Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου (4 Φεβρουαρίου) πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018 στο Παρίσι, στα ανάκτορα των Βερσαλλιών, υπό την αιγίδα της UNESCO, ο εορτασμός της 18ης Επετείου της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου και η απονομή των Βραβείων της Χάρτας. Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε προσωπικότητες και οργανισμούς που με το έργο τους στηρίζουν την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου και ενισχύουν τις νοσηλευτικές και κοινωνικές υποδομές για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ασθενών.

Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ογκολογίας των Παρισίων (L’ Institut International de Cancerologie de Paris), Καθηγητής David Khayat, πρωτεργάτης της Χάρτας των Παρισίων καθώς και της παγκόσμιας εκστρατείας ενάντια στη νόσο. Ο Kαθηγητής Khayat και η σύζυγός του κυρία Jocelyne  Khayatυποδέχθηκαν τους καλεσμένους θερμά.

Η εκδήλωση είχε ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα καθώς κατά τη διάρκειά της τιμήθηκε η Ελληνίδα Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για τη μεγάλη της συνεισφορά στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο μέσα από τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ.  

Η βράβευση αυτή αποτέλεσε μια διεθνή καταξίωση και αναγνώριση για τη χώρα μας, στον τομέα της επιστήμης και της μάχη κατά του καρκίνου, της κοινωνικής προσφοράς και του ανθρωπισμού, η οποία έλαβε χώρα στην καρδιά της Ευρώπης,ενώπιον επιφανών προσωπικοτήτων, της επιστήμης και του πνεύματος, εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, πολιτικών, επιχειρηματιών και προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους απ’ όλο τον κόσμο που στηρίζουν τη μάχη κατά του καρκίνου.

Kατά την απονομή του βραβείου, η οποία έλαβε χώρα στο Chapelle  Royale του ανακτόρου των Βερσαλλιών, προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο στο μεγάλο έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη και στην 28ετή δράση του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ, ενώ στη συνέχεια ο Καθηγητής Khayat είπε χαρακτηριστικά:  «Θα ήθελα να σας παρουσιάσω μια εξαιρετική γυναίκα, μια γυναίκα που αγαπώ πολύ που χάρη στις δεσμεύσεις της, οικονομικές και προσωπικές, άλλαξε την τύχη πάρα πολλών παιδιών με λευχαιμία, την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη… Επισκέφθηκα το Νοσοκομείο το οποίο έχτισε με δικά της μέσα και είναι το μοναδικό κέντρο μεταμόσχευσης μυελού των οστών για παιδιά στην Ελλάδα και η μοναδική τύχη για τα ελληνόπουλα που έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση…Την ευχαριστούμε θερμά!»  

 Ο Kαθητηγής Khayat απένειμε το Βραβείο στην κυρία Βαρδινογιάννη και μαζί πρόσφερε επιταγή ύψους 50.000 Ε που αποτελεί δωρεά του «Διεθνούς Ινστιτούτου Ογκολογίας των Παρισίων» για την στήριξη του έργου του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ.  

Η κυρία Βαρδινογιάννη, η οποία ήταν και αποδέκτης του Βραβείου της Μεγάλης Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου στην ίδια ετήσια εκδήλωση το 2014, συγκινημένη τον ευχαρίστησε, του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την πολύτιμη στήριξή του και του επεσήμανε πόσο ανεκτίμητη είναι η συμπαράσταση που προέρχεται από την Γαλλία για τον αγώνα των παιδιών της ΕΛΠΙΔΑΣ για τη ζωή.  

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν επίσης:

  • Το Tμήμα Ανασολογίας του Νοσοκομείου Pitié Salpêtrière το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον Καθηγητή Patrice Debré.
  • Ο Σύλλογος Φροντίδας καλλωπισμού σε ασθενείς CEW(Cosmetic Executive Women) που εκπροσωπήθηκε από την κυρία Françoise Montenay.
  • Ο Σύλλογος Everest που εκπροσωπήθηκε από την κυρία Christine Janin  και την κυρία Anna-Véronique El  Baze, το έργο του οποίου αφορά τη βοήθεια σε παιδιά που πάσχουν από καρκίνο ή λευχαιμία και σε γυναίκες με καρκίνο στο στήθος που η ασθένεια βρίσκεται σε ύφεση να θεραπευτούν όσο γίνεται καλύτερα.
  • Ο Σύλλογος HORG για την εκπαίδευση και την έρευνα σε Ογκολογία- Ακτινοθεραπεία την βελτίωση της επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ ιατρικού σώματος και ασθενών, που εκπροσωπήθηκε από την Δρ Hanah Lamallem.
  • Το Ινστιτούτο UDRI για την ακτινοθεραπείαπου εκπροσωπήθηκε από τον Δρ. Didier Bonnel.
  • Το Institut Rafaël που βοηθά τους ασθενείς να προετοιμαστούν ώστε να επιστρέψουν στην ζωή και στην κανονικότητα, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον Δρ. Alain Toledano.

Η βραδιά αυτή είχε συμβολική σημασία και για τους ίδιους τους διοργανωτές, γιατί σήμανε την αρχή μιας νέας σελίδας στη δράση του Καθηγητή David Khayat ο οποίος ανακοίνωσε τη λήξη των εργασιών του Ιδρύματος AVECτο οποίο ίδρυσε πριν περίπου 22 χρόνια για την στήριξη των καρκινοπαθών ασθενών και την έρευνα κατά του καρκίνου.Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την ίδρυση του «Διεθνούς Ινστιτούτου Ογκολογίας των Παρισίων» για να συνεχίσει με τον ίδιο ανθρωπισμό τον αγώνα του κατά του καρκίνου και με τις ίδιες αξίες που καθορίζονται από την Χάρτα των Παρισίων κατά του Καρκίνου. Τα κεφάλαια του Ιδρύματος AVECπροσφέρθηκαν σε φορείς που έχουν σημαντικό έργο στην έρευνα και την καταπολέμηση του καρκίνου, καθώς και στη συμπαράσταση προς τους καρκινοπαθείς.

Στη συγκινητική του ομιλία (*), ο Καθηγητής Κhayatέκανε μια αναδρομή στην πορεία του και στα νέα σχέδιά του, ενώ έδωσε στοιχεία για τις απειλητικές διαστάσεις του καρκίνου αλλά και νέες ελπίδες. Όπως είπε ο καρκίνος είναι η βασική αιτία θνησιμότητας στον κόσμο.

Ο καρκίνος σκοτώνει περισσότερο από το AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία μαζί. Χτυπά 1 στους 2 άνδρες στη Γαλλία και 1 στις 3 γυναίκες. Περισσότερες από 400.000 νέες περιπτώσεις καταγράφονται κάθε χρόνο στη Γαλλία και 150.000 θάνατοι. «Οι προκλήσεις είναι τεράστιες, είπε ο Καθηγητής Khayat, αλλά την ίδια ώρα η ελπίδα ποτέ δεν ήταν τόσο δυνατή, γιατί τα 2-3 τελευταία χρόνια ανακαλύψαμε νέες στρατηγικές θεραπείας που δίνουν ελπίδα κυρίως στην ανοσοθεραπεία».

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμακαι δείπνο στην φημισμένη αίθουσα GaleriedeBatailles του ανακτόρου των Βερσαλλιών.

Ανάμεσα στους παρευρισκομένους, την βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους: η Πριγκίπισσα Lea του Βελγίου, o  Πρίγκιπας και η Πριγκίπισσα Constantin  Mourousy, ο πρώην Υπουργός Παιδείας της Γαλλίας κ. Luc  Chatel και η σύζυγός του κυρία Μahnaz Hatami, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας κ. Jacques  Toubon και η σύζυγός του κ. Lise Toubon, η Πρόεδρος των Βερσαλλιών κ. Catherine Pégard,η μεγάλη φιλάνθρωπος κ. Maryvonne Pinault, η Πρόεδρος του Ιδρύματος “Regine  Sixt Children Aid  Foundation– Drying  Little  Tears” κυρία Regine  Sixto Λόρδος Michel  Anders Cavendish, ο Βέλγος πολιτικός κ. Alain Zenner, o  Πρέσβης της Ιταλίας στην Γαλλία κύριος Giandomenico  Magliano, η Πρέσβης της Χιλής στη Γαλλία και στο Μονακό κυρία Marcia Covarrubias, η συγγραφέας και πιανίστρια Chow  Ching  Lie, το ζεύγος Μichel  και Veronique  BossDrouhin, και πολλοί άλλοι.

ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο καθηγητής David Khayat, η σύζυγός του, κυρία Jocelyne Khayat, ο Πρώην Υπουργός Παιδείας της Γαλλίας κ. Luc Chatel, o Πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας κύριος Jacques Toubon και η σύζυγός τους κυρία Lise Toubon, η κυρία Catherine Pegard – Πρόεδρος των Βερσαλλιών.