Έκκληση για την πάταξη της εμπορίας των ανθρώπων (human trafficking) απηύθυνε τον Ιανουάριο του 2013, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης «End Human Trafficking Now», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, προς τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα και τους πολιτικούς ηγέτες, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Η εμπορία των ανθρώπων, η σύγχρονη μορφή δουλείας με εκατομμύρια θύματα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, αποτελεί σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη πηγή παράνομου πλουτισμού στον κόσμο μετά τη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών. Για την πάταξή της, τον Ιανουάριο του 2006, ξεκίνησε από την Αθήνα η εκστρατεία «End Human Trafficking Now» (EHTN), με τη διοργάνωση του «Στρογγυλού Τραπεζιού της Επιχειρηματικής Κοινότητας ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων», που είχε διοργανώσει η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στο Ζάππειο Μέγαρο. Συμμετείχαν προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο, όπως η Βασίλισσα Σύλβια της Σουηδίας, η Βασίλισσα Σαμπίκα του Μπαχρέϊν, ο Γενικός Διευθυντής της INTERPOL, Ronald Noble, κορυφαίοι επιχειρηματίες, Έλληνες και ξένοι, οι οποίοι συνέταξαν και υπέγραψαν τον Ηθικό Κώδικα Δεοντολογίας των Αθηνών, ένα σύστημα αρχών και δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση της εμπορίας των ανθρώπων.

Από την Αθήνα ως σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Πολλές κυβερνήσεις έχουν θεσπίσει ειδικές νομοθεσίες κατά του trafficking, έχουν δημιουργηθεί γραμμές τηλεφωνικής βοήθειας (helplines) για τα θύματά του και έχουν ιδρυθεί κέντρα υποδοχής των θυμάτων σε διάφορες χώρες.

Στο Νταβός, η κυρία Βαρδινογιάννη ήταν η κεντρική ομιλήτρια της τελετής απονομής του Επιχειρηματικού Βραβείου για την καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων και αναφέρθηκε σε αυτή τη διαδρομή καθώς και στις προοπτικές που ανοίγονται. Στην ομιλία της μεταξύ άλλων επεσήμανε : «…Σήμερα, η επιχειρηματική κοινότητα έχει κάνει μια τεράστια διαφορά αναλαμβάνοντας ένα ηγετικό ρόλο στην υποστήριξη της καινοτομίας στο πλαίσιο των πολιτικών της εργασίας, της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας και των πρωτοβουλιών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Με το να επωμιστεί το μερίδιο της ευθύνης, μετατρέποντας τη δυναμική του επαγγέλματος, υιοθετώντας μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής στην εμπορία των ανθρώπων μέσα στις πολιτικές των επιχειρήσεών της, η επιχειρηματική κοινότητα έχει δείξει ότι μπορεί να διακόψει την αλυσίδα ζήτησης και εφοδιασμού αυτής της εκτεταμένης εγκληματικής πρακτικής και να ανακτήσει την τόσο αναγκαία αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης… Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στον αγώνα μας να σταματήσουμε την εμπορία των ανθρώπων. Η εμπορία των ανθρώπων συνεχίζει να αυξάνεται σε μέγεθος και σοβαρότητα θρυμματίζοντας το πνεύμα και καταστρέφοντας τις ζωές όλων εκείνων που αγγίζει. Με νέες πραγματικότητες να αναδύονται, καθώς η ίδια η φύση της εμπορίας των ανθρώπων συνεχίζει να εξελίσσεται, όπως και οι δράστες αυτού του εγκλήματος γίνονται πονηρότεροι, το πρόβλημα δείχνει να γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο και ακόμα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Σας χρειαζόμαστε όλους εσάς να έρθετε μαζί μας! Καθώς μαθαίνουμε όλο και περισσότερα ο ένας από τον άλλο θα κάνουμε την διάφορα. Και με τον ηγετικό σας ρόλο, την δέσμευση και την υποστήριξή σας θα μπορέσουμε να αντιστρέψουμε την παλίρροια…».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Καθηγητής Klaus Schwab – Ιδρυτής και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, o κύριος David Arkless -Πρόεδρος της Manpower και Πρόεδρος του Δ.Σ. του EHTN, ο κύριος Yuri Fedotov-Εκτελεστικός Διευθυντής του Γραφείου για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα των Ηνωμένων Εθνών και η Δρ. Jean Baderschneider- Αντιπρόεδρος της ExxonMobil και μέλος ΔΣ του EHTN. Παρόντα ήταν πολλά μέλη της οργάνωσης «Εnd Human Trafficking Now», αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και επιχειρηματίες, όπως η Δρ Aleya Hammad, ο Δρ Hamza Al Kholi, o κ. Safik Gabr, ο κ. Τaher Helmi, o κ. Walid Shash, o Bjorn Kj. Haugland, η κ. Νdieme Ndiyae, o κ. Georg Kell -Εκτελεστικός Διευθυντής του Γραφείου Global Compact των Ηνωμένων Εθνών, η κ. Αnne-Marie Lizin –πρώην πρόεδρος της Γερουσίας του Βελγίου, και άλλοι.

Το βραβείο “Business Leader ” αθλοθετείται από το UN.GIFT( Global Initiative to fight human trafficking), το «End Human Trafficking Now» και το «United Nations Global Compact», και απονέμεται κάθε δυο χρόνια σε έναν επιχειρηματία ο οποίος έχει συνεισφέρει ουσιαστικά στον αγώνα ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων. Φέτος το βραβείο απονεμήθηκε στον επιχειρηματία Tristan Forster, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της FSI Worldwide. To τρόπαιο, το οποίο σχεδίασε και δημιούργησε η Chopard, παρέδωσε στον νικητή η Πρόεδρος της Chopard, κυρία Caroline Scheufele.

Παρών ήταν και ο νικητής του πρώτου βραβείου του 2010, κ. Robert Rigby-Hall – Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της NXP Semiconductors.

Σκοπός του Βραβείου δεν είναι μόνο η αναγνώριση των επιχειρηματιών που συμβάλλουν στην καταστολή αυτού του εγκλήματος, αλλά και η ενθάρρυνση όσο το δυνατόν περισσότερων μελών της επιχειρηματικής κοινότητας να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να πάρουν μέτρα που αποτρέπουν τη διακίνηση και εκμετάλλευση ανθρώπων, και ενισχύουν τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια πολύ σημαντική ανακοίνωση, τη συγχώνευση της οργάνωσης “End Human Trafficking Now” με την “Παγκόσμια Επιχειρηματική Συμμαχία κατά της εμπορίας των ανθρώπων” (Global Business Coalition against Human Trafficking), στην οποία συμμετέχουν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, μεταξύ αυτών και η Microsoft. Το γεγονός αυτό δίνει μια νέα διάσταση στην προσπάθεια που ξεκίνησε από την Αθήνα και στον αγώνα για την εξάλειψη της εμπορίας των ανθρώπων και της καταναγκαστικής εργασίας. Τη σημασία της κινητοποίησης των επιχειρηματιών κατά της εμπορίας των ανθρώπων είχε χαιρετίσει λίγους μήνες πριν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, κατά την ομιλία του στο «Clinton Global Initiative Annual Meeting», λέγοντας: «Θέλω να χαιρετίσω τις νέες δεσμεύσεις που γίνονται από επιχειρηματίες, και συμπεριλαμβάνουν την νέα «Παγκόσμια Επιχειρηματική Συμμαχία εναντίον της εμπορίας των ανθρώπων», εταιρείες που στέλνουν το μήνυμα ότι η εμπορία ανθρώπων δεν είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο, αλλά είναι ένα έγκλημα, κι εμείς θα το σταματήσουμε. Είμαστε υπερήφανοι για αυτές τις εταιρείες».