Στις 24 Απριλίου 2017 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η Πρόεδρος του «Robert F. Kennedy Human Rights», κυρία Kerry Kennedy,  παρουσίασαν σε εκπροσώπους του ακαδημαϊκού, του πολιτικού και του διπλωματικού κόσμου, καθώς και σε εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης το ελληνικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τίτλο: «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία»,  καθώς και την ελληνική έκδοση του Προγράμματος, ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία της η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα, το μικρό πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο με την τεράστια αναλλοίωτη και αδιάκοπη παράδοση όπως την χαρακτήρισε ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, υπήρξε η πατρίδα της δημοκρατίας και υπέρμαχος των πανανθρώπινων αξιών της ειρήνης και της ελευθερίας. Νιώθουμε μεγάλη την κληρονομιά και ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη να συνεχίσουμε ως λαός να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το Ίδρυμά μας μέσα από τη σύμπραξη με το “Robert F. Kennedy Human Rights” οραματίζεται να βάλει ένα ακόμα λιθαράκι στο οικοδόμημα αυτό. Και μάλιστα σε μια εποχή που παρά το γεγονός ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναφαίρετα και αδιαπραγμάτευτα, ο κόσμος μας συνεχίζει να μαστίζεται από τη βία και την αδικία και εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας να υποφέρουν… Νοιώθω βαθιά συγκίνηση που η Ελλάδα και η νέα γενιά της πατρίδας μας γίνονται από φέτος αποδέκτες της σπουδαίας δουλειάς που έχει επιτευχθεί από το Kέντρο «Robert F. Kennedy Human Rights» και μας τιμά το γεγονός ότι αυτό εμπιστεύτηκε το  Ίδρυμά μας για να το προωθήσει στα ελληνικά σχολεία…».

Η κυρία Βαρδινογιάννη κατά την ομιλία της εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της  απέναντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο που έθεσε υπό την αιγίδα του το πρόγραμμα αυτό στην Ελλάδα και τον ευχαρίστησε θερμά για την ανεκτίμητη στήριξή του στην προσπάθειά του Ιδρύματος της. Επίσης ευχαρίστησε από καρδιάς την  κυρία Κerry Kennedy για την πολύτιμη βοήθειά της, αλλά και για το γεγονός ότι ήρθε στην  Ελλάδα αποκλειστικά για να παραβρεθεί στην παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του  εκπαιδευτικού προγράμματος  «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία». Και κλείνοντας την ομιλία της πρόσθεσε: «Θέλησα να κρατήσω για το τέλος τις πιο θερμές μου ευχαριστίες προς όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς, που έχουν ήδη αγκαλιάσει το πρόγραμμα και προς όσους ακολουθούν, καθώς και προς όλους τους επικεφαλής των σχολείων που άμεσα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και αυτούς που πρόκειται να γίνουν μέλη της ομάδας μας. Όλους εκείνους που έχοντας την έκδοσή μας στα χέρια τους θα γίνουν οι ίδιοι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα μεταλαμπαδεύσουν στα Ελληνόπουλα τη γνώση και τη νοοτροπία που θα τα κάνουν καθημερινούς ήρωες της ζωής και υπεύθυνους πολίτες! Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευχή μου!».

Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε η κυρία Κerry Kennedy η οποία μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι το Πρόγραμμα «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία», για το πώς αντλούν έμπνευση από τις ζωές των αγωνιστών όσοι το διδάσκονται, καθώς και για το πόσο «άλλαξαν» οι άνθρωποι που το διδάχτηκαν στις διάφορες χώρες που εφαρμόστηκε. «Κανείς δεν πιστεύει ότι ο ίδιος μπορεί να κάνει τη διαφορά ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως τελικά οι «αλλαγές» γίνονται από ανθρώπους όπως εσείς κι εγώ. Με φόβους, ελπίδες και όνειρα σαν τα δικά μας. Αν μπορέσουμε να περάσουμε αυτό το μάθημα στους νέους θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την τοπική κοινωνία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Δίνοντας στα παιδιά μας τα εργαλεία να γίνουν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους δείχνουμε το σωστό μονοπάτι για ένα καλύτερο μέλλον. Ο Robert F. Kennedy επαναλάμβανε σε κάθε ομιλία του ότι η βελτίωση του κόσμου είναι καθήκον όλων μας. Αυτό πιστεύω κι εγώ, αυτό έχω δει να συμβαίνει εκεί όπου οι άνθρωποι κάνουν το καθήκον τους απέναντι στους συνανθρώπους τους. Σ’ αυτή τη συνειδητοποίηση πιστεύω ότι μας βοηθάει να φτάσουμε το Πρόγραμμα «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία», μας βοηθάει να αναρωτηθούμε «τι κάνουμε για να μην υποφέρουν οι άνθρωποι γύρω μας;» και μας δίνει τη δύναμη να «τους νοιαστούμε», κάνοντας το καθήκον μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ευγνώμονες που αυτό το Πρόγραμμα έφτασε στο λίκνο της Δημοκρατίας, την Ελλάδα. Χάρη στη σκληρή δουλειά της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η Ελλάδα σήμερα επενδύει στα παιδιά της».

Αμέσως μετά ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης και μέλος της Τιμητικής Επιτροπής του Ελληνικού Προγράμματος έκανε την παρουσίαση του εκπαιδευτικού βιβλίου με τίτλο: «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία». «Το βιβλίο αυτό  αποτελεί  πολύτιμο εκπαιδευτικό απόκτημα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κύριος Μπαμπινιώτης, διότι κομίζει στα σχολεία «το μέγιστον μάθημα», την αξία τής ανθρώπινης ύπαρξης και το μήνυμα τού  αγώνα προς υπεράσπιση όλων των μορφών της : Υπεράσπιση  τής ελευθερίας τού ανθρώπου ─όλων των ανθρώπων όπου γης─, υπεράσπιση τής αξιοπρέπειας, της ζωής, της μόρφωσης, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της προσωπικής ζωής, της οικογένειας, υπεράσπιση τού σεβασμού των φύλων και  κάθε μορφής διαφορετικότητας…  Το βιβλίο τής κ. Kennedy είναι εύστοχα και λειτουργικά διαρθρωμένο, ώστε να υπηρετεί πρακτικά και αποτελεσματικά τον σκοπό τής έκδοσης… είναι εκπληκτική και άξια θαυμασμού η οργάνωση κάθε ενότητας-μαθήματος, όπως την έχουν συλλάβει η κ. Kerry Kennedy και οι συνεργάτες της,  με ποικιλία και πλούτο ιδεών και προτάσεων, με ευρηματικότητα, με δραστηριότητες που γεννούν έντονο ενδιαφέρον και οδηγούν πραγματικά σε δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με τα θέματα, ενασχόληση διανοητική και βιωματική. Μετά λόγου γνώσεως, λοιπόν, υποστηρίζω ότι όσα σχολεία εφαρμόσουν αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εξασφαλίσουν για τους μαθητές τους μια εξοικείωση με   καίρια θέματα κοινωνικής ευαισθησίας, ανθρωπιάς και  αυτογνωσίας,  με κίνητρα  για προσωπική αναζήτηση, σκέψη και προβληματισμό. Τελικά, αυτό το πρόγραμμα βοηθάει τους μαθητές να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι». Και κλείνοντας την ομιλία του ο κύριος Μπαμπινιώτης, με την ιδιότητα του Προέδρου των Αρσακείων Σχολείων σ’ ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε: «Εμείς θα εφαρμόσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τού «Ιδρύματος Κέννεντυ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα»   στα Αρσάκεια Σχολεία τής Αθήνας, τής Θεσσαλονίκης, τής Πάτρας, των Ιωαννίνων και των Τιράνων (στην Αλβανία) σε στενή συνεργασία με το «΄Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», ώστε να συμβάλουμε κι εμείς στην αξιοποίηση του δικού σας οράματος, το οποίο αγκάλιασε ενεργά  η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη».

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής , ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος Μαρία Καρχιλάκη, διευθύντρια του CNN GREECE.

 Μήνυμα εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας κυρίου Κωνσταντίνου Γαβρόγλου μετέφερε στην εκδήλωση ο κύριος Χρήστος Μηλιώνης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Ευελπιστούμε ότι οι μαθητές δεν θα περιοριστούν να μάθουν ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και πώς να τα διεκδικούν και να τα υπερασπίζονται. Ο ρόλος τους σχολείου και των νέων είναι σημαντικός». Και απευθυνόμενος στην κυρία Βαρδινογιάννη πρόσθεσε: « Σας ευχαριστούμε που προσφέρετε στην εκπαίδευση».

 Ο επίλογος της εκδήλωσης ήταν μουσικός με τη συμμετοχή του βαρύτονου Νικόλα Καραγκιαούρη και του πιανίστα Πάνου Λουμάκη που ερμήνευσαν την άρια «Escamilo» από την Κάρμεν του Μπιζέ και το τραγούδι «Όμορφη και παράξενη πατρίδα» σε στίχους του Οδυσσέα Ελύτη και μουσική του Δημήτρη Λάγιου.

Μετά την εκδήλωση η κυρία Kennedy και η κυρία Βαρδινογιάννη μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρέδωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο ένα αντίτυπο του ελληνικού εκπαιδευτικού βιβλίου «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» και συζήτησαν μαζί του για την εφαρμογή του Προγράμματος στα σχολεία της Αττικής.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της παρουσίασης της ελληνικής έκδοσης του  εκπαιδευτικού προγράμματος «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» διοργανώθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο για καθηγητές μέσης εκπαίδευσης στο οποίο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Για το πρόγραμμα και την εκπαιδευτική πρακτική μίλησαν στους Έλληνες καθηγητές η κυρία Kerry Kennedy και η κυρία Karen Robinson, η επικεφαλής εκπαίδευσης του «Robert F. Kennedy Human Rights» για το Πρόγραμμα «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία». Συντονίστρια του σεμιναρίου ήταν η κυρία Ρόδη Κράτσα, μέλος του Δ.Σ. του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και Πρόεδρος του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν : H σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κα Σίσσυ Παυλοπούλου, ο Υπουργός Ναυτιλίας κος Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κος Τέρενς Κουίκ, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κος Άδωνις Γεωργιάδης με την σύζυγό του Ευγενία, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κύριος Γιάννης Πλακιωτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός κος Λουκάς Παπαδήμος με τη σύζυγό του Σάνα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Αθανάσιος – Μελέτιος Δημόπουλος με τη σύζυγο του Ντόρα, οι ακαδημαϊκοί Κική Δημουλά, Χρήστος Ζερεφός και Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, η σύζυγος του Αμερικανού Πρέσβη κα Mary Pyatt, οι πρέσβεις Διονύσης Κοδέλας και Βασίλης Κασκαρέλης, ο Πρίγκιπας Νικόλαος και η Πριγκίπισσα Τατιάνα, κ.α.

ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η κυρία Kerry Kennedy, ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης. η κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου και η κυρία Mary Pyatt.