Mε το σύνθημα ” End Human Trafficking Now ” ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου 2006, από την καρδιά της Αθήνας, η παγκόσμια εκστρατεία κατά της Εμπορίας των Ανθρώπων, της νέας μορφής δουλείας που απειλεί τις σύγχρονες κοινωνίες και αριθμεί πάνω από 2, 5 εκατομμύρια θύματα ετησίως.

Προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο και την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο για να δηλώσουν παρόντες στον αγώνα κατά της εμπορίας των ανθρώπων και να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα βάλλουν τέλος στον εφιάλτη του Trafficking, μιας από τις πιο κερδοφόρες παράνομες και εγκληματικές επιχειρήσεις παγκοσμίως, μετά τη διακίνηση των ναρκωτικών και του εμπορίου όπλων.

Το Στρογγυλό Τραπέζι «Η επιχειρηματική κοινότητα ενάντια στην Εμπορία των Ανθρώπων» διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη – Suzanne Mubarak», τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Motor Oil .

Σκοπός του ήταν η ευαισθητοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας και η δέσμευση της σε έναν ηθικό κώδικα δεοντολογίας, με το όνομα «Athens Principles», η τήρηση του οποίου θα συμβάλλει ουσιαστικά στη καταστολή του φαινομένου της Εμπορίας των Ανθρώπων και θα λειτουργήσει ως αρωγός στις προσπάθειες που ήδη καταβάλλονται από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Τις εργασίες του Στρογγυλού Τραπεζιού άνοιξε με σύντομη ομιλία η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη – Suzanne Mubarak», κυρία Μαριάννα, Β. Βαρδινογιάννη, η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε: «.Είναι τιμή για την Ελλάδα να φιλοξενεί αυτή την ιστορικής σημασίας συνάντηση, μέσα από την οποία πιστεύουμε ότι θα σταλεί σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της στράτευσης της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας στον αγώνα υπέρ του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και κατά των σύγχρονων μορφών δουλείας, κατά του Human Τrafficking .Σε όσους ισχυριστούν πως είναι ουτοπία να πιστεύει κάποιος σήμερα πώς ο αγώνας αυτός μπορεί να επιτύχει, απαντάμε: η ιστορία μας έχει διδάξει ότι όλες οι μεγάλες ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο ξεκίνησαν από λίγους αλλά αποφασισμένους ανθρώπους. Ξεκίνησαν από πολίτες με ευαίσθητες συνειδήσεις που αποφάσισαν να δράσουν. Οι κοινωνίες ακολούθησαν και τέλος οι κυβερνήσεις κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης αναγκάστηκαν να παρέμβουν, να νομοθετήσουν, να κινητοποιηθούν…»

Την εκδήλωση στήριξαν με τη παρουσία τους υπουργοί- κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, κα. Μαριέττα Γιαννάκου, κ. Αναστάσιος Παπαληγούρας, κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, κ. Δημήτρης Σιούφας, κα Φάνη Παλλη – Πετραλιά, – βουλευτές – κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης, κα. Βάσω Παπανδρέου, κ. Πέτρος Ευθυμίου, κ.α.- και η Δήμαρχος Αθηναίων, κα. Ντόρα Μπακογιάννη, oι οποίοι κατά τις σύντομες ομιλίες τους δεσμεύτηκαν να συμβάλλουν με κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους στην παγκόσμια εκστρατεία κατά του Trafficking , υιοθετώντας και τις απαιτούμενες για την καταστολή του φαινομένου πολιτικές.

Η κυρία Suzanne Mubarak , Πρόεδρος της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη – Suzanne Mubarak», μέσα από τη σύντομη ομιλία της και πριν δώσει το λόγο στους εμπειρογνώμονες απηύθυνε έκκληση στην επιχειρηματική κοινότητα να βάλλει φρένο με κάθε δυνατό τρόπο στο φρικαλέο φαινόμενο του Trafficking , το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε δεν είναι απλώς μια ανήθικη υπόθεση και μια παράνομη επιχείρηση αλλά ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ανάμεσα στις προσωπικότητες που ταξίδεψαν στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στο Στρογγυλό Τραπέζι «Η επιχειρηματική κοινότητα ενάντια στην Εμπορία των Ανθρώπων» ήταν η Βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας που έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα κατά της εμπορίας των παιδιών οργανώνοντας μάλιστα στην Σουηδία το 1996 την πρώτη παγκόσμια διάσκεψη για την σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών και η Βασίλισσα Σαμπίκα του Μπαχρέϊν -μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη – Suzanne Mubarak», o πρώην Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Dr Boutros Boutros – Ghali , ο Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO Jean Michel Jarre , κ.α.

Ανάμεσα στους Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες που έδωσαν το παρών στο Στρογγυλό Τραπέζι ήταν : ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο κ. Δρακούλης Φουντουκάκος, o κ. Σπύρος Μεταξάς, ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος, ο κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, ο κ. Μανώλης Παπαπολύζος, ο κ. Νίκος Τσάκος, ο κ. Naguib Sawiris [Αίγυπτος], o κ. Khalid A . Alireza [Σαουδική Αραβία], ο κ. Khalid . Α bdula – Janahi , [Ελβετία], ο κ. David Arkless , [Μεγάλη Βρετανία], ο κ. Smith Bagley [ΗΠΑ], κ.α.

 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Στρογγυλού Τραπεζιού μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι οι αιτίες για τη ραγδαία αύξηση του φαινομένου του Trafficking είναι :

* Τα υψηλά κέρδη σε μικρό χρονικό διάστημα των διακινητών ανθρώπινων όντων, σε συνδυασμό με το μικρό κόστος διακίνησης των θυμάτων και τη μεγάλη ζήτηση, κυρίως για γυναίκες και παιδιά, στη διαρκώς αυξανόμενη βιομηχανία του σεξ.

* Η έλλειψη σχετικής και αυστηρής νομοθεσίας-σε ορισμένες χώρες το Τ rafficking δεν θεωρείται καν έγκλημα-ενώ οι προβλεπόμενες ποινές για τους εμπόρους ανθρώπινων όντων είναι πολύ μικρές- θεαματικά μικρότερες απ’ εκείνες που επιβάλλονται στους εμπόρους ναρκωτικών.

* Το διαρκώς αυξανόμενο μεταναστευτικό κύμα και οι δυσκολίες -οικονομικές και νομικές- που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, ιδιαίτερα οι φτωχές γυναίκες και τα παιδιά.

 

Για την καταστολή του φαινομένου του Trafficking μεταξύ άλλων προτάθηκαν τα εξής:

* Eυαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

* Ανάπτυξη συλλογικής στρατηγικής για μια πολιτική ενάντια στο εμπόριο των ανθρώπων, η οποία θα διέπει όλες τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων.

* Διασφάλιση ότι το προσωπικό των επιχειρήσεων είναι έντιμο και θα συμμορφώνεται προς την πολιτική ενάντια στο εμπόριο των ανθρώπων.

* Αναφορά κάθε ύποπτου περιστατικού.

 

Οι εργασίες του Στρογγυλού Τραπεζιού κορυφώθηκαν με τη σύνταξη και υπογραφή των «Athens Principles» από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

Τα «Athens Principles» μαζί με τις υπογραφές στήριξης, προωθήθηκαν στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα με πρώτο σταθμό το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Davos από τις 25 ως τις 29 Ιανουαρίου 2006.

Round Table Against The Ttafficking of Human Beings – Programme (pdf file).

Athens Principles.

Final Report of Athens Roundtable of Business Community against the Trafficking of Human Beings (pdf file).