Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Η ύψιστη τιμή για την ανθρωπιστική προσφορά, το «Βραβείο Nelson Mandela 2020», απονεμήθηκε από  τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Η απονομή έγινε παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κυρίου Tijjani MuhammadBande και της Α.Ε. του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κυρίου Antonio Guterres στο πλαίσιο ανεπίσημης συνάντησης της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών  που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Nelson Mandela, λόγω των συνθηκών διαδικτυακά, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020.  Η απονομή στην έδρα του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Πρόκειται για μια κορυφαία διάκριση για την Ελλάδα, καθώς οι υποψήφιοι για το βραβείο ήταν σπουδαίες διεθνείς προσωπικότητες προτεινόμενες από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Με βαθιά συγκίνηση η κυρία Βαρδινογιάννη αποδέχτηκε την ύψιστη αυτή τιμή από τον ΟΗΕ, αφιερώνοντας το βραβείο στην Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες και απευθύνοντας ένα κάλεσμα για ειρήνη και αλληλεγγύη, στα βήματα όσων δίδαξε ο Νέλσον Μαντέλα:  «Αποτελεί μεγάλο προνόμιο για μένα να στέκομαι μπροστά σας και να αποδέχομαι ταπεινά το τόσο σημαντικό Βραβείο Νέλσον Μαντέλα 2020.  Είναι δύσκολο να βρω λόγια για να εκφράσω την βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου στα Ηνωμένα Έθνη, στην Εξοχότητά σας κ. Πρόεδρε της Γενικής Συνέλευσης, στην Εξοχότητά σας κ. Γενικέ Γραμματέα και στα μέλη της Επιτροπής του Βραβείου.  Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ, ότι θα λάμβανα κάποια μέρα μια τόσο μεγάλη τιμή και ότι θα ένιωθα τόσο πολύ συγκινημένη.  Αυτό το βραβείο δεν ανήκει σε μένα. Ανήκει στη χώρα μου και το αφιερώνω στον ελληνικό λαό.  Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ας ακολουθήσουμε όλοι τα βήματα του Νέλσον Μαντέλα για έναν κόσμο ειρήνης, ελευθερίας, δημοκρατίας, ισότητας και αλληλεγγύης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μαζί με την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αποδέκτης του «Βραβείου Nelson Mandela 2020» ήταν ο Δρ Morissanda Kouyaté, γιατρός από την Νέα Γουινέα ο οποίος όλη του τη ζωή μάχεται για την προστασία των δικαιωμάτων και της υγείας κοριτσιών και γυναικών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κύριος Antonio Guterres μίλησε με ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο στους βραβευθέντες λέγοντας πως «συνεχίζουν τη σπουδαία παρακαταθήκη του Nelson Mandela».  Τους συνεχάρη θερμά τονίζοντας πως και οι δυο είναι αναγνωρισμένοι για την πολύχρονη δέσμευσή τους στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής προσφοράς, στην προστασία των γυναικών και των κοριτσιών στις πιο υποβαθμισμένες κοινωνίες.

O Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κύριος Tijjani MuhammadBande συνεχάρη από την πλευρά του την κυρία Βαρδινογιάννη για τη σπουδαία αυτή διάκριση και μίλησε αναλυτικά για το έργο και την προσωπικότητά της, χαρακτηρίζοντάς την «σπουδαία φιλάνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή της στη στήριξη των παιδιών και των αδυνάμων».  Απευθυνόμενος και στους δυο βραβευθέντες τόνισε: «Ο κόσμος είναι καλύτερος χάρη στο κουράγιο των δυο βραβευθέντων, την ενσυναίσθηση και την αφοσίωσή τους στην προσφορά στον συνάνθρωπο».

 Για τη ζωή και το έργο του Nelson Mandela μίλησαν ακόμα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Υπουργός Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασιών της Ν. Αφρικής, κυρία Naledi Pandor, καθώς και εκπρόσωποι των 193 κρατών-μελών του ΟΗΕ, οι οποίοι συνεχάρησαν θερμά την κυρία Βαρδινογιάννη αναφερόμενοι στο σημαντικό ανθρωπιστικό της έργο.

To «Βραβείο Nelson Mandela» στοχεύει στο να αναγνωρίσει τα επιτεύγματα εκείνων που αφιέρωσαν τις ζωές τους στην υπηρεσία της ανθρωπότητας καθοδηγούμενοι από τους στόχους και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.  Το βραβείο αποτίει φόρο τιμής στη συναρπαστική ζωή του Νέλσον Μαντέλα και στην κληρονομιά που άφησε για τη συμφιλίωση, την πολιτική αλλαγή και τον κοινωνικό μετασχηματισμό και απονέμεται κάθε πέντε χρόνια σε δύο κορυφαίες προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο.

Η εκδήλωση προβλήθηκε ζωντανά σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από την διαδικτυακή πλατφόρμα του ΟΗΕ.