Με την ελπιδοφόρα ανακοίνωση ότι η διεθνής πρωτοβουλία «Educate A Child» (EAC) βοήθησε την UNICEF να κρατήσει στα σχολεία 250.000 παιδιά από τη Συρία, θύματα των τοπικών πολεμικών συγκρούσεων και ότι σχεδιάζει να εφαρμόσει εκπαιδευτικά προγράμματα και σε άλλες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, ξεκίνησε η Διεθνής Συνάντηση Κορυφής για τη χάραξη Στρατηγικής για την Εκπαίδευση, στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, στις 29 Απριλίου 2013.

Η Συνάντηση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Sheikha Moza bint Nasser, συζύγου του Εμίρη του Κατάρ και Ειδικής Απεσταλμένης της UNESCO για την Εκπαίδευση, στις 28, 29 και 30 Απριλίου 2013. Σκοπός της Συνάντησης ήταν η διερεύνηση πολιτικών και μεθόδων που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες για την προσέγγιση παιδιών που δεν πηγαίνουν σχολείο, ώστε να ενταχθούν και αυτά στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ένας από τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ για την Χιλιετία που πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2015 είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά του κόσμου να έχουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμια εκπαίδευση. H Skeikha Moza ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Επίσημος προσκεκλημένος στη Συνάντηση ήταν ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση και πρώην Πρωθυπουργός της Αγγλίας, κ. Gordon Brown, ενώ από την Ελλάδα προσκλήθηκε να συμμετάσχει η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, Υπουργοί Παιδείας από 17 χώρες, εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, επικεφαλής οργανισμών, κ.ά.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία «Educate A Child» ανακοινώθηκε από την Sheikha Moza, τον περασμένο Νοέμβριο σε διεθνές συνέδριο που έγινε στην UNESCO, με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών από τα οποία έχουν στερήσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

 

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης ανακοινώθηκε ότι μια σειρά προγραμμάτων είναι ήδη έτοιμα προς εφαρμογή, ώστε χιλιάδες παιδιά που ζουν στο Πακιστάν να ενταχθούν στα σχολεία, και ότι αυτά τα προγράμματα σε συνδυασμό με τις 9 συμφωνίες που υπογράφτηκαν στο τέλος της Συνάντησης, θα συμβάλλουν στην ενεργοποίηση ενός παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης των παραμέτρων του προβλήματος.

 

Η Sheikha Moza μιλώντας σε κλειστή συνεδρίαση στους Υπουργούς Παιδείας και σε σημαντικές προσωπικότητες από διεθνείς οργανισμούς, εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό της για την πιθανότητα αποτυχίας της παγκόσμιας κοινότητας να φτάσει στο στόχο της παροχής εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Στην προσπάθεια αυτή έθεσε ως προτεραιότητα 17 χώρες στις οποίες υπολογίζεται ότι ζει το 60% των παιδιών που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, δηλαδή 37 εκατομμύρια από τα 61 συνολικά σε όλο τον κόσμο που είναι αποκλεισμένα από τα σχολεία..

 

Συγκεκριμένα η Sheikha Moza είπε: «Ο καθένας από εσάς προσκλήθηκε σ’ αυτή τη Συνάντηση γιατί βρίσκεται σε υψηλή θέση και διαθέτει την ικανότητα να επηρεάσει πολιτικές και να προωθήσει την αλλαγή. Η πολιτική βούληση των 17 χωρών που εκπροσωπούνται σήμερα εδώ, οι γνώσεις των εμπειρογνωμόνων και η δέσμευση όλων των παρευρισκομένων, μπορεί να έχει ένα πραγματικό αντίκτυπο στο να αλλάξει την δυναμική για τα παιδιά που βρίσκονται έξω από τα σχολεία και να επιτευχθεί ο Αναπτυξιακός Στόχος του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση. Έχει γίνει μεγάλο έργο για να αναγνωριστούν τα εμπόδια και οι δυσχέρειες για την παροχή βασικής εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Οι διαβουλεύσεις 8 χωρών στο πλαίσιο του προγράμματος «LEARNING FOR ALL» που έγιναν πριν από 10 μέρες στην Ουάσινγκτον έριξαν φως στα προβλήματα και κατέληξαν σε ουσιαστικά συμπεράσματα. Έτσι οι 17 χώρες που εκπροσωπούνται στη Ντόχα σήμερα θα καταφέρουν να επεκτείνουν περαιτέρω αυτή την γνώση και την εμπειρία. Κάνενας όταν δουλεύει μόνος του δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την παγκόσμια πρόκληση για την εκπαίδευση. Αυτό που ελπίζουμε να δούμε ως αποτέλεσμα από τη Συνάντησή μας είναι η συλλογική και καινοτόμος δράση. Ελπίζω να δω να δημιουργούνται συμμαχίες, να χτίζεται η συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικούς τομείς– την επιχειρηματικότητα, την οικονομία, την εκπαίδευση, την υγεία, τη διασφάλιση των κανόνων υγιεινής διαβίωσης και διατροφής. Αυτή η συνάντηση μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε ο ένας από τον άλλον, να εξερευνήσουμε το πώς θα εφαρμόσουμε νέες και καινοτόμες προσεγγίσεις».

 

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της εκδήλωσης ο κύριος Gordon Brown μίλησε με συγκινητικό τρόπο για τις προσπάθειες του EAC και προέτρεψε τους εταίρους του να συμβάλουν στην υλοποίηση του προγράμματος. «Καμιά πρωτοβουλία δεν έχει καταφέρει περισσότερα για τα εκτός σχολείου παιδιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, από την πρωτοβουλία του EAC, αλλά παρ’ όλα όσα κάνουμε, δεν παύει να υφίσταται το γεγονός ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην εκπαίδευση» είπε ο κ. Brown.

 

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης, Υπουργοί και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη από διεθνείς οργανισμούς, μαζί με ηγετικές προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις για την παροχή εκπαίδευσης για τα παιδιά εκτός σχολείου στις χώρες επιλογής του EAC. Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν ιδέες και σχέδια εφαρμογής και συζήτησαν τι θα χρειαστεί για την επίτευξη του 2ου Αναπτυξιακού Στόχου του ΟΗΕ για τη Χιλιετία (MDG 2). Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος που προκύπτει από την παραμονή των παιδιών έξω από το σχολείο, από την μη εκπαίδευσή τους, καθώς και στο πόσο μεγάλες θα ήταν οι ωφέλειες από την εκπαίδευσή τους. Ομιλητές από την Ασία, την Ανατολική, την Κεντρική και Δυτική Αφρική, την Λατινική Αμερική και τις χώρες της Μέσης Ανατολής ανέλυσαν διεξοδικά τους παράγοντες που κρατούν τα παιδιά εκτός εκπαίδευσης –την ταχεία αστικοποίηση και τη φτώχεια- καθώς και τους τρόπους και τα απαραίτητα μέσα που θα δώσουν λύση σ’ αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Στο τέλος οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εργαστούν από κοινού, ως μέρος μιας συντονισμένης παγκόσμιας προσπάθειας για να αναληφθεί διεθνής δράση ώστε ο αριθμός των παιδιών εκτός σχολείου να μειώνεται με πιο γρήγορο ρυθμό από όσο σήμερα.

 

Η Sheikha Moza υπέγραψε με την UNESCO συμφωνία να στηρίξει τις πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Εκπαίδευση, καθώς και αρκετά μνημόνια αλληλεγγύης με πολλούς εκπροσώπους οργανώσεων και ιδρυμάτων του ιδιωτικού τομέα για την υποστήριξη των σκοπών του EAC.