Στη Βενετία, την πόλη που θεωρείται το αριστούργημα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής τέχνης, η UNESCO γιόρτασε τον Νοέμβριο του 2002 την 30η επέτειο από την υπογραφή της Σύμβασης για τη Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.
Η Σύμβαση,υπογράφτηκε στον Νοέμβριο του 1972 στο Παρίσι και επικυρώθηκε το 1975, οπότε τέθηκε και σε ισχύ, κατ’ αρχήν από 20 κράτη-μέλη της UNESCO, μεταξύ των οποίων ήταν και η Ελλάδα. Από τότε μέχρι σήμερα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της UNESCO επικύρωσαν τη Σύμβαση και η UNESCO έχει αναλάβει την προστασία 730 από τα αξιολογότερα μνημεία και τοποθεσίες κάθε πολιτισμού-ένα από αυτά είναι και η Βενετία- καθώς και τόπους μοναδικού φυσικού κάλλους σε όλο τον κόσμο.
Μεταξύ άλλων στον Κατάλογο των μνημείων και τοποθεσιών που προστατεύονται από την UNESCO συμπεριλαμβάνονται: η Ακρόπολη, ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, το Aγιον Όρος, τα Μετέωρα, τα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ο Μυστράς, η Αρχαία Ολυμπία, η Δήλος, οι Μονές Δαφνίου και Οσίου Λουκά και η Νέα Μονή της Χίου, το Πυθαγόρειο και το Ηραίον της Σάμου, ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας, οι Αρχαίες Μυκήνες και η Τύρινθα, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και το Σπήλαιον της Αποκαλύψεως στην Πάτμο.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Βενετία, στις 14,15 και16 Νοεμβρίου, περιλάμβαναν το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «World Ηeritage 2002: Shared Legacy, Common Responsibility», με τη συμμετοχή 500 εμπειρογνωμόνων απ’ όλα τα σημεία της Yφηλίου, καθώς και την Έκθεση Φωτογραφίας για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.
Το Συνέδριο διοργάνωσε η UNESCO με την υποστήριξη της Ιταλικής Κυβέρνησης, ενώ προσωπικότητες διεθνούς κύρους, όπως ο Πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας, η Πριγκίπισσα Firyal της Ιορδανίας, ο Πρίγκιπας Sadrudin Agha Khan, οι νομπελίστες Amartya Sen και Wole Soyinka, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO , κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, κ.ά., συνέβαλαν με την υποστήριξη και την παρουσία τους στην επιτυχία του.
Τρεις ήταν οι βασικότεροι σκοποί του Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ιδρύματος «GIORGIO CINI FOUNDATION»:
Α] Η αξιολόγηση των τριών δεκαετιών που πέρασαν από την υπογραφή της Διεθνούς Συμβάσεως για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά,
Β] Η εξέταση και εξεύρεση αποτελεσματικότερων μέσων για την προστασία των μνημείων κάθε πολιτισμού που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η υιοθέτηση νέων προγραμμάτων, καθώς και η εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την προστασία των μνημείων και τοποθεσιών,
Γ] Η ανάπτυξη του διεθνούς διαλόγου και της συνεργασίας ανάμεσα σε αρμόδιους κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς και οργανισμούς , καθώς και η ευαισθητοποίηση και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της νεολαίας, στα θέματα που αφορούν την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.
Η Έκθεση Φωτογραφίας για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά εγκαινιάστηκε από τον Ιταλό Πρωθυπουργό, κ. Silvio Berlusconi και τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO, κ. Koichiro Matsuura, παρουσία προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο.
Οι εργασίες του Συνεδρίου κορυφώθηκαν στην επίσημη Τελετή Λήξης του, όπου μεταξύ άλλων πήραν μέρος η Πρώτη Κυρία της Αιγύπτου, κ. Suzanne Mubarak, ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO, κ. Koichiro Matsuura, οι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πριγκίπισσα Firyal της Ιορδανίας, Wole Soyinka και Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Η κυρία Βαρδινογιάννη στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
«…Θεωρώ ότι η πιο αποτελεσματική προστασία για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά είναι η αγάπη που μπορεί να νοιώσει γι’ αυτήν ο κάθε πολίτης σ’ αυτόν τον πλανήτη. Πιστεύω, λοιπόν, ότι παράλληλα μ’ όλες τις άλλες κινητοποιήσεις και προσπάθειες, οφείλουμε να βρούμε τρόπους ώστε οι πρωτοβουλίες της UNESCO για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η σχετική Σύμβαση, να γίνουν γνωστές σε όλους και να υιοθετηθούν από όλους. Καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη αυτού του σκοπού θα παίξει και η παροχή της κατάλληλης παιδείας στα παιδιά και στην οικογένεια. Το ίδρυμα στο οποίο προεδρεύω και του οποίου η ονομασία είναι «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» προωθεί αυτή την ιδέα προς κάθε κατεύθυνση…».