Στις 27 Ιουλίου του 2011, στο Ωδείο Ρεθύμνου, ο Δήμαρχος της πόλης, κύριος Γιώργης Χ. Μαρινάκης, και πλήθος κόσμου καλωσόρισαν τον κύριο Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη και την σύζυγό του, Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, οι οποίοι επισκέφθηκαν την ιστορική πόλη του Ρεθύμνου, με την ευκαιρία της παρουσίασης της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου της κυρίας Βαρδινογιάννη «Μελετώντας τις προκλήσεις της Γυναικείας Ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία».
Το βιβλίο έχει ως θέμα τον κοινωνικό ρόλο των γυναικών στη Μινωική Κρήτη από το 4000 ως το 2000 π.Χ. και η συγγραφέας προβάλλει ομοιότητες ανάμεσα στις προκλήσεις που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες στην καθημερινή τους ζωή τότε με τις γυναίκες σε άλλες κοινωνίες αλλά και τις γυναίκες του σήμερα. Μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτει κρυφούς συμβολισμούς για τη μητρότητα και την γυναικεία αλληλεγγύη, παρόλο που οι γυναίκες και τα παιδιά, όπως αναφέρεται στο βιβλίο, αποτελούσαν για πολλά χρόνια τους «σιωπηλούς» ή τους «αόρατους» ανθρώπους στην προϊστορική εποχή. Το περιεχόμενο του βιβλίου βασίζεται σε έρευνα της κυρίας Βαρδινογιάννη στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών της σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Sheffield.
Η αγγλική έκδοση του βιβλίου έχει προηγηθεί και παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο του 2010 στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι με την ευκαιρία του εορτασμού των 65 χρόνων του οργανισμού. To γεγονός αυτό ήταν πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και πολύ τιμητικό για την κυρία Βαρδινογιάννη, καθώς ένα τόσο σπουδαίο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού, όπως ο Μινωικός, επελέγη από την UNESCO για να προβληθεί μέσα από το βιβλίο της και να συνδεθεί με αυτή την ξεχωριστή επέτειο, που γιορτάστηκε πανηγυρικά παρουσία των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως και των Πρέσβεων των χωρών-μελών της UNESCO.
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης στην εισαγωγική του ομιλία μίλησε για τη σημασία ενός τέτοιου βιβλίου που προβάλει τον πολιτισμό της Κρήτης και για την πολύτιμη στήριξη του Βαρδή και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στον τόπο του. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα την κυρία Βαρδινογιάννη για την τιμή που έκανε στο λαό της Κρήτης να αποδεχθεί την πρόσκληση του και να κάνει την επίσημη παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου της στο Ρέθυμνο και έκανε μνεία στο έργο της που τιμά την οικογένειά της αλλά και τη χώρα μας παγκοσμίως. Eίπε χαρακτηριστικά:
«Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη είναι γνωστή σε όλους. Και πραγματικά γνωρίζοντας τη διακριτικότητα και την ταπεινοφροσύνη της – χαρακτηριστικό στοιχείο όλης της οικογένειας – αλλά και την απλότητά της ως άνθρωπος ξέρω πως σε ό,τι την αφορά, επιθυμεί απλές και σεμνές αναφορές. Δε μπορώ ωστόσο να μην πω ότι η κυρία Βαρδινογιάννη συνεχίζει να μας εκπλήσσει με την αεικίνητη, αποτελεσματική και ευεργετική δραστηριότητά της αλλά και με την προσωπική της πνευματική εξέλιξη που, παρά τον υψηλό φόρτο των καθηκόντων της, είναι σταθερά ανοδική. Μια δραστήρια γυναίκα που τιμά την οικογένεια της αλλά και τη χώρα της συγκεντρώνοντας στο πρόσωπό της τα πιο ευγενή χαρακτηριστικά. Το φιλανθρωπικό της έργο, με αφετηρία την Ελλάδα, έχει παγκόσμια απήχηση και αναγνωρίζεται με σεβασμό από τη διεθνή κοινότητα. Είναι ένα έργο που χαρίζει ζωή, μεταγγίζει αγάπη σε πολλές παιδικές καρδιές κι ελπίδα σε πολλούς γονείς, σε όλους εμάς, που ξέρουμε πως όσα προβλήματα κι αν ταλανίσουν τη χώρα μας, θα υπάρχει πάντα η οικογένεια της πρόθυμη στο μέτρο των δυνατοτήτων της να βοηθήσει, να συμπαρασταθεί, να ανακουφίσει. Γνωρίζουμε όλοι το μέγεθος της προσφοράς τους αφού όλοι έχουμε γίνει αποδέκτες της γενναιοδωρίας τους. Όλη η Κρήτη έχει ευεργετηθεί από την οικογένεια Βαρδινογιάννη που ουδέποτε αρνήθηκε να συμβάλει αποφασιστικά, έως και καταλυτικά αρκετές φορές, σε κάθε βήμα που κάνει η πόλη μας και το νησί μας: στην Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό. Δικαιολογημένα, λοιπόν, αισθανόμαστε την ανάγκη να καταθέσουμε τη βαθιά εκτίμηση αλλά κι ευγνωμοσύνη μας στον κύριο Βαρδή Βαρδινογιάννη και τη σύζυγό του Μαριάννα, αφού θεωρούμε πολύ σημαντική τιμή να είναι συμπολίτες μας κάποιοι άνθρωποι που ξεπερνούν με τη δράση τους τα γεωγραφικά και ανθρώπινα όρια, που εκφράζουν την πιο δημιουργική και ανθρωπιστική πλευρά της ελληνικής κοινωνίας. Διότι και την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη την αισθανόμαστε ως συμπολίτισσά μας τόσο λόγω του αγαπητού συζύγου της που πάνω και πέρα από όλες τις ιδιότητες του είναι Ρεθεμνιώτης και το επιβεβαιώνει με κάθε του πρωτοβουλία και δράση, όσο και λόγω της δικής της δεδηλωμένης αγάπης για το Ρέθυμνο».
Παίρνοντας τον λόγο η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε τον κύριο Μαρινάκη για την πρόσκλησή του και τα καλά του λόγια και απευθυνόμενη στο κοινό μίλησε με συγκίνηση για τους λόγους που θέλησε να παρουσιάσει το βιβλίο της στην Κρήτη και τα θέματα που αναφέρονται σε αυτό, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα και με γεμίζει με βαθειά συγκίνηση το γεγονός πως βρίσκομαι σήμερα στην αγαπημένη μας Κρήτη, στο ιστορικό Ρέθυμνο, και είμαι περιτριγυρισμένη από φίλους και συμπατριώτες μου. Και λέω «συμπατριώτες μου» γιατί ο παππούς μου γεννήθηκε στην Κρήτη και εγκαταστάθηκε στο Λεωνίδιο Κυνουρίας. Οι δεσμοί της οικογένειάς μου με τον τόπο αυτό είναι πολύ ισχυροί, οι ρίζες της βαθιές, και γι’ αυτό είναι πάντα στη σκέψη μας, στην καρδιά μας και στις προτεραιότητες μας τόσο εμένα και του συζύγου μου όσο και των παιδιών μας.
Βρίσκομαι ανάμεσά σας με πολλή χαρά, κάνοντας πραγματικότητα το όνειρό μου να παρουσιάσω το βιβλίο μου για τις γυναίκες της Μινωικής Κρήτης στον ίδιο τους τον τόπο και στους ανθρώπους του, τους θεματοφύλακες αυτής της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς των οποίων η συμπαράσταση ανέκαθεν αποτελούσε πηγή δύναμης κι ενθάρρυνσης σε όλη την πορεία του έργου μου στο πλευρό των συνανθρώπων μας…
…Οι γυναίκες, μαζί με τα παιδιά, ήταν οι «σιωπηλοί» ή οι «αόρατοι» άνθρωποι της προϊστορίας, καθώς οι ρόλοι και οι δραστηριότητές τους δεν εμφανίζονταν πολύ στην ανθρωπολογική και αρχαιολογική έρευνα μέχρι τις πρώτες φεμινιστικές αντιδράσεις στα μέσα της δεκαετίας του 60 και στη δεκαετία του 70. Αυτό βέβαια έχει αλλάξει δραστικά σήμερα, και ήταν πολύ σημαντικό για μένα που μπόρεσα να ερευνήσω τα προϊστορικά αρχεία με μια σύγχρονη προοπτική και να μελετήσω νέες συναρπαστικές θεωρίες.
…Η αναζήτηση τέτοιων θεμάτων σχετικά με τους γυναικείους ρόλους, όπως η οικογένεια και τα παιδιά, ήταν μια φυσική συνέχεια των προσωπικών μου ανησυχιών που είναι ευδιάκριτες στο έργο μου τόσο στην UNESCO, όσο και στο Ίδρυμά μας όπου ασχολούμαι εκτενώς με θέματα που αφορούν την οικογένεια και τα παιδιά, τα οποία σχετίζονται άμεσα με τις γυναίκες ως μητέρες και παρόχους φροντίδας και στήριξης στις οικογένειές τους.
…Σε αυτό το ταξίδι μέχρι την ολοκλήρωση του βιβλίου, ελπίζω να διέκρινα σωστά την αφοσίωση, την αποφασιστικότητα, τη ζεστασιά και την τρυφερότητα που οι γυναίκες έδειχναν όχι μόνο στις οικογένειές τους και στο μεγάλωμα των παιδιών τους, αλλά επίσης στις κοινωνίες τους και στους συνανθρώπους τους. Το θεωρώ ως κληρονομιά της γυναικείας ταυτότητας που πηγάζει από το μακρινό παρελθόν, ενώ μπορεί να καλλιεργηθεί στο παρόν και να συνεχιστεί στο μέλλον, ειδικά μέσα από έργα όπως αυτό που γίνεται από την UNESCO και τους πρέσβεις της σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία 65 χρόνια. Αυτά που γιορτάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι, με φόντο τις γυναίκες της Μινωικής Κρήτης και τον πολιτισμό τους…»
Μετά την παρουσίαση του βιβλίου ο Δήμαρχος Ρεθύμνης προσέφερε στην κυρία Βαρδινογιάννη ένα χρυσό αντίγραφο των ” Δύο Μελισσών ”-κόσμημα του Μινωικού πολιτισμού που συμβολίζει τη μητρότητα και τη γονιμότητα.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο κύριος Βαρδής Βαρδινογιάννης ανέβηκε στο βήμα και απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του είπε με νοσταλγία για τα παιδικά του χρόνια: «Εγώ δεν έχω να σας πω πολλά πράγματα. Εάν γνωρίζατε τι κάναμε τότε, όταν είμαστε μαθητές εδώ, φοβάμαι ότι δεν θα μας μιλούσατε πολύ σήμερα. Εγώ πάντως θυμάμαι ζωντανά τις ώρες, τις μέρες που πέρασα στο Ρέθυμνο. Τότε ήμασταν λίγο ζωηροί αλλά χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω και συμμαθητές μου ακόμα. Λίγο γερασμένους αλλά είναι καλά. Να είστε καλά όλοι σας!»
Το θερμό χειροκρότημα του κόσμου συγκίνησε ακόμα περισσότερο τον κύριο και την κυρία Βαρδινογιάννη που δεν σταμάτησαν να σφίγγουν τα χέρια των φίλων και συμπατριωτών τους οι οποίοι τους πλησίαζαν με ενθουσιασμό να τους χαιρετίσουν και να τους συγχαρούν.
Αμέσως μετά, η κυρία Βαρδινογιάννη υπέγραψε τα βιβλία της και τα πρόσφερε στους παρευρισκομένους, με μια προσωπική για τον καθένα αφιέρωση.
Ανάμεσα σε άλλους στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας, ο κύριος Γιώργος Ι. Βαρδινογιάννης, ο τ. Υπουργός κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Κώστας Λαμπρινός, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης, ο τ. Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Αρχοντάκης, ο Δήμαρχος Αγ. Βασιλείου κ. Γιάννης Πιπεράκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης κ. Μανόλης Παραβολιδάκης, ο Διοικητής 5ης Μεραρχίας Κρητών Ταξίαρχος Γιώργος Στρατιδάκης, ο Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Χρήστος Μπουραντάς, ο Λιμενάρχης Ρεθύμνου κ. Φραγκίσκος Δασκαλάκης, ο Πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών Ελλάδος Ταξίαρχος Στέλιος Κιαγιαδάκης.