστε η πρώτη γενιά που δεν θα υπάρχει κανένα παιδί εκτός σχολείου.

Η Πρώτη Κυρία της Κύπρου κυρία Άντρη Αναστασιάδη στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα της σημείωσε την ανάγκη για «αλληλεγγύη και επιμερισμό των βαρών» καθώς η μόνη απάντηση στα παγκόσμια προβλήματα είναι «η κοινή δράση, η διεθνής συνεργασία και οι ισχυρότερες συνεργασίες».

Η ακτιβίστρια Kerry Kennedy, Πρόεδρος του Robert F. Kennedy Human Rights, στην ομιλία της αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ με τη δολοφονία του George Floyd, τονίζοντας πως ο ΟΗΕ θα πρέπει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό άσκησης βίας από την αστυνομία και το στρατό στις ειρηνικές διαδηλώσεις.  Η κυρία Kennedy μίλησε μάλιστα και για τον αγώνα του πατέρα της Robert F. Kennedy για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συμβολή του στην προσπάθεια εξάλειψης του ρατσισμού.

Η  Co Chair του NGIC και πρώην Πρόεδρος της Λετονίας Δρ. Vaira Vike Freiberga τόνισε πως, παρά τις όποιες διαφορές μας, η πρόσφατη κρίση ανέδειξε πως είμαστε όλοι συνταξιδιώτες στον πλανήτη και πως «η έννοια της κοινής μας ευθύνης βασίζεται στο γεγονός πως είμαστε εξίσου ευάλωτοι απέναντι στις προκλήσεις αλλά και στο γεγονός πως οι δυνάμεις μας είναι κοινές».

Τον συντονισμό του Συνεδρίου έκανε ο Co Chair του NGIC, πρώην Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Δρ. Ismail Serageldin, ο οποίος παρουσίασε εκτενώς τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στη διαμόρφωση της παγκόσμιας κοινότητας, τονίζοντας όμως πως:  «Σήμερα και ενώ γιορτάζουμε τα 75 χρόνια του ΟΗΕ, πρέπει όλοι μας να αναγνωρίσουμε πως αυτό το παγκόσμιο οικοδόμημα των διεθνών συνεργασιών αντιμετωπίζει σημαντικές απειλές.  Η παγκοσμιοποίηση, η οποία ήταν κάποτε καλοδεχούμενη, βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή κριτική.  Διεθνείς εμπορικές συμφωνίες αντικαθίστανται από διμερείς συμφωνίες και η μετανάστευση αποτελεί ένα δύσκολο ζήτημα για σχεδόν όλα τα κράτη».

Σημαντικά συμπεράσματα εξήχθησαν και από το πρώτο πάνελ του Συνεδρίου το οποίο είχε ως θέμα την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στα πεδία της υγείας, της παιδείας, της ελευθερίας και της συμμετοχής.

Στο πάνελ, το οποίο συντόνισε η πρώην Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας κυρία Helen Clark, συμμετείχαν ο κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης καθηγητής Muhammad Yunus, η πρώην Πρόεδρος της Φινλανδίας κυρία Tarja Halonen, ο πρώην Πρωθυπουργός της Πολωνίας κύριος Marek Belka, η πρώην Πρέσβης της Λιβύης στην ΕΕ κυρία Farida Allaghi, η κυρία  Noeleen Heyzer η οποία εργάστηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ από το 2007 έως το 2015, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κυρία Tzipi Livni, ο Πρύτανης του Schwarzman College κύριος David Pan και ο συγγραφέας και Special Envoy της UNESCO για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο κύριος Metin Arditi.

Στην τοποθέτησή του ο νομπελίστας Muhammad Yunus είπε πως είναι η πρώτη φορά που ο εχθρός της ανθρωπότητας είναι κοινός για όλους και που όλα τα κράτη αντιμετωπίζουν την ίδια ακριβώς απειλή, αναφερόμενος στην πανδημία.  Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης όμως, τόνισε ο Muhammad Yunus, η κάθε χώρα αντέδρασε με τον δικό της τρόπο και αυτό είναι μια «ρωγμή» καθώς έπρεπε να υπάρχει παγκόσμια κοινή γραμμή, ακολουθούμενη από όλα τα κράτη, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί» κατέληξε ο Muhammad Yunus, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο έτσι ώστε όταν ανακαλυφθεί το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο δωρεάν για όλους και να μην υπάρξει εκμετάλλευση από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Στο θέμα του ρατσισμού αναφέρθηκε ο συγγραφέας και Special Envoy της UNESCO για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο κύριος Metin Arditi, ο οποίος τόνισε πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός είναι μέσα από την οικογένεια.  Δεσμεύτηκε μάλιστα να αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο τηςUNESCO,  από κοινού με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Audrey Azoulay και την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, με στόχο να ενημερωθούν οι οικογένειες και οι γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο για τη σημασία της συμβολής τους στην καταπολέμηση του ρατσισμού.

Το Συνέδριο θα συνεχιστεί με συζητήσεις σήμερα Τετάρτη 24 Ιουνίου και την Πέμπτη 25 Ιουνίου, ενώ την Πέμπτη 25 Ιουνίου θα λάβει χώρα η Τελετή Λήξης και η εξαγωγή συμπερασμάτων με τη συμμετοχή της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.

Το Συνέδριο μεταδίδεται ζωντανά μέσα από τη σελίδα του facebook του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»: https://www.facebook.com/mvvfoundation