Η ύψιστη διεθνής τιμητική διάκριση για τη μάχη ενάντια στον καρκίνο απονεμήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 στην Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Πρόκειται για το «Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου» (Grand Prix de la Charte de Paris contre le cancer 2014), το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε μία προσωπικότητα που με τη συνεχή της δράση και το κοινωνικό της έργο έχει συμβάλλει σημαντικά στη μάχη ενάντια στον καρκίνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που απονέμεται σε μια Ελληνίδα.

Η απονομή του βραβείου έγινε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα ανάκτορα των Βερσαλλιών με την ευκαιρία της 14ης επετείου από την υπογραφή της «Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου» και της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου (4 Φεβρουαρίου).

Ο καθηγητής ογκολογίας, κύριος David Khayat, πρωτεργάτης της Χάρτας των Παρισίων καθώς και της παγκόσμιας μάχης ενάντια στην επάρατη νόσο, ιδρυτής και πρόεδρος του Α.V.E.C., απομένοντας το «Grand Prix de la Charte de Paris contre le cancer 2014» στην κυρία Βαρδινογιάννη, επεσήμανε:

«Τα βραβεία της Χάρτας των Παρισίων απονέμονται με την ευκαιρία του εορτασμού της υπογραφής της, που έγινε στις 4 Φεβρουαρίου 2000, στο Ελιζέ, από τον πρόεδρο Ζάκ Σιράκ. Ήταν ο εμπνευστής του πρώτου σχεδίου για τον καρκίνο, ενός πρωτοπόρου έργου για την εποχή, τολμηρού και ιδιαίτερα γενναιόδωρου για τους συμπολίτες μας. Είναι εδώ για να ανταμείψουν όλους τους φορείς που πολεμούν ενάντια στον καρκίνο, όλοι διαφορετικοί αλλά με την ίδια συμμετοχή και την απαραίτητη κινητοποίηση… Το μεγάλο βραβείο της Χάρτας των Παρισίων απόψε απονέμεται στην κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Στην 14η επέτειο της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου τιμάμε την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μια ξεχωριστή γυναίκα της οποίας χαιρετίζουμε την αφοσίωση, την επιμονή και την αμέριστη γενναιοδωρία.

»Το 1990 ίδρυσε την ΕΛΠΙΔΑ, τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο με στόχο τη φροντίδα των παιδιών με καρκίνο και τη στήριξη τους, καθώς και των οικογενειών τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη εργάζεται για παραπάνω από 20 χρόνια για να επιτύχει αυτό το φιλόδοξο σχέδιο στη χώρα της.

»Το 1992 δημιουργεί την πρώτη μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών για παιδιά με λευχαιμία στην Ελλάδα. Έκτοτε πάνω από 660 παιδιά έχουν επωφεληθεί από μόσχευμα μυελού των οστών .

»Το 1999 εγκαινιάζει στέγη υποδοχής που επέτρεψε σε πάνω από 1000 παιδιά και τις οικογένειες τους να στεγαστούν κοντά στο κέντρο θεραπείας.

»Το 2010 εγκαινιάζει το πρώτο νοσοκομείο για παιδιά με καρκίνο στην Ελλάδα την << Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ >>. Μεταξύ 2010 και 2012 το νοσοκομείο θα δεχθεί πάνω από 7000 ασθενείς .

»Εξετάζοντας την πορεία της, έχουμε συνειδητοποιήσει σε ποιο βαθμό ο αγώνας της κυρίας Βαρδινογιάννη εναντίον του καρκίνου απηχεί τις σημαντικές αξίες της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου . Για αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφασίσαμε να την τιμήσουμε φέτος με το μεγάλο Βραβείο. Η δουλειά της κυρίας Βαρδινογιάννη τα τελευταία 24 χρόνια είναι, και το πιστεύουμε ειλικρινά, πραγματικά αξιοθαύμαστη! Φυσικά, ο αγώνας εναντίον του καρκίνου που διεξάγουμε συνεχώς και που μας φέρνει όλους εδώ σήμερα το βράδυ σε αυτόν τον επιβλητικό χώρο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και κάθε στιγμή είναι μια μάχη. Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη έδωσε στην ΕΛΛΑΔΑ μια αξιοθαύμαστη ώθηση που μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως πρότυπο πέρα από τα σύνορα, γιατί η δράση της κυρίας Βαρδινογιάννη κατόρθωσε να δώσει στα άρρωστα παιδιά την αξιοπρέπεια τους αλλάζοντας τον τρόπο που η κοινωνία τα έβλεπε μέχρι τότε .

»Η επιτροπή της Χάρτας των Παρισίων εναντίον του καρκίνου υπογραμμίζει επίσης την εξαιρετική ευφυΐα με την οποία η οργάνωση ΕΛΠΙΔΑ διεξήγαγε τις δράσεις της . Γνωρίζοντας ότι ενότητα σημαίνει δύναμη, κατάφερε να δημιουργήσει στην ΕΛΛΑΔΑ << αυτή την ανίκητη συμμαχία >>, αυτή την οποία η Χάρτα επικαλείται στο άρθρο 9, μεταξύ των διαφορετικών φορέων σε μια κοινωνία, για να δώσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος σε αυτή τη δέσμευση .

»Αυτό που δεν ήταν στην έναρξη του παρά μια ιδιωτική πρωτοβουλία, έγινε πολύ γρήγορα ένα συλλογικό σχέδιο που συνέδεσε την ομάδα της ΕΛΠΙΔΑΣ με ένα δίκτυο επιστημόνων και με την Ελληνική κυβέρνηση που έκτοτε εργάζονται συλλογικά, χέρι με χέρι, για να βοηθήσουν τα παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία. Επιπλέον η κυρία Βαρδινογιάννη κατάφερε, όχι μόνο να χαρίσει το χαμόγελο στα άρρωστα ελληνόπουλα αλλά και στα άρρωστα παιδιά των γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, κ.ά. που δεν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή για την περίθαλψή τους. Ακόμα και το όνομα του Συλλόγου που ίδρυσε η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η «ΕΛΠΙΔΑ», αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στη μάχη ενάντια στον καρκίνο, και δεν είναι καθόλου τυχαίο που κι εγώ, έδωσα το ίδιο όνομα στο ίδρυμα που προεδρεύω, το AVEC που είναι τα αρχικά του «Association pour la Vie-Espoir contre le Cancer». Γιατί η μάχη κατά του καρκίνου χρειάζεται την ΕΛΠΙΔΑ. ΕΛΠΙΔΑ για τα άρρωστα παιδιά, ΕΛΠΙΔΑ για τις οικογένειες τους, ΕΛΠΙΔΑ για την πατρίδα τους, ΕΛΠΙΔΑ για την ανθρωπότητα. Το μεγάλο βραβείο της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου απονέμεται στην κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της στα άρρωστα παιδιά για να τους δώσει την ΕΛΠΙΔΑ που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο…»

Η κυρία Βαρδινογιάννη, βαθιά συγκινημένη, παραλαμβάνοντας το βραβείο, είπε:

«Αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή για μένα να δεχτώ αυτή την υψηλή διάκριση, το Grand Prix de la Charte de Paris contre le cancer. Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίες και τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στον Πρόεδρο του Ιδρύματος AVEC, Καθηγητή David Khayat, στα μέλη της Χάρτας καθώς και σε όλους που με τιμάτε απόψε. Αυτό το βραβείο μου δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσω να δίνω τη μάχη στο πλευρό των παιδιών που πάσχουν. Σας ευχαριστώ πολύ!».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επίσης ο καθηγητής David Khayat δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δραματικές διαστάσεις που έχει πάρει η εξάπλωση του καρκίνου σε όλο τον κόσμο: «Με 8,5 εκατομμύρια θανάτους στον κόσμο το 2012, με έναν στους δύο άνδρες να έχει πληγεί από αυτή την τρομερή αρρώστια, ή με μια στις τρείς γυναίκες, ο καρκίνος είναι μια παγκόσμια μάστιγα, μια μάστιγα που δεν γνωρίζει σύνορα και που από την αρχή της ιατρικής προκαλεί την ανθρώπινη νοημοσύνη, θρέφεται με τον πόνο των ασθενών και την αγωνία των οικογενειών χωρίς διάκριση φυλής, χώρας, πλούτου ή ηλικίας. Θριαμβεύει σε κάθε νέα αποτυχία που σημειώνεται στον επίπονο αγώνα εναντίον του, καταστρέφει κάθε φορά τις αφελείς μας ελπίδες. Σκοτώνει τα παιδιά μας και τις μητέρες μας, τις γυναίκες και τους φίλους μας. Τα ποσοστά του αυξάνονται κάθε 20 χρόνια στον κόσμο και μην απατάσθε ότι είναι αποκλειστικότητα μόνο των πλούσιων χωρών. Κάθε άλλο . Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα 10 εκατομμύρια των θανάτων που θα καταγραφούν στον κόσμο το 2020, δηλαδή μέσα σε μόλις 6 χρόνια, 7,5 εκατομμύρια θα συμβούν στις χώρες οι οποίες σήμερα δεν αντιπροσωπεύουν πάνω από το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αντιλαμβάνεσθε επομένως γιατί πρέπει να παραμείνουμε κινητοποιημένοι σε διεθνές επίπεδο και αυτή είναι η αποστολή μας όταν παρουσιάζουμε την Χάρτα των Παρισίων κατά του καρκίνου, κατά την διάρκεια διεθνών συνεδρίων όπως το φόρουμ της Νέας Υόρκης για την Αφρική με τον κύριο και την κυρία Ατίας ή όταν συναντάμε τους πρέσβεις που ενδιαφέρονται να θέσουν ενώπιον των κυβερνήσεων τους, αυτή την κήρυξη της μάχης άνευ όρων εναντίον του καρκίνου. Επομένως, απαιτείται η κινητοποίηση όλων, οι διάφορες πρωτοβουλίες πρέπει να στηριχθούν, να ενθαρρυνθούν, να γίνουν γνωστές : αυτός είναι ο ρόλος του βραβείου της Χάρτας!».

Στην εκδήλωση, που όπως κάθε χρόνο, διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Α.V.E.C. (Association pour la Vie-Espoir contre le Cancer), έδωσαν το «παρών» διάσημοι επιστήμονες κι ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών υποστήριξης και προστασίας καρκινοπαθών, πολιτικοί, διπλωμάτες, επιχειρηματίες και προσωπικότητες διεθνούς κύρους που στηρίζουν τη μάχη κατά του καρκίνου.

Μεταξύ άλλων ήταν και η πρώην Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, κυρία Bernadette Chirac, η οποία υπήρξε και πρωτεργάτρια της υπογραφής της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου καθώς και πολλές διεθνείς προσωπικότητες.