«Βάλτε τέλος στην εμπορία των ανθρώπων, ένα έγκλημα που μας ντροπιάζει όλους, μας αφορά όλους και όλοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για να το εξαλείψουμε».
Αυτή ήταν η έκκληση-πρόσκληση που έστειλαν από τη Βιέννη σε κάθε γωνιά της γης οι συμμετέχοντες στο τριήμερο διεθνές «Φόρουμ της Βιέννης ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων», που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 στη Βιέννη.
Πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίως φόρουμ που πραγματοποιείται ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων και η απήχηση του στο πλατύ κοινό ήταν τεράστια από την πρώτη κιόλας μέρα. Όπως δήλωσε κατά την έναρξη του Φόρουμ ο κύριος Antonio Maria Costa, o εκτελεστικός διευθυντής του «Γραφείου του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα» : «Σήμερα πολλά άλλα εκατομμύρια ανθρώπων βιώνουν τη φρίκη του trafficking, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κάθε άλλου είδους κακοποίηση. Ευτυχώς ήδη 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν δηλώσει εγγράφως την απόφαση τους να πολεμήσουν για την εξάλειψη του φρικαλέου αυτού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας».
Το Φόρουμ της Βιέννης διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του U.N. Global Ιnitiative to Fight Human Trafficking,( UN.GIFT)*, τη Παγκόσμια Οργάνωση του ΟΗΕ ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
Στην τελετή έναρξης του Φόρουμ μίλησαν επίσης η Πρώτη Κυρία της Αιγύπτου, κυρία Suzanne Mubarak, η Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας κυρία Ursula Plassnik, ο καλλιτέχνης Ricky Martin –Πρόεδρος του Ricky Martin Foundation, η ηθοποιός Emma Thomson, και ακολούθησαν οι ομιλίες της Πρώτης κυρίας της Δομινικανής Δημοκρατίας κυρίας Margarita Cedeno de Fernandez και πολλών αντιπροσώπων διαφόρων χωρών.
Ανάμεσα στους επίσημους καλεσμένους του Φόρουμ ήταν η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία είχε την πρωτοβουλία να διοργανώσει το Στρογγυλό Τραπέζι κατά της Εμπορίας των Ανθρώπων στην Αθήνα το 2006, από όπου και ξεκίνησε η παγκόσμια εκστρατεία «End Human Trafficking Now».
Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, η κυρία Βαρδινογιάννη, είχε ιδιαίτερη συνομιλία με την κυρία Suzanne Mubarak, καθώς και με τους καλλιτέχνες Emma Thomson, Julia Ormond και Ricky Martin , με τους οποίους είχε και κατά το παρελθόν συνεργασία, και συμφώνησαν να διοργανώσουν προσεχώς στην Αθήνα εκδήλωση για την ενίσχυση της εκστρατείας «Εnd Human Trafficking Now».
Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ, προσωπικότητες κύρους απ’ όλο τον κόσμο, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανισμών, κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, της επιχειρηματικής κοινότητας, νομικοί και εμπειρογνώμονες κάθε είδους, ανέλυσαν διεξοδικά το φαινόμενο trafficking, εστιάζοντας στους τρεις κύριους παράγοντες που το συνθέτουν:
•Τα αίτια που το προκαλούν.
•Τον αντίκτυπο που έχει στον παγκόσμιο κοινωνικό ιστό η ύπαρξή του.
•Τη δράση που απαιτείται για να καταπολεμηθεί και να εξαλειφθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο Φόρουμ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο οι άνθρωποι που πέφτουν θύματα εμπορίας είναι 2 έως 4 εκατομμύρια, ενώ τα κέρδη αυτού του απάνθρωπου εμπορίου ανέρχονται σε πολλά δις δολάρια.
Τα θύματα του trafficking, κυρίως γυναίκες και παιδιά, στερούμενα παντελώς της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας τους, υφίστανται κάθε είδους εκμετάλλευση και κακοποίηση: εργάτες-σκλάβοι, σεξουαλικά αντικείμενα, δότες οργάνων, κ.α.
Και δεδομένου ότι το trafficking αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, η καταστολή του απαιτεί παγκόσμια κινητοποίηση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.
Οι σύνεδροι αναλύοντας τις στρατηγικές και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την εξάλειψη του trafficking μεταξύ άλλων επεσήμαναν τον κυρίαρχο ρόλο των γυναικών και κυρίως των γυναικών που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά και διαθέτουν γνώση, εμπειρία, εξουσία και δύναμη.
Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ ανακοινώθηκε η ίδρυση του Women’s Leadership Council (Συμβούλιο των Γυναικών-Ηγετών), μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που αποτελείται από γυναίκες-ηγέτες στον τομέα τους , με σκοπό την ενίσχυση της δράσης του GIFT, παρέχοντας υψηλού επιπέδου γνώση και εμπειρία στα γυναικεία ζητήματα και στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Oι βασικοί στόχοι του Συμβουλίου των Γυναικών –Ηγετών είναι οι εξής:
1.Η ανάδειξη της σημασίας του ρόλου των γυναικών στην καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων, και κυρίως στη καταστολή κάθε είδους κακοποίησης και εκμετάλλευσης των γυναικών και των παιδιών.
2.Η δημιουργία δικτύου για τη κινητοποίηση και τον συντονισμό φορέων που διαθέτουν τη γνώση, την εμπειρία και τα μέσα για τη καταστολή του Trafficking .
3.Η ενίσχυση -υλική και σε ανθρώπινο δυναμικό- των φορέων που εμποδίζουν, εντοπίζουν και τιμωρούν τους εμπόρους που διακινούν και εκμεταλλεύονται γυναίκες και παιδιά.
Τα μέλη του «Συμβουλίου των Γυναικών-Ηγετών» είναι γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο, εκπρόσωποι κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, κοινωνικών φορέων, μέσων ενημέρωσης, επικεφαλής μη κυβερνητικών οργανώσεων, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, ακτιβίστριες και γενικότερα γυναίκες που έχουν να επιδείξουν δράση στον ανθρωπιστικό τομέα και ειδικότερα στην εκστρατεία για την εξάλειψη του Trafficking, καθώς και γυναίκες που, από τη θέση, τις γνώσεις και την εμπειρία τους, έχουν τη δύναμη και τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην εκστρατεία ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
Μεταξύ άλλων τα ιδρυτικά μέλη του «Συμβουλίου Γυναικών-Ηγετών» είναι:
Η κα Suzanne Mubarak, Πρώτη κυρία της Αιγύπτου και Πρόεδρος της «Διεθνούς Κίνησης, Γυναικών για την Ειρήνη», η Dr Margarita Cedeno de Fernandez, Πρώτη κυρία της Δομηνικανής Δημοκρατίας, η κα. Maria Palacio, πρώην Πρώτη κυρία του Εκουαντόρ, η κα Renuka Chowdhury, Yπουργός για την ανάπτυξη των γυναικών και των παιδιών στην Ινδία, η Πρέσβυς Margarita Escobar, Υφυπουργός Eξωτερικών του Ελ Σαλβαντόρ, η κα Maud de Boer Buquicchio, Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, η βαρώνη Mary Teresa Goudie, μέλος της Βουλής των Λόρδων της Μεγάλης Βρετανίας, η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και μέλος του Δ.Σ. της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη», η κα Melanne Verveer, ιδρύτρια και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Vital Voices Global Partnership, η κα Eva Biaudet, εκπρόσωπος και συντονίστρια του OSCE Combating Trafficking in Human Beings, η Dr Aleya Hammad, μέλος του Δ.Σ. της «Διεθνούς Κίνησης, Γυναικών για την Ειρήνη», η κα Margaret Alva, Γενική Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου της Ινδίας, η Dr Helen Bamber OBE, ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας και του Helen Bamber Foundation, η κα Katie Ford, Board of Directors and Former CEO of Ford Models, η κα Louise Therese Blouin MacBain, CEO, Πρόεδρος του LTB Group, ιδρύτρια και Πρόεδρος του Louise T. Blouin Foundation, η Emma Thompson, ηθοποιός βραβευμένη με Όσκαρ και Πρόεδρος του Helen Bamber Foundation, η Julia Ormond, ηθοποιός και Πρέσβυς Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ, η Ruslana Lyzhychko, πρώην βουλευτής της Ουκρανίας και νικήτρια στο διαγωνισμό της Eurovision, η κα Sabrine El Hossamy, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας της Orascom Telecom, κ.α.
* Σκοπός του UN.GIFT είναι η κινητοποίηση κυβερνητικών και μη κυβερνητικών παραγόντων ώστε να αναλάβουν δράση για την εξάλειψη της εμπορίας των ανθρώπων, καθώς και ο συντονισμός ενεργειών με στόχο την ενίσχυση και προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων- τα θύματα του Trafficking-, αλλά και την καταπολέμηση των αιτίων που προκαλούν τη ζήτηση ανθρώπων-θυμάτων εμπορευματοποίησης.