Σε Συνέντευξη Τύπου που έδωσε τον Ιούνιο του 2006 η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, παρουσίασε στους δημοσιογράφους το «Πολύ-πολιτισμικό Κέντρο για παιδιά Αθηνά»* στο Βελιγράδι, που χτίστηκε και εξοπλίστηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια».

«Το έργο αυτό, είπε η κυρία Βαρδινογιάννη στην ομιλία της, που έθεσε από την πρώτη στιγμή υπό την αιγίδα της η UNESCO, πραγματοποιήθηκε χάρη στην ανταπόκριση του Ελληνικού λαού στον «Τηλεοπτικό Μαραθώνιο Ελπίδας» που διοργάνωσαν η «ΕΛΠΙΔΑ» και το «Ίδρυμα» σε συνεργασία με το MEGA Channel τον Απρίλιο του 1999, μετά τον πόλεμο στα Βαλκάνια, καθώς το δράμα των παιδιών που επλήγησαν από τις πολεμικές συγκρούσεις, μας άγγιξε βαθιά και αποφασίσαμε να μη μείνουμε αμέτοχοι».

Στον Τηλεμαραθώνιο εκτός από χρήματα συγκεντρώθηκαν και μεγάλες ποσότητες τροφίμων και ρούχων, τα οποία και απεστάλησαν άμεσα στις πληγείσες περιοχές.

Συγκεκριμένα, ως πρώτο βήμα απεστάλησαν 100 τόνοι τροφίμων, ρούχων, υγειονομικού υλικού και φαρμάκων στους καταυλισμούς των προσφύγων στη Γιουγκοσλαβία, τη FYROM και την Αλβανία.

Ως δεύτερο βήμα, διατέθηκε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για τον τεχνολογικό εξοπλισμό της Χειρουργικής και Μετεγχειρητικής Μονάδας που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου», στο αναβαθμισμένο Κέντρο Ιατρικής Περίθαλψης, στη πόλη Gracanica, του Κοσόβου.

Το τρίτο και τελευταίο μέρος της βοήθειας ήταν η ανέγερση του Πολυπολιτισμικού Κέντρου για παιδιά «Αθηνά», στο Δήμο Zemun στο Βελιγράδι.

«Στόχος μας, υπογράμμισε η κυρία Βαρδινογιάννη, είναι ο χώρος αυτός να γίνει μια ζεστή αγκαλιά για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, ένα ορμητήριο γνώσης , καλλιέργειας και δημιουργίας, και μέσα από αυτές τις δραστηριότητες να προωθηθεί ο Πολιτισμός Ειρήνης με βάση το σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της UNESCO».

Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο κύριος Jan Sadlak, διευθυντής του Eυρωπαϊκού Κέντρου της UNESCO για την Εκπαίδευση, η Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Γιουγκοσλαβίας και η Πρέσβυς της Σερβίας στην Ελλάδα, κυρία Ljiljana Bacevic. Επίσης διαβάστηκε το μήνυμα του Γενικού Διευθυντή της UNESCO, κυρίου Koichiro Matsuura, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε:

«Η αποστολή της UNESCO είναι το χτίσιμο της «ειρήνης στη σκέψη των ανθρώπων» και χαίρομαι που μέσα από αυτό το Κέντρο θα μπορέσουμε να προωθήσουμε τον δια-πολιτισμικό διάλογο και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θεωρώ πολύ σημαντική την προσφορά της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», των οποίων Πρόεδρος είναι η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να μεταφέρω την βαθιά εκτίμηση που έχω στο πρόσωπό της και στο έργο της, και να τη συγχαρώ για την ολοκλήρωση αυτού του Κέντρου, καθώς και για την αφοσίωσή της στο ιδανικό της Ειρήνης».

Μήνυμα στη Συνέντευξη Τύπου απέστειλε και η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη –Πετραλιά.

*Το Πολυπολιτισμικό Κέντρο για παιδιά «Αθηνά» έχει έκταση 573 τ.μ. και χτίστηκε σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Zemun. Περιλαμβάνει μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, δυο αίθουσες νηπίων και δυο σχολικές αίθουσες, βιβλιοθήκη, τραπεζαρία, γραφεία, κουζίνα, ιατρείο και αποθήκες. Η επίπλωση και ο εξοπλισμός των χώρων έγινε με τις καλύτερες προδιαγραφές. Οι αίθουσες έχουν διακοσμηθεί με ζωγραφιές και επιγραφές με μηνύματα ειρήνης. Καθεμιά από τις πέντε αίθουσες έχει το δικό της όνομα: Ειρήνη, Ελευθερία, Αγάπη, Φιλία, Ελπίδα.