Το όραμα του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ”, να χτίσει ένα ογκολογικό νοσοκομείο που θα δώσει ελπίδα και χαμόγελο στα παιδιά που πάσχουν και στους γονείς που αγωνιούν, γίνεται πλέον πραγματικότητα. Αρωγός στη προσπάθεια αυτή και πολύτιμος σύμμαχος, ήταν και παραμένει το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια».

Η ανέγερση του Πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά στην Ελλάδα, το οποίο προβλέπεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2010, στα επόμενα τρία χρόνια, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια: την περίθαλψη του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο.

Σε μια σεμνή και συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Απρίλιο του 2007 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Κάρολος Παπούλιας, έθεσε τον θεμέλιο λίθο του Νοσοκομείου, ενώ ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τέλεσε τον αγιασμό του χώρου όπου θα ανεγερθεί.

Φανερά συγκινημένη η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, απευθυνόμενη στους προσκεκλημένους στην τελετή θεμελίωσης είπε: «Θεμέλιο αυτού του Νοσοκομείου είναι η αγάπη. Κάθε λίθος του, ένα κομμάτι καρδιάς. Κάθε χώρος του, ορμητήριο ελπίδας και ζωής, σε μία μεγάλη συμμαχία της επιστήμης με τον ανθρωπισμό. Το μεγάλο όραμα του Συλλόγου μας, το έργο για το οποίο αγωνιστήκαμε τα τελευταία χρόνια, γίνεται σήμερα πραγματικότητα! Και είναι μεγάλη η συγκίνηση μας για την επιτυχία ενός συλλογικού αγώνα που ξεκίνησε από την «ΕΛΠΙΔΑ» και έγινε αγώνας ολόκληρου του Ελληνικού λαού. Σε αυτή την ιστορική για τον σύλλογό μας στιγμή συμπυκνώνονται τα βαθύτερα αισθήματά μας και κυρίως η ελπίδα για εκατοντάδες παιδιά που προσβάλλονται από καρκίνο και που τώρα αποκτούν στη χώρα τους ένα πρότυπο νοσοκομείο ειδικά για αυτά».

Υπουργοί και πρώην Υπουργοί, βουλευτές, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, μεγάλοι ευεργέτες και δωρητές, μέλη και φίλοι του Συλλόγου, εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης, ήταν όλοι εκεί, σ’ αυτή την ιστορική για τον Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ» στιγμή, δηλώνοντας με την παρουσία τους ότι το Δικαίωμα στην Υγεία είναι ιερό και η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο που πάσχει, χρέος. Το υπό ανέγερση Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά θα συμβάλλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», στο οποίο και θα ενταχθεί διοικητικά και λειτουργικά, καθώς σήμερα οι διαθέσιμοι χώροι για την κάλυψη των αναγκών του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού παιδιών που προσβάλλονται από καρκίνο είναι περιορισμένοι.

Το νέο Νοσοκομείο θα συνδέεται με εναέριο διάδρομο με τα δύο Παιδιατρικά Νοσοκομεία- το «Αγία Σοφία» και το «Αγλαϊα Κυριακού»-, και σ αυτό θα μεταφερθούν τα υφιστάμενα Ογκολογικά Τμήματα των δύο Νοσοκομείων Παίδων.

Στόχος είναι το νέο Νοσοκομείο να αποτελέσει Κέντρο Αριστείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου με την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου νοσηλευτικών υπηρεσιών στα παιδιά με νεοπλασματικές νόσους και κακοήθεις αιματοπάθειες.

Επιπλέον με το νέο Νοσοκομείο θα συντομευτεί ο χρόνος αναμονής για την εισαγωγή των άρρωστων παιδιών στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των οστών, ένας χρόνος που σήμερα έχει συχνά μεγάλη διάρκεια λόγω του περιορισμένου αριθμού των κλινών, γεγονός που είναι εις βάρος της αποκατάστασης της υγείας των άρρωστων παιδιών.

Θα δοθεί επίσης η δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων και εφαρμογή κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας για την αντιμετώπιση γενετικών και νεοπλασματικών νοσημάτων.

Η μελέτη του Νοσοκομείου βασίστηκε στις πιο σύγχρονες επιστημονικές κατευθύνσεις ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες για ολοκληρωμένη διάγνωση, νοσηλεία και θεραπεία των παιδιών σε ένα χώρο που θα είναι συγχρόνως φιλικός προς αυτά.

Το Νοσοκομείο θα αποτελεί κτιριακό συγκρότημα τεσσάρων κτιρίων και θα συμπληρώνεται από βοηθητικά κτίσματα-συνδετικό διάδρομο, κεντρική είσοδο, κ.α.

Το συνολικό εμβαδόν του φθάνει τα 14.880 τ.μ.

Στο νεοαποκτηθέν οικόπεδο θα ανεγερθούν τα δύο κύρια διόροφα κτίρια, ενώ τα δύο άλλα κτίρια θα ανεγερθούν στο οικόπεδο του Νοσοκομείου « Η Αγία Σοφία».

Παράλληλα προβλέπεται να δημιουργηθεί συνδετικός διάδρομος, ο οποίος θα συνδέει το ισόγειο, τον 1° και τον 2° όροφο του κτιρίου του Νοσοκομείου « Η Αγία Σοφία» με τον 1° όροφο της νέας ογκολογικής μονάδας. Κόμβος δύο ανελκυστήρων έχει προβλεφθεί στο σημείο επαφής του συνδετικού διαδρόμου με το πολυόροφο κτίριο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία». Ο κόμβος αυτός θα επιτρέπει την σύνδεση με τους τρεις προαναφερθέντες ορόφους του πολυόροφου κτιρίου του Νοσοκομείου.

Το Συγκρότημα των τεσσάρων κτιρίων του Ογκολογικού Νοσοκομείου θα διαθέτει ανεξάρτητη κύρια είσοδο.

Τα λειτουργικά Τμήματα που θα περιληφθούν στο νέο Νοσοκομείο είναι τα εξής:

Νοσηλευτική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών δυναμικότητας 18 κλινών.

Τρεις ογκολογικές – Αιματολογικές Νοσηλευτικές Μονάδες δυναμικότητας 29 κλινών η καθεμιά.

Τρεις Νοσηλευτικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΝΟ.Μ.Η.Ν.) Ογκολογικών Αιματολογικών Τμημάτων, δυναμικότητας 8 κλινών η καθεμιά.

Νοσηλευτική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας Τμήματος Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, δυναμικότητας 4 κλινών.

Νοσηλευτική Μονάδα Ραδιενεργού Θεραπείας , δυναμικότητας 1 κλίνης.

Eργαστήρια in vitro.

Ιατρείο Πόνου.

Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.

Κέντρο Αιμοδοσίας.

Διαγνωστικό Τμήμα Positron Emission Technology (P. E. T.).

Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής (με γ camera).

Αίθουσα συγκεντρώσεων 50 περίπου ατόμων.

Σχολείο για την εκπαίδευση των νοσηλευόμενων παιδιών.

Ξενώνας για τους γονείς.

Ο περιβάλλων χώρος των κτιρίων θα διαμορφωθεί με πράσινο.

Θα διατηρηθεί το υφιστάμενο πράσινο, και συγχρόνως θα εμπλουτιστεί.

Στο χώρο πρασίνου προβλέπονται επίσης δύο παιδικές χαρές για την αναψυχή των μικρών ασθενών.

Πεζόδρομοι θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε όλα τα κτίρια.

Στο νεοαποκτηθέν οικόπεδο θα κατασκευαστεί επίσης δρόμος που θα οδηγεί στο νέο χώρο στάθμευσης, στην Κεντρική Είσοδο της Ογκολογικής Μονάδας και στην παραλαβή υλικών του Τμήματος Παρασκευής Ραδιοϊσοτόπων.

Θα δημιουργηθεί, τέλος, περιμετρικός δρόμος, που θα περιβάλλει τα κτίρια για λόγους προστασίας (συντήρηση, πυροπροστασία κ.λπ.) και για λόγους εύρυθμης κυκλοφορίας εντός του ενιαίου οικοπέδου.