Με το εθνικό θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα συντάχθηκε η Πρόεδρος του Ιδρύματος Robert F. Kennedy Human Rights και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρία Kerry Kennedy, στο πλαίσιο διάλεξης που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019.

«Ακόμα και ένα μικρό παιδί αν του πάρεις κάτι δικό του, θα σου πει: Δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι δίκαιο λοιπόν να μπαίνεις στο σπίτι κάποιου και να του αφαιρείς ό, τι πολυτιμότερο έχει.  Και είναι λάθος να γίνεται λόγος για Ελγίνεια.  Είναι τα ελληνικά γλυπτά.  Τα Γλυπτά του Παρθενώνα.  Ανήκουν εδώ, και εδώ πρέπει να επιστρέψουν.  Είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού» τόνισε στην Διάλεξή της με θέμα «Υπερασπίζοντας το Ανθρώπινο Δικαίωμά μας στην Ιστορία», η κυρία Kennedy.

Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε την κυρία Kennedy για την συμπαράστασή της αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι η επανένωση του μνημείου αποτελεί και για την ίδια στόχο ζωής:  «Απέναντι στους αυριανούς πολίτες έχουμε ένα χρέος.  Όχι μόνο να τους δώσουμε ρίζες και γνώση για τους αγώνες και τις κατακτήσεις του ανθρώπου μέσα στους αιώνες.  Έχουμε χρέος να τους παραδώσουμε την ιστορία άθικτη, ακριβώς όμως μας παραδόθηκε. Δυστυχώς εδώ και δεκαετίες ο ελληνικός λαός στερείται αυτό το δικαίωμα καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας αποκόπηκε βίαια, με αποτέλεσμα ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του οικουμενικού μας πολιτισμού να είναι σήμερα κατακερματισμένο.  Αναφέρομαι, όπως καταλαβαίνετε, στα γλυπτά του Παρθενώνα, σημαντικό τμήμα των οποίων ακόμα και σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.  Έχοντας αυτό στο μυαλό μου θεωρώ χρέος μου απέναντι στην χώρα μου να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να επιστρέψει η ιστορία μας εκεί ακριβώς όπου ανήκει.  Και αποτελεί για εμένα προσωπική δέσμευση να μην σταματήσω να αγωνίζομαι μέχρι τα γλυπτά αυτά να ενωθούν και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε την ιστορία άθικτη και να την παραδώσουμε, ακριβώς όπως οφείλουμε, δηλαδή ακέραια στις μελλοντικές γενιές».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση πραγματοποίησαν: η κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, σύζυγος της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία μίλησε για την υποχρέωση που έχουμε ως κοινωνία απέναντι στην Ιστορία προκειμένου να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, ο οποίος έκανε λόγο για το δικαίωμα των λαών στα μνημεία τους, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η συμπαράσταση της κυρίας Kennedy στον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα καθώς και ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος ο οποίος μίλησε αναλυτικά για το έργο της κυρίας Kennedy, αλλά και της κυρίας Βαρδινογιάννη.

Αμέσως μετά ακολούθησε ένας ενδιαφέρον διάλογος ανάμεσα στους ομιλητές και το κοινό, με επίκεντρο το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και γύρω από ευρύτερα ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στον σύγχρονο κόσμο.

Την διάλεξη συντόνισε ο δημοσιογράφος κύριος Παύλος Τσίμας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό κλείσιμο από τον συνθέτη κύριο Γιώργο Χατζηνάσιο, ο οποίος έπαιξε στο πιάνο ένα μικρό απόσπασμα από την όπερα «El Greco» ενθουσιάζοντας το κοινό.

Παρόντες στην εκδήλωση, στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, ήταν, ανάμεσα σε άλλους, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κύριος Ευάγγελος Αποστολάκης, με την σύζυγό του Δέσποινα, η βουλευτής της ΝΔ κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, ως εκπρόσωπος του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κύριος Μάριος Γεωργιάδης, εκπρόσωπος της «Ένωσης Κεντρώων», ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Αρχιμανδρίτης πατήρ Σιλουανός Ιωάννης,  ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο Πρίγκιπας Νικόλαος, ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος και η Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Kerry Kennedy, είναι κόρη του αείμνηστου Robert F. Kennedy και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights», και ξεκίνησε να εργάζεται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 1981.  Έκτοτε έχει αφιερώσει την ζωή της στην επιδίωξη της δικαιοσύνης , την προώθηση και την προστασία βασικών δικαιωμάτων και τη διατήρηση του κράτους δικαίου.

Το Ίδρυμα «Robert F. Kennedy Human Rights» και το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ».

Το Πρόγραμμα «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» για τα ανθρώπινα δικαιώματα που διδάσκεται σε εκατομμύρια μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο.